Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Προγραμματισμός θεάτρου Αυλαία Ιανουάριος-Ιούνιος 2013

Leave a Comment
Το Θέατρο Αυλαία ένα χρόνο μετά το δυναμικό του άνοιγμα τον Ιανουάριο του 2012 παραμένει πιστό στις δεσμεύσεις του και ολοκληρώνει έναν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό προγραμματισμό για τη δεύτερη θεατρική του περίοδο.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

30 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου
Ψυχολογία συριανού συζύγου του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.
Δύναται ένας ορκισμένος ανεξάρτητος άντρας να απαλλαγεί από την κατάστασιν ερωτευμένου; Πως διατηρείται ζωντανόν το πάθος; Είναι ο γάμος ο τάφος του έρωτος; Μία φιλόστοργος σύζυγος μπορεί να προσφέρει στιγμάς υπερτάτης ηδυπαθείας; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα δίνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Εμμανουήλ Ροΐδης.
Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ειρήνη Μουρελάτου.

13-14 Φεβρουαρίου
Erofili Synopsis από την εταιρεία θεάτρου Χώρος, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
Η παράσταση ξεφεύγει από τον ασκησιολογικό χαρακτήρα που είχαν τα προηγούμενα δύο σχεδιάσματα. Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας και ο θίασός του επιχειρούν πια μια καθαρά θεατρική προσέγγιση. Το κείμενο διασκευάζεται με μια μεγαλύτερη διάθεση ελευθερίας φωτίζοντας κάποιες εικόνες από την εκπληκτική Ερωφίλη του Χορτάτση. Τρεις γυναίκες επί σκηνής. Η μάσκα το κύριο ερμηνευτικό μέσο. Το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.
Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη.

20 Φεβρουαρίου - 17 Μαρτίου
Ο γυάλινος κόσμος του Τένεσι Ουΐλλιαμς, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Η παράσταση ακολουθεί μια λιτή, αφαιρετική, αισθητική, γραμμή, επιχειρώντας να απομακρυνθεί από τον ρεαλισμό τον οποίο αποκηρύσσει ο Ουΐλλιαμς. Η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία με την παράσταση αυτή συστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιήσε την αρχική, πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή, απαίτηση του Ουΐλλιαμς για προβολές που συμπληρώνουν τη σκηνική δράση.
Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Αμαλία Νίνου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς.

11 Μαρτίου - 9 Απριλίου
Η Ειλύθια σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου.
Μια εύθυμη παράσταση για τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του. Τη Λάμψη, τη Δόξα και τη Ματαιοδοξία που γίνονται κινητήριες δυνάμεις του. Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του; Θήβα, 5ος αιώνας π.Χ., μια Βασίλισσα, άγνωστη μέχρι σήμερα, θα κάνει τα πάντα για να γίνει η ζωή της το επόμενο σουξέ της Επιδαύρου. «Αυτή τη φορά ξέρω τα λάθη μου…ξέρω πως να κινηθώ!» θα είναι το μότο της.
Παίζουν: Φένια Πλιάτσικα, Έστερ Σερεμέτη Αζάρια, Αλέξανδρος Νικολαΐδης κ.α.

3 - 14 Απριλίου
Γιοι και κόρες, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.
Μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας. "Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή σας;" Το ερώτημα τέθηκε από τους 5 ηθοποιούς της παράστασης σε 85 νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Από το υλικό που συγκεντρώθηκε επελέγησαν οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα και εκτείνονται από το 1920 έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τον κάθε ηθοποιό να ενσαρκώνει τον ηλικιωμένο με τον οποίο συνομίλησε. Η παράσταση είναι έτσι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών που έγραψε η ζωή παράλληλα με την επίσημη Ιστορία της χώρας.
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου.

14 - 28 Απριλίου
Sunset Limited του Κόρμακ Μακάρθυ, σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη.
Δυο άντρες σεμια ακραία σύγκρουση. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ένας αμόρφωτος μετανάστης και πρώην κατάδικος τον τραβάει με το "έτσι θέλω" από τον θάνατο την τελευταία στιγμή. Τώρα, μέσα σ’ ένα σαπισμένο διαμέρισμα στα γκέτο της Νέας Υόρκης ο αμόρφωτος μετανάστης έχει δύο ώρες να πείσει τον μηδενιστή καθηγητή πως η ζωή έχει νόημα. Μπορεί η απλότητα να νικήσει τη σύνθεση; Η καρδιά τον εγκέφαλο; Η αγάπη το τίποτα;
Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Αλέκος Συσσοβίτης.

8 - 19 Μαΐου
Mistero Buffo του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Ο Ντάριο Φο μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων στα κείμενα που του χάρισαν το βραβείο Νόμπελ, όπου το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική αντιεξουσιαστική σάτιρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Κάθε παράσταση περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο παράσταση.
Παίζουν: Αννα ΚαλαϊτζΙδου, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου.

22 Μαΐου - 2 Ιουνίου
Όταν έκλαψε ο Νίτσε του Ίρβιν Γιάλομ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, Ακύλα Καραζήση.
Δύο μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα, ο Φρίντριχ Νίτσε και ο Γιόζεφ Μπρόιερ, σε κρίση μέσης ηλικίας. Μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Επί σκηνής ξετυλίγεται η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, δύο ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Ο Νίτσε θα κλάψει, αλλά και ο Μπρόιερ θα λυτρωθεί. Η διαδικασία της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής ιστορίας: αναζήτηση στοιχείων, απρόβλεπτες εξελίξεις, εμφάνιση σχεδόν ανυπέρβλητων εμποδίων,α κόμα και κίνδυνο θανάτου.
Παίζουν: Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης.

www.avlaiatheatre.gr



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: