Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Τριαντάφυλλος Μποσταντζής: "Το αρχαίο δράμα είναι διαρκής καθρέφτης του παρόντος"

Leave a Comment
Η ομάδα Svoradov Theatre
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου, η ομάδα Svoradov Theatre συνεχίζει τις παραστάσεις της, με τις "Τραχίνιες", στο Vis Motrix Performance Studio της Θεσσαλονίκης.

Συνομιλία του σκηνοθέτη Τριαντάφυλλου Mποσταντζή με την Αδαμαντία Ξηρίδου.

- Για ποιο λόγο επιλέξατε να ανεβάσετε τις "Τραχίνιες" από το σύνολο των αρχαίων ελληνικών έργων;

Οι "Τραχίνιες" είναι το έργο του Σοφοκλή που ανεβαίνει σπανιότερα. Κι είναι κρίμα γιατί πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει σε δραματική αξία από την Αντιγόνη ή τον Οιδίποδα. Εξ άλλου η σταδιακή ανακάλυψη της αλήθειας από την Δηιάνειρα στο έργο "κουμπώνει" εμφατικά με την παράλληλη σταδιακή αποδόμηση του ελληνικού ονείρου της δεκαετίας του '90 που αναδεικνύουμε στην παράσταση.

- Ως ομάδα, οι Svoradov Theatre, έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν με θέματα παρμένα από την αρχαιότητα (βλ. "Θρυμματισμένη Ανάμνηση") αλλά κι εσείς στην προσωπική σας πορεία ως σκηνοθέτης έχετε παρουσιάσει την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή. Υπάρχει όντως κάποια ροπή προς το αρχαίο δράμα; Με ποιον τρόπο επιλέγετε ως ομάδα το δραματολόγιό σας;

Το αρχαίο δράμα είναι ένας διαρκής καθρέφτης του παρόντος. Καθώς υποτίθεται μιλά για τους ήρωες του "τότε" χωρίς να αγγίζει το κοινωνικό γίγνεσθαι, δίνει "χώρο" σε μια καθολική ερμηνεία του μηχανισμού που κινεί την Ιστορία (και τις ιστορίες). Έτσι, ενώ υποτίθεται ότι απομακρύνεται από την ανάδειξη των κοινωνικών σχέσεων, στην ουσία τις φέρνει στην επιφάνεια. Το θέατρο είναι μια παλέτα. Διαλέγεις τα χρώματα που σου ταιριάζουν για να ζωγραφίσεις τον πίνακά σου. Έτσι κι εμείς, διαλέγουμε το έργο που ταιριάζει για να εικονοποιήσουμε τον πίνακα του παρόντος.

- Εάν,μετά από χρόνια, παρουσιάζατε μια παράσταση για την σημερινή ιστορική συγκυρία, με ποιο έργο πιθανώς θα την "εμπλέκατε" όπως κάνετε με τις "Τραχίνιες" και τη δεκαετία του '90;

Δεν ξέρω, είναι υποθετική η ερώτηση. Ίσως με κάποια τραγωδία της εποχής μας. Με κάποιο έργο του Μπέκετ ή του Πίντερ αλλά ακόμα και της Κέην ή του Μπάρκερ. Φυσικά υπάρχει πάντα το "σιγουράκι", τα αριστουργήματα των μεγάλων τραγικών, καθώς κι ο υπέροχος Σαίξπηρ.

- Γιατί να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει την παράσταση "Τραχίνιες/Σοφοκλή: the 90s performance"; Πώς αφορά το κοινό σήμερα;

Γιατί, όπως λέει ο Λόρκα, στο θέατρο δεν πάμε για να δούμε τι γίνεται αλλά τι μας γίνεται. Είναι μια παράσταση που τον αφορά τώρα ειδικά παρά ποτέ. Είναι η εκδίκηση του καταπιεσμένου που θέλει να αντιδράσει στην κοροϊδία που υφίσταται. Στην παράσταση, περνάει μπροστά στα μάτια του μια ολόκληρη εποχή. Κι αντί για χορικά ακούει τις "επιτυχίες" της δεκαετίας του '90. Είναι μια παράσταση διαρκούς σύνδεσης με το πρόσφατο παρελθόν και το πως αυτό επηρεάζει το παρόν. Κι όλα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα του εξαιρετικού Σοφοκλή.

- Τι περιμένετε από το θέατρο σήμερα; Ποιο είναι για σας το σύγχρονο θέατρο;

Το σύγχρονο θέατρο οφείλει να μιλήσει για το παρόν (στη σκιά πάντα κάποιας νοσταλγίας βέβαια) μακριά όμως από στείρους συναισθηματισμούς και μελούρες. Ένα θέατρο που κάνει πράξη την απαίτηση του Νίτσε για την μετατροπή όλης της αισθητικής σε ηθική. Δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν και κάποτε ίσως να θελήσουν (κάποιοι από αυτούς) να αλλάξουν τον κόσμο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90's performance", σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Μποσταντζή.

Μετάφραση και Performance: Ιωάννα Λιούτσια
Ενδυματολογική επιμέλεια: Svoradov Theatre
Επιμέλεια βίντεο: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
VJ: Τριαντάφυλλος Mποσταντζής
Φωτογραφίες: Ιωάννης Γρηγοριάδης
Μακιγιάζ: Στέλλα Ταμπού
Γενικών καθηκόντων: Στέφανος Αβραμπάκης
Μουσική: 90's mix,

Vis Motrix Performance Studio (Έδισσον 4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6939 554324)
Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 21:30
Εισιτήρια: 10 (γενική είσοδος), 7 (φοιτητικό, ανέργων,ατέλειες, ΑμεΑ)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: