Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Ηλέκτρα" (Θέατρο Κήπου, 9-13/7), "Ορέστης" (Θέατρο Δάσους, 12-13/7), "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7)

Πλουραλισμός και συνεργασίες στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

Leave a Comment
Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης, για τη θεατρική περίοδο 2015-2016, κινείται στα πεδία του πλουραλισμού και των συνεργασιών και αξιοποιεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της Κοζάνης και της βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα, συνεχίζονται και εξελίσσονται οι αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μέσα από την οργάνωση ειδικά σχεδιασμένων θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.

Οκτώβριος-Νοέμβριος 2015
"Αίας" του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη.

Σε μια άδεια σκηνή, με ένα τραπέζι μόνο, μονάχος ο Αίαντας, με τις μνήμες του φυλαγμένες μέσα σε μια παλιά μηχανή προβολής super 8. Μνήμες παλιές από μια ζωή ανέμελη, γεμάτη φως και τις μικρές χαρές που δεν μαρτυρούν τις σκοτεινές μέρες που θα κατακλύσουν το μυαλό του, ούτε το αίμα που θα ποτίσει το σώμα και τη συνείδησή του. Σε μια στιγμή που ο νους του ξεμακραίνει, εκεί που οι φόνοι και οι σφαγές των αθώων θυμάτων του μίκρυναν τη ζωή του μέσα στο ματωμένο του κορμί, κάνοντας την ένα μικρό σβώλο πάνω στο τραπέζι, εκεί τον βρίσκουμε, εκεί που κάποτε εκείνος, ο Αίαντας, ο δυνατός, ο αδάμαστος, γευόταν τη γαλήνη με μια οικογένεια που τώρα δεν μπορεί να υπάρχει πια.
Η παράσταση παρακολουθεί τη διαδρομή ενός ήρωα για να βρει το φως και τη δικαίωση, ζητώντας και βιώνοντας επί σκηνής την κάθαρση, αποχαιρετώντας τελικά ό,τι υπήρξε και ανοίγοντας την πόρτα στο τέλος. Αφήνοντας πίσω τα πάντα, για να βρει τη δική του αρχή και την ελευθερία, ο Αίαντας περιμένει υπομονετικά να ξαναβλαστήσει, χωρίς παρελθόν, αλλά ίσως με μια βαθιά πίστη για να ξαναγεννηθεί σε έναν κόσμο που δεν θα θυμίζει τον παλιό, τον γεμάτο ψέματα και "χωρίς καθόλου αγάπη". Σε μια παράλληλη διαδρομή, η ζωή του ποιητή φωτίζεται απροσδόκητα, καθοριστικά, αμετάκλητα από αυτόν τον συγκλονιστικό μονόλογο-μαχαίρι.
Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Κοζικόπουλος

ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2015
"Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ" του Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε σκηνοθεσία Άννας Μιχελή.

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεργάζεται για την παιδική του σκηνή για πρώτη φορά με το Θέατρο Πόρτα, ανεβάζοντας σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση, το έργο του πολυβραβευμένου σκωτσέζου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρεγκ. Το έργο έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία.
Το έργο αφηγείται την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του σημαντικού πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού, που στάθηκε στις τελευταίες μέρες της ζωής του διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου του Κόρτσακ, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους με το όνομα Άντζιο, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Θα τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»; Όπως αναφέρει: "Τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;"
Με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού και την υποστήριξη της UNICEF.
Παίζουν: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσος Δημητρόπουλος, Δαβίδ Μαλτέζε, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης.

Δεκέμβριος 2015
"Βρικόλακες" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Μπορούμε να ζήσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε; Πόσο εύκολο είναι να απαλλαγούμε από το παρελθόν μας; Πόσο αιχμάλωτοι είμαστε στις κοινωνικές προκαταλήψεις και επιταγές; Στους Βρικόλακες (1881), το αριστούργημα του Ίψεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συντηρητικούς κύκλους, όταν πρωτοπαίχτηκε, παρακολουθούμε τον αγώνα μιας γυναίκας να αποτινάξει τα δεσμά που της επιβάλλουν η κοινωνία, η εκκλησία και η οικογένεια, αλλά και το κόστος που καλείται να πληρώσει γι’ αυτή της την "επανάσταση".
Η δίψα για την κατάκτηση της ελευθερίας στέκεται απέναντι στην υποκρισία, την άρνηση της σεξουαλικότητας και τις κοινωνικές συμβάσεις. Η διεισδυτική ματιά του Ίψεν δεν αφήνει τίποτα όρθιο σε ένα αγέραστο κείμενο υψηλής δραματικής έντασης και αξεπέραστης ψυχογραφικής αλήθειας που δίνει τη δυνατότητα για σπουδαίες ερμηνείες και μια σύγχρονη, καίρια σκηνική ανάγνωση.
Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Δημήτρης Ναζίρης, Δημήτρης Φουρλής, Σοφία Αντωνίου, Γιώργος Φράγκογλου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΉ

Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2016
"Τα σαράντα κλειδιά", σκυριανό παραμύθι, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου. 

Πώς μπορούμε με ελευθερία και φαντασία να "μαγεύουμε" τα παιδιά και να ενεργοποιούμε ταυτόχρονα την κριτική σκέψη τους, αλλά και τη συγκίνηση;
Τα "Σαράντα κλειδιά" είναι μια πρόταση παιδικού θεάτρου, βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Επτά ηθοποιοί ερμηνεύσουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.
Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, Στέφανος Αχιλλέως, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Κατερίνα Σισσίνη, Δημήτρης Φουρλής

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της ανάδειξης του παιδευτικού αλλά και του κοινωνικού ρόλου του θεάτρου και οργανώνει ειδικά σχεδιασμένα θεατρικά εργαστηρία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: