Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ο Ριχάρδος και οι μηχανισμοί της εξουσίας

Leave a Comment
O Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση, ο σακάτης, ο κουτσός κι ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Ριχάρδος ο Γ΄" ανήκει στον κύκλο των ιστορικών έργων, που παρακολουθούν το παρελθόν της Αγγλίας, μετά τη νορμανδική κατάκτηση το 1066. Το έργο εξιστορεί τις αιματηρές πράξεις και θηριωδίες που διέπραξε ο τυραννικός βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ'. Η απωθητική κακία και ο σαγηνευτικός, πειστικός λόγος της κεντρικής φιγούρας του έργου, έχουν προκαλέσει μια απόκοσμη γοητεία σε εκατομμύρια θεατών και αναγνωστών. Η πείνα για εξουσία και η σαδιστική ροπή προς τα ανώτερα αξιώματα καθιστούν δύσκολη την ψυχολογική ταξινόμηση και αιτιολόγηση συμπεριφορών και πράξεων του Ριχάρδου. 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Ριχάρδος ο Γ'" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: "Σ΄ έναν κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι –πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια.
[...] Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική steampunk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.

Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος
Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Αλίκη Καζούρη
Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος

Στον ρόλο του Ριχάρδου Γ' η Καίτη Κωνσταντίνου.

Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Θωμάς Γκαγκάς, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.

Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3464380)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 18, 12 (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)
Τετάρτη, Πέμπτη: 15, 12 (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: