Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Black Box: Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015

Leave a Comment
http://theatreviewer.blogspot.gr/2015/09/black-box-2015.html
Τα παπούτσια του βαρύτονου
Το Black Box, το ευέλικτο, θεατρικό "μαύρο κουτί" της Θεσσαλονίκης προτείνει για το πρώτο μισό της θεατρικής περιόδου 2015-2016:

25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015
"Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αντώνη Κουτρουμπή.
Μία παράσταση εμπνευσμένη από τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της ευριπίδειας "Μήδειας". Ένα θέαμα όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, η μιμική και το θέατρο αντικειμένων δημιουργούν δυναμικά εικαστικά τοπία που συνδέονται διαρκώς μέσα από τη μεταμόρφωση του σκηνικού χώρου και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Μηνά Εμμανουήλ.
Ερμηνεία–χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, Νατάσσα Ζαφειροπούλου.

1 έως 25 Οκτωβρίου 2015
"Παρακαλώ, περιμένετε..." της Πηνελόπης Χριστοπούλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νεράντζη.
Είμαστε αυτό που νοιώθουμε ή αυτό που υποκρινόμαστε πως νοιώθουμε; Πόσο χαμένος ή κερδισμένος αποδεικνύεται ο χρόνος της αναμέτρησης με τον εαυτό μας; Ο Ανρί Σαρλότ, αετονύχης διαφημιστής, κάθεται αναπαυτικά στο σαλόνι του γκαλερίστα Μισέλ αναμένοντας να υπογραφεί μεταξύ τους μια "κολοσσιαία" επαγγελματική συμφωνία. 
Ερμηνεύει ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος.  

5 έως 13 Οκτωβρίου 2015
"Άκου να δεις ψευδαίσθηση", σε κείμενο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Λιάρου. 
Τέσσερις νέοι ηθοποιοί εξιστορούν τις σχέσεις δύο παντρεμένων ζευγαριών. Αναζητούν την αληθινή και αιώνια Αγάπη περνώντας μέσα από αλλεπάλληλες αντιθέσεις. Εκθέτουν την γήινη και γνώριμη σε όλους αγάπη, η οποία καθίσταται τελικά ως ψευδαίσθηση. Τα νήματα μεταξύ αλήθειας και ψέματος, πραγματικότητας και φαντασίας, αμοιβαιότητας και μη εναλλάσσονται στιγμιαία από την τραγωδία στην κωμωδία. Μέσα από το αφηγηματικό αυτό έργο, οι θεατές συνδέουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις, ταυτίζονται με τους ηθοποιούς, ανακαλύπτοντας τελικά την δικιά τους αλήθεια.
Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Κωνσταντίνος Λιάρος, Χρύσα Μπαχτσεβάνη, Μιλτιάδης Τσιάντος-Κολέσης.

9 έως 25 Οκτωβρίου 2015
"Ψύχωση [4.4.8 psychosis]" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή.
Η παράσταση "Ψύχωση" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Μια νεαρή κοπέλα, αποκλεισμένη από την ζωή στο διαμέρισμα της, κάθε βράδυ αργά μέσα στην νύχτα νιώθει την αβάσταχτη ανάγκη να αυτοκτονήσει. Πολεμάει με τις τραυματικές αναμνήσεις και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της. Εκτός από τον κοινωνικό περίγυρο, εδώ μοιάζει να είναι ένοχο για την κατάσταση του και το ίδιο το άτομο, που παραδόθηκε στις αυταπάτες, τις ανέφικτες επιδιώξεις και τις επιταγές ενός κόσμου που στήθηκε γύρω του σαν παγίδα. Ο αγώνας δραπέτευσης από την υπαρξιακή κατάρρευση και την εμπόλεμη ζώνη στην οποία μετατράπηκε η καθημερινότητα, ο αγώνας υπεράσπισης της αγάπης και της ύστατης ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ανέλπιδη κραυγή ενάντια σε όλα όσα μας έκλεισαν σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς έξοδο διαφυγής είναι τα θέματα που κρύβονται στον πυρήνα αυτής της παράστασης.
Παίζουν: Σίσσυ Δούτσιου, Δημήτρης Γαλανάκης, Ανδρέας Παράσχος, Γιώργος Μιχαλάκος.

19 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2015
"Πέρσες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία "Προσεχώς Subway".
Η τραγωδία "Πέρσες" θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο έργο του δυτικού θεάτρου και είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα. Παίχτηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 472 π.Χ. και χάρισε στον Αισχύλο το πρώτο βραβείο. Γράφτηκε με αφορμή το θρίαμβο των Ελλήνων κατά της πανίσχυρης Περσικής αυτοκρατορίας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Πραγματεύεται το πώς η αλαζονεία της εξουσίας μπορεί να οδηγήσει έναν λαό στον όλεθρο.
Παίζουν: Πασχάλης Αραμπατζής, Στελλίνα Βογιατζή, Δημήτρης Κοΐδης, Παύλος Παναγιωτίδης.

29, 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2015
"The Daily Tribunal", από την ομάδα Rooster Theatre Company, σε σκηνοθεσία Σοφίας Νάκου και Laura Daffy.
Μια παράσταση θεάτρου της επινόησης που επιδιώκει να ζωντανέψει αυτό το απόκοσμο θηρίο που είναι η πρωινή εφημερίδα. Η παράσταση παρακολουθεί το ταξίδι δύο άστεγων, οι οποίοι θα χρειαστεί να αναλάβουν ξαφνικά το καθήκον να συγγράφουν σε καθημερινή βάση ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα. Η παράσταση πλέκει τα στοιχεία μιας ενιαίας αφήγησης με τις στυλιζαρισμένες αναπαραστάσεις των νέων ιστοριών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα συνθετικά στοιχεία της αρετής και της κακίας που διαχέουν, αλλά και αναδύονται από τις ιστορίες που μας σερβίρουν κάθε μέρα.
Παίζουν: Nunes de Souza, Alexander John.

4 έως 8 Νοεμβρίου 2015
"Η φαλακρή τραγουδίστρια" του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη.
Μια πλούσια σε συμβολισμούς κωμωδία, μια περιγραφή της καθημερινότητας της μικροαστικής κοινωνίας μας, όπου οι πληροφορίες και η ακατάσχετη φλυαρία έχουν καταβάλει τη σκέψη. Όλα μοιάζουν κανονικά, αλλά δεν είναι...
Παίζουν: Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Σιδέρης Νανούδης, Γιάννης Κοντός, Κλέα Σαμαντά, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Κωνσταντίνα Τσιάπου.

11 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2015
"Μόσχα–Πετουσκί: η μεθυσμένη διαδρομή" του Βενεντίκτ Γιεροφέγιεβ, σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη.
Το έργο γράφτηκε το 1969 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα Ρωσικά το 1973 σ’ ένα εφήμερο περιοδικό του Ισραήλ, κι από κει πέρασε στη Γαλλία, όπου έγινε και η πρώτη του έκδοση στη Δύση το 1976. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 16 γλώσσες. Πρόκειται για την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Βένια, ενός αλκοολικού διανοούμενου, ο οποίος περιγράφει τη "μεθυσμένη" διαδρομή του από την Μόσχα ως το γειτονικό Πετουσκί με το τρένο. Φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, συνδυάζονται με αφηγήσεις της περιπετειώδους ζωής του και με ενδιαφέρουσες συναντήσεις με παράξενους, ξεκαρδιστικούς αλλά και επικίνδυνους ανθρώπους.
Ερμηνεύει ο Θωμάς Βελισσάρης.

12 έως 22 Νοεμβρίου 2015
"θΘ-Εργασία Βάκχες", σε ιδέα, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ανδρέα Κωνσταντίνου.
Η παράσταση είναι μια solo performance. Ένας ηθοποιός επί σκηνής αφηγείται τις "Βάκχες" του Ευριπίδη. Το έργο γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του Ευριπίδη και θεωρείται από τα σπουδαιότερα έργα του τραγικού συγγραφέα. Η παράσταση περιλαμβάνει στοιχεία από αφηγηματικό και σωματικό θέατρο, χορό, γλυπτική, ζωγραφική, ζωντανή και ηχογραφημένη μουσική και τραγούδι.

28 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2015
"Τα παπούτσια του βαρύτονου" του Δημήτρη Μπασλάμ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σωτηρίου και Δημήτρη Μπασλάμ.
Επί σκηνής δύο performers ο Γιώργος Νικόπουλος και ο Δημήτρης Πολίτης σε χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου αφηγούνται από σκηνής την ιστορία του κυρίου Χαρίτονου Φουξ ενσαρκώνοντας όλους του χαρακτήρες του έργου. Κινούνται επικοινωνούν, αστειεύονται, χορεύουν, μέσα σε μία απέριττη φωτιστική εγκατάσταση με την ατμοσφαιρική μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ για να γίνουν τελικά ο ένας και μοναδικός πρωταγωνιστής, ο βαρύτονος κ. Χαρίτονος Φουξ.

3 έως 27 Δεκεμβρίου 2015
"Άδειες λιμουζίνες" του Δημήτρη Κατσαντώνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σφυρίδη. 
Το έργο περιγράφει τα προσωπικά, υπαρξιακά και κοινωνικά αδιέξοδα ορισμένων ανθρώπων της εξουσίας. Σε ένα υπουργικό γραφείο, ο υπουργός δε λέει να φανεί. Άδειες λιμουζίνες πηγαινοέρχονται. Ένας ολόκληρος κύκλος ανθρώπων που ζούσαν γύρω του, μπαίνει στη στενωπό της αβεβαιότητας. Στηρίζουν και προδίδουν ο ένας τον άλλον, με το ρυθμό που ανασαίνουν. Τελικά ανακαλύπτουν το προσωπικό δράμα του υπουργού κι έτσι τους δίνεται η αφορμή να ξαναδούν τον εαυτό τους και να διαπιστώσουν πόσο έχουν απομακρυνθεί από αυτόν. Τελικά βρίσκουν μία λύση για να συνεχίσουν τη ζωή τους επινοώντας μία νέα εξουσία.
Παίζουν: Εύη Μέρμηγκα, Χριστίνα Δαγκάκη, Γιάννης Πλακίδης, Αλέξανδρος Μάντζος.

Από 13 Δεκεμβρίου
"Ελένη" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αμέσως μετά την τρομερή καταστροφή της Σικελικής εκστρατείας, αναδεικνύει τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η ιστορία είναι γνωστή: μια "μεγάλη ιδέα", ο λαός τυφλώνεται και την ακολουθεί με πάθος, κατόπιν και πάλι ο λαός θα πληρώσει το πανάκριβο τίμημα –αίμα και ερείπια.

14 Δεκεμβρίου 2015 έως 5 Ιανουαρίου 2016
"Υπόθεση Β" του Χρήστου Τσαβλίδη, σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου.
Η θεατρική ομάδα "Παπαλάνγκι" παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη σε μία υπόθεση bullying που συγκλόνισε την Ελλάδα. Στις 6 Ιανουαρίου 2015, στις 19:03, ο 20χρονος σπουδαστής Β, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος. Τριάντα ημέρες αργότερα, ένα παράνομο ζευγάρι αποφασίζει να πάει εκδρομή στο δάσος. Ξαφνικά το αυτοκίνητό τους κολλάει στη λάσπη... Οι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους και δημιουργούν το σκηνικό περιβάλλον σε μία πρωτότυπη παράσταση. Ένα τραγικό περιστατικό δίνεται με συγκινητικό τρόπο, αλλά και με χιούμορ, με την γνωστή αισθητική των "Παπαλάνγκι". Ό,τι ακολουθεί στην παράσταση είναι μία υπόθεση. Αλλά η υπόθεση, δυστυχώς, δεν ήταν παράσταση.
Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

4 Οκτωβρίου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016
"Η ωραία Κοιμωμένη²", από την ομάδα Hippo, σε σκηνοθεσία Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη.
Με τη χρήση τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού στήνεται μια πληθωρική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών. Η ομάδα Hippo προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού με έντονα κωμικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό, συγκίνηση και ανατροπές. H "Ωραία Κοιμωμένη²" είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό όλων των παιδιών. Θέμα της παράστασης είναι η προσωπική ελευθερία και τα όρια της.
Παίζουν: Βαλεντίνα Κάντα, Γιώργος Σοφικίτης.


Black Box (Βασ. Όλγας 65, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 829254)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: