Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Brave New World - Θαυμαστός καινούργιος κόσμος

Leave a Comment
Κάπου πολύ πολύ μακριά και πολύ πολύ κοντά υπάρχει ένας κόσμος όπου η απόλυτη ελευθερία σκεπάζει τον απόλυτο έλεγχο, όπου η απόλυτη ουτοπία συναντά τη δυστοπία. Σε ένα μέλλον όπου ο χρόνος μετριέται σε χρόνια μηχανών, σε μια μετά Φόρντ εποχή, οι άνθρωποι κλωνοποιούνται, δημιουργούνται μέσα σε φιάλες, διαχωρίζονται σε βαθμούς ευφυΐας προκαθορισμένης από το Α έως το Ε, ντοπάρονται από το κρατικό ευφορικό ναρκωτικό "soma", ανήκουν σε όλους και ποτέ σε έναν, υπόκεινται σε συνεχή υπνοπαιδεία και μοιάζουν πάντοτε νέοι γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία θανάτου τους.
Ένας κόσμος δίχως ρωγμές, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση των Αγρίων από το Νέο Μεξικό -εκεί που ακόμα οι άνθρωποι γεννιούνται, που πιστεύουν στο Θεό και την αιώνια αγάπη. Ένας από αυτούς εκφράζεται με φράσεις από τον Σαίξπηρ. Αναφωνεί "Ω, Θαυμαστέ Καινούργιε Κόσμε". Και μετά διαλύεται, σπάει, και ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει και χωρίς αυτόν.

Ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον ερχομό των Αγρίων, θα είναι όμως ίδιος;

Τεχνολογία/ασφάλεια/ηδονές/πανομοιότητα

Η πλοκή στο βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ "Θαυμαστός καινούργιος κόσμος", που κυκλοφόρησε το 1932, τοποθετείται σε μελλοντικό χρονικό διάστημα εξακοσίων ετών. Ο συγγραφέας οραματίζεται έναν κόσμο που —μέσα στην προσπάθεια για κοινωνική σταθερότητα και ειρήνη— έχει εγκλωβιστεί σε μια συνθήκη στέρησης συναισθημάτων, απουσία αγάπης, ομορφιάς και αληθινών σχέσεων.
Σε αντίθεση με τον κόσμο του Όργουελ, που επιβάλλεται από το αυταρχικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, στον "Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο" οι άνθρωποι ελέγχονται μέσω των ηδονών τους! Προκαθορίζονται να μην αισθάνονται, να απέχουν από την μόρφωση, να λατρεύουν την τεχνολογία και πάνω απ’ όλα την πανομοιότητα. 
"Μετά την οικονομική κατάρρευση ο κόσμος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο: να αυτοελεγχθεί ή να εκλείψει"...

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Brave New World-Θαυμαστός καινούργιος κόσμος" του Άλντους Χάξλεϋ, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Τάμπαση. 

Θεατρική διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο του Χάξλευ για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σε ένα θαυμαστό καινούριο κόσμο, η απόλυτη ελευθερία σκεπάζει τον απόλυτο έλεγχο. Μέχρι την εμφάνιση των αγρίων από το Νέο Μεξικό… Σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στη θεατρική σκηνή [ταυτόχρονα με το Λονδίνο].

Διασκευή, θεατρική απόδοση: Δήμητρα Τάμπαση
(Τα κείμενα από τον Σαίξπηρ είναι σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ)
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Μουσική: Μαριλένα Ορφανού
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου
Παραγωγή: Σωτηρία Τάμπαση
Οργάνωση παραγωγής: Βάσια Καρυτινού
Σχεδιασμός αφίσας: Ιφιγένεια Βασιλείου

Παίζουν: Θεανώ Βασιλείου, Αντωνίνα Βλουτή, Θεοδόσης Δρακόπουλος, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Κωστής Στεφανής, Μυρτώ Στράμπη, Δήμητρα Τάμπαση, Θανάσης Τσεκούρας.

Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 39, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3464380)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Εισιτήρια: 10, 5 (φοιτητικό, ανέργων, ατέλεια)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: