Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

Περιπέτεια με την τηλεόραση από το θέατρο εΦ

Leave a Comment
(29-10-2016)

Μια περιπέτεια είναι πάντα μια περιπέτεια. Μια εμπειρία. Ίσως ένα μάθημα ζωής. Ποιος ξέρει;
Μια περιπέτεια μπορεί να είναι ευχάριστη αλλά μπορεί και όχι.
Τι σημασία έχει λοιπόν, αφού πρόκειται για περιπέτεια.

Η ιστορία ξεκινάει μ' έναν κύριο αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει και με δύο κυρίους ή με μία κυρία ή με δυο κυρίες ή με μια κυρία και έναν κύριο. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία, αφού πρόκειται για περιπέτεια. Ο κύριος αυτός ζει και εργάζεται σε μια πόλη. Τι σημασία έχει αυτή η πόλη: καμία σημασία. Αυτός ο κύριος φαίνεται να μην περνάει καλά εκεί έξω, φαίνεται κάπως να ζορίζεται και φαίνεται να τρέχει προς το σπίτι του. Εκεί είναι μόνος του και φαίνεται να το διασκεδάζει, αλήθεια φαίνεται να περνάει υπέροχα μόνος του.

Ανοίγει, παρέα με την υπέροχη μοναξιά του την τηλεόραση και "χαζεύει" σε κάποιο κανάλι ένα-κάποιο σίριαλ ή μια-κάποια εκπομπή, ίσως και κάποιο ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση ή τους κυνόδοντες, ποιος ξέρει.
Κάποια στιγμή κάτι φαίνεται να συμβαίνει ή τα του συμβαίνει μέσα στο σαλόνι του, που λίγο πριν ήταν ολομόναχος.

Ωχ! Τι είναι αυτό εκεί; Τι μπορεί να κάνει τόσο θόρυβο; Τι είπες; Μίλησες; Τι έχεις; Δε μίλησες εσύ; Τότε ποιος; Μα τι είναι όλα αυτά που λες;
Και η περιπέτεια ξεκινάει.

"Περιπέτεια με την τηλεόραση", από το Θέατρο εΦ, σε σκηνοθεσία Γιωργή Σφυρή. 

Η "Περιπέτεια με την τηλεόραση" είναι ένα τρελό παραμύθι, μία καταπληκτική ιδέα, του Gianni Rodari. Όταν η ομάδα έπιασε το κείμενο στα χέρια της να το διαβάσει δεν ήταν απλώς η αφήγηση μίας ιστορίας αλλά και μια αφορμή. Αφορμή για παιχνίδι, αφορμή για συγγραφή κειμένων, τραγουδιών και αφορμή για μια ζωηρή και ζωντανή παράσταση. Ο σκηνοθέτης της ομάδας έγραψε ένα νέο κείμενο, εμπνευσμένο μεν από την ιδέα του Rodari, αλλά προσαρμοσμένο στις μέρες μας και στην ενέργεια της ομάδας.
Η παράσταση ξεκίνησε στα πλαίσια του μαθήματος "Σκηνοθεσία 3" του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με διδάσκοντα καθηγητή τον Βίκτωρα Αρδίττη.

Το "Θέατρο εΦ" είναι μία ομάδα θεάτρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Ασχολείται με το σωματικό θέατρο, μία υποκριτική και σκηνοθετική προσέγγιση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών. Έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 2014 συστεγαζόταν με την ομάδα θεάτρου "C. for Circus", ενώ έπειτα ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του κοινού χώρου συνεχίζοντας τη λειτουργία των διαφόρων εργαστηρίων θεάτρου του χώρου. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας ασχολούνται με το θέατρο αρκετά χρόνια και σε μία προσπάθεια να εντείνουν την ερευνητική τους πορεία προχώρησαν στη σύσταση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας "Θέατρο εΦ". 
Σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Γιωργής Σφυρής, μέλος της "C. for Circus".

Σενάριο: Gianni Rodari
Διασκευή–κείμενο: Γιωργής Σφυρής
Στίχοι–τραγούδια: θέατρο εΦ
Γραφιστική Επιμέλεια: Ειρήνη Σφυρή

Παίζουν: Μαρία Ιωσηφίδου, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Ελευθερία Μπίκου, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Ελένη Σταυρακίδου, Άννα Μαργαριτίδου.


Ζωντανή Μαύρη Τρύπα (Βαΐου 5, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6980 494644 και 6979903705)
Κάθε Τρίτη στις 22:00, από 8 Νοεμβρίου 2016
Εισιτήρια: 4.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: