Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Ιανουαρίου

Leave a Comment
Με ευχές για μια ευτυχισμένη, δημιουργική και άκρως θεατρική χρονιά επιλέγουμε κάποιες από τις παραστάσεις που κάνουν ποδαρικό στο νέο έτος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η πρώτη πρεμιέρα της χρονιάς γίνεται στο Υπερώο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το έργο Το κύμα του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στον ολοκληρωτισμό. Πώς είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του ναζισμού; Προσπαθώντας να απαντήσει σ' αυτήν την ερώτηση ενός μαθητή, ο καθηγητής Ρον Τζόουνς εφάρμοσε ένα πείραμα σε σχολείο της Καλιφόρνιας στα τέλη της δεκαετίας του '60. Οι λεπτομέρειες του "πειράματος" έγιναν γνωστές το 1972 όταν ο Τζόουνς δημοσίευσε ένα διήγημα όπου το περιέγραφε. (από 4/1).
Την ίδια μέρα στον χώρο τέχνης SourliBoom παρουσιάζεται το έργο του Δημήτρη Κυρατσούδη και της Κωνσταντίνας Κομμάτα, Γυμνή συμφωνία. Μια απαγωγή με απρόσμενο τέλος και η κρίση ενός ταλαιπωρημένου μυαλού που έρχεται να λυτρωθεί μέσα από το τελευταίο θύμα του. (από 4/1).
Για δύο παραστάσεις έρχεται στην πόλη η ομάδα Σημείο Μηδέν με το έργο του Φραντς Κάφκα, Μεταμόρφωση, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. (5 και 6 του μήνα στο θέατρο Άνετον).
Έξι πρόσωπα και μια γαλοπούλα αναζητούν δολοφόνο στη σκηνή του θεάτρου Ταξίδι Ονείρου. Στο έργο του Λεωνίδα Σούλη συμβαίνουν κωμικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις και απρόοπτα, σε ένα ξενοδοχείο, με μία ιδιόρρυθμη καμαριέρα. (από 5/1).
Η ομάδα Oberon επιστρέφει με έναν νέο κύκλο παραστάσεων του έργου Und του Χάουαρντ Μπαρκερ. Μια ανατομία του ερωτικού πάθους και των τραγικών εμπειριών του σύγχρονου κόσμου. Ένα κείμενο που βουτάει στη διττή φύση του ανθρώπου. Στην ατέρμονη συνδιαλλαγή της λογικής με το συναίσθημα, ένα υπαρξιακό πρόβλημα που από προσωπικό γίνεται οικουμενικό. (Studio Κοιτώνες, από 11/1).
Η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα της πόλης με τις εμβληματικές Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ. Σκηνοθετεί η Δήμητρα Χουμέτη και ερμηνεύει η Ελένη Δημοπούλου (από 16/1 στο θέατρο Άνετον).

Συνεχίζουν τις παραστάσεις τους
Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στο Βασιλικό θέατρο.
Η σονάτα των φαντασμάτων του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, στο Studio Όρα.
Nordost του Τόρστεν Μπουχστάινερ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στο θέατρο Όρα.
Το μαυρό νερό της Ρεζά ντε Βετ, σε σκηνοθεσία Ελεονώρας Αϊβαζίδου, στο Studio Vis Motrix.

ΑΘΗΝΑ
Στη θεατρική σκηνή μεταφέρεται το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Σουέλ. Η Ελένη Καστάνη υποδύεται την κομμώτρια Λίτσα Τσίχλη που επί 40 χρόνια "διοικούσε" 200 κεφάλια και επί 40 χρόνια ήταν κρυφή αγαπημένη του καπετάνιου Μήτσου Αυγουστή. Σκηνοθετεί ο Χρήστος Παληγιαννόπουλος. (Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου από 8/1).
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος διασκευάζει σε μιούζικαλ και σκηνοθετεί τα θρυλικά Κόκκινα φανάρια του Αλέκου Γαλανού, στη σκηνή Κοτοπούλη-Ρεξ του Εθνικού θεάτρου. (17/1)
Μια μέρα μετά κάνει πρεμιέρα ο Καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το τολμηρό, ποιητικό αλλά και επίκαιρο έργο ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Οι θεοί εντοπίζουν τον μόνο καλό άνθρωπο επί γης: μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας και την ανταμείβουν με ένα χρηματικό ποσό.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 21 Ιανουαρίου. Για πρώτη φορά θα συναντηθούν επί σκηνής η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Μηνάς Χατζησάββας ως πρωταγωνιστές της θεατρικής μεταφοράς του διηγήματος του Ιρβιν Γιάλομ, Ο Δήμιος του Έρωτα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: