Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Μαΐου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις για τον Μάιο
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την ιστορία της "Γκάμπυ", του αντισυμβατικού πνεύματος που έζησε —ως ιέρεια του έρωτα— για έξι δεκαετίες, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας και πλάνεψε τους άντρες του περασμένου αιώνα, ανεβάζουν στη σκηνή, ως ένα πρόσωπο, η Γωγώ Μπρέμπου, η Λίλα Μπακλέση και ο Χρήστος Σιμαρδάνης, σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή. (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, από 1/5)

Το έργο "ΠόΚα" της Κέλλυ Πήλιουρα, βασισμένο στην πιο πολυσυζητημένη σχέση στον χώρο της ποίησης, αυτή της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη , φέρνει στο σήμερα τους εν λόγω ποιητές για να τους δώσει την ευκαιρία να ξαναζήσουν και να πουν όσα ο χρόνος τους είχε βαθιά κλειδωμένα. Μετά από την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η παράσταση έρχεται στο Blackbox της Θεσσαλονίκης (4-8/5)

H Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί το ψυχαναλυτικό κομψοτέχνημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλια", ένα έργο γύρω από την εξουσία, τον έρωτα και την αιώνια μάχη των δύο φύλων. Η δράση του έργου τοποθετείται τη νύχτα του μεσοκαλόκαιρου, τη μικρότερη νύχτα του χρόνου. Μια νύχτα εκρηκτικής πυκνότητας, νύχτα γιορτής και μεθυσιού, νύχτα απογύμνωσης, πυρετού και αισθησιασμού. (Εγνατία, 11-15/5)

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το "Παλάτι του τέλους" της Judith Thompson, σε σκηνοθεσία Αντώνη Κατσαρή, Λένιας Σορόκου, Στέλας Φυρογένη και Νικολέτας Καλαθά. Το έργο αποτελείται από τρεις μονολόγους υπαρκτών προσώπων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ένα μείγμα σκληρής ποίησης και λυρικής αφήγησης που συλλαμβάνει το εύθραυστο των ανθρώπινων όντων, και συγκινεί περισσότερο με τη σαφή του δήλωσή για τον πόλεμο: δεν υπάρχει κανένας νικητής. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 11-12/5)

Η ομάδα C. for Circus παρουσιάζει την "τραγικωμωδία" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Με το ίδιο μέτρο". Στη Βιέννη του 16ου αιώνα κι ενώ οι νόμοι βρίσκονται σε λήθαργο και κάθε τάξη κι ευνομία έχει καταλυθεί, οι χαρακτήρες του έργου υπερασπίζονται σθεναρά την ηθική και τις πεποιθήσεις τους, όμως καθένας τους αγωνίζεται πραγματικά όταν καλείται να πράξει σύμφωνα με αυτές. (Blackbox, από 16/5)

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει με την οικογένεια του ΠΑΟΚ, τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας και παρουσιάζει το έργο του Σταύρου Τσιώλη "Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ", σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου. Το έργο αναφέρεται στην ιστορική κάθοδο 2.500 οπαδών του ΠΑΟΚ σιδηροδρομικώς στην Αθήνα για τον αγώνα της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό, όπου συμμετείχαν και δυο νεαρές γυναίκες οπαδοί για να συναντήσουν στον Σταθμό Λαρίσης διάσημο έλληνα ποπ τραγουδιστή από τον οποίο η μικρότερη έχει ζητήσει ραντεβού. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από 18/5)

Στο Blackbox θα παρουσιαστεί μια σύγχρονη εκδοχή του έργου του πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ "Εμιγκρέδες". Ένα έργο καυστικό με μια ρεαλιστική και σκληρή ματιά που αποτυπώνει τη νοσταλγία της πατρίδας που απομακρύνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και τη νοσταλγία μιας επανάστασης που όσο εφικτή φαντάζει, τόσο ανέφικτη είναι. Σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου (25-29/5)


ΑΘΗΝΑ

To 2ο Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα παρουσιάζει το έργο των νέων κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη "Ποιο σώμα;". Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, το έργο μιλά για ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα: τη δυσφορία φύλου. Μια πάλη για την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου, τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και την τόλμη απέναντι στη ζωή και την αλήθεια. Σκηνοθετεί ο Μενέλαος Καραντζάς (Αγγέλων Βήμα, από 9/5)

Η Ρούλα Πατεράκη —στην πρώτη της συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών— ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επική τριλογία του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Προς Δαμασκόν". Ένας άνδρας χωρίς όνομα, ο Άγνωστος, ένα alter ego του ίδιου του Στρίντμπεργκ, είναι το κεντρικό πρόσωπο της τριλογίας. Λάτρης των θηλυκών, και συνάμα μισογύνης, ο Άγνωστος αποπλανεί μια περαστική, την Κυρία. Άλλοτε μαζί της κι άλλοτε χωριστά, πορεύεται στις εσχατιές του ονείρου και της πραγματικότητας, του υπερβατισμού και του ρεαλισμού, του μυστικισμού και του χριστιανισμού, της τρέλας και της λογικής, της ασυνειδησίας και της συνείδησης, της αλχημείας και της επιστήμης, της ενοχής και της ελευθερίας, της αμαρτίας και της θέωσης, του σαδομαζοχισμού και της αγάπης. (από 11/5)

Η συλλογή διηγημάτων "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη. Σε έναν σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, τέσσερις ηθοποιοί μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κατευνάσουν την λαιμαργία του παρελθόντος. (Skrow Theater, από 16/5)

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του Χάινερ Μύλλερ "Η αποστολή: ανάμνηση από μιαν επανάσταση", στον Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις. Το έργο καταπιάνεται με τη Γαλλική Επανάσταση. Εξιστορεί την απόπειρα τριών απεσταλμένων της επαναστατικής κυβέρνησης στην αγγλική αποικία της Τζαμάικα να πυροδοτήσουν εξέγερση των σκλάβων. Με αφορμή τη σύγκρουση και τον εσωτερικό διχασμό των τριών επαναστατών, ο Μύλλερ υφαίνει ένα βαθιά ποιητικό σύμπαν για την πίστη, την προδοσία και τη διαρκή αναγκαιότητα της επανάστασης. (από 20/5)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: