Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Γκιακ: ο νόμος του αίματος

Leave a Comment
Το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου
"Αυτό πάει να πει να ’σαι σιβιλάιζντ.
Να πατάς στα σκατά με αψηλό τακούνι."

"Γκιακ" σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα αρβανίτικα. Είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές των ανθρώπων.

Οι ήρωες της συλλογής διηγημάτων "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου είναι στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία Έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.

Τα διηγήματα του Δημοσθένη Παπαμάρκου —που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αντίποδες— μεταφέρονται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.

Το "Γκιακ" είναι η χαρτογράφηση του ιστορικού τραύματος, το οποίο, επανερχόμενο εμμονικά μέσω της μνήμης, διαλύει την έννοια του παρόντος, και καταδικάζει τους αφηγητές σε μια κόλαση εξομολογήσεων χωρίς καμία πιθανότητα εξιλέωσης. Οι αφηγητές παύουν να είναι άνθρωποι και μεταμορφώνονται σε απορρίμματα μιας μνήμης που τους έχει αφήσει ημιθανείς, ένοχους, ανολοκλήρωτους. Σε έναν σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, οι τέσσερις ηθοποιοί μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κατευνάσουν την λαιμαργία του παρελθόντος.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη.

Δραματουργική επεξεργασία: Eλένη Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Έυα Γουλάκου
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ντούνας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Πάνος Κούγιας, Παντελής Φλατσούσης
Σκίτσα-ζωγραφιές: Hλίας Δόβρης

Παίζουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Eύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης.

Skrow Theater (Αρχελάου 5, Παγκράτι, Αθήνα, τηλ. 210 7235842)
Κάθε Kυριακή στις 22:30 και Δευτέρα, Τρίτη στις 21:15, από 16 Μαΐου έως 28 Ιουνίου 2016
Εισιτήρια: 12, 8 (φοιτητικό, ανέργων), 5 (ΑμεΑ, ατέλεια)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: