Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ο Άμλετ στα ερείπια της Ευρώπης

Leave a Comment
Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί Μύλλερ
"Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης".

Το έργο "Μηχανή Άμλετ" του Χάινερ Μύλλερ είναι μια συντομογραφία μοτίβων από τον Άμλετ του Σαίξπηρ, σαν ερείπια λόγου "με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης". Της Ευρώπης που καταρρέει και μάταια προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Ο επαναστατικός στοχασμός του Μύλλερ την περίοδο που μετέφραζε τον "Άμλετ", οδήγησαν σε μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων και αδιεξόδων. Μια μηχανή πεσιμισμού, ένα νοσταλγικό μοιρολόι στη σοσιαλιστική ουτοπία. Μια σπαρακτική εξομολόγηση του ίδιου του συγγραφέα που καταγγέλλει τη ματαιότητα της επανάστασης και υπενθυμίζει τις απογοητεύσεις της ιστορίας.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Μηχανή Άμλετ" του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη.

Η ψευδαίσθηση της κανονικότητας και οι αυταπάτες της μοίρας του Άμλετ με φόντο την ηθική και ανθρωπιστική κατάρρευση ενός ολόκληρου πολιτισμού, παρουσιάζονται στον σπαρακτικό μονόλογο του Μύλλερ υπό την επήρεια…μέθης.
Η προσέγγιση του έργου από τον Γρηγόρη Χατζάκη είναι συμβολική. Η πραγματική έλλειψη νηφαλιότητας του ενός και μόνο ηθοποιού πάνω στη σκηνή, θέλει να αναδείξει την παραμόρφωση που βρίσκεται παντού γύρω μας. Έχοντας χάσει το σημαντικότερο εργαλείο του, τη διαύγεια, ο ηθοποιός ως απαισιόδοξος Άμλετ, παλεύει να συγκεντρώσει τις σκέψεις του και να σταθεί όρθιος στην κατάσταση που τον τραβάει προς τα κάτω: "Δεν είμαι ο Άμλετ. Δεν έχω πια ρόλο. Τα λόγια μου δεν έχουν να μου πουν πια τίποτα".

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνικά: Αλέκος Φασιανός
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου
Επιμέλεια-κατασκευή σκηνικών: Ζωή Αρβανίτη
Φωτογραφίες-λήψη: Στυλιανός Παπαρδέλας.

Ερμηνεύει ο Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3464380)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, έως αρχές Ιουνίου
Εισιτήρια: 10 (γενική είσοδος)
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: