Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Οιδίπους Τύραννος-Χορικά' από τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε στους Φιλίππους

Leave a Comment
(3-8-2017)

Σε πείσμα των καιρών, που θέλει να φωτίζει τους πρωταγωνιστές και τις σκηνικές τους συμπεριφορές, η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έχει την ανάγκη να φωτίσει και να αντιμετωπίσει τον Χορό του "Οιδίποδα Τυράννου" του Σοφοκλή. 

Τον ποιητικό λόγο. Τις λέξεις του Σοφοκλή και τη θέση τους στη σημερινή κοινότητα. Τις πιθανές αντιστοιχίες, πόσο αφορούν σήμερα οι λέξεις του ποιητή, πόσο ενδιαφέρουν το κοινό.

Πώς διαχειρίζεται ο χορός την απροσδόκητη πτώση του ήρωα από την ευτυχισμένη ζωή του βασιλιά, στην δυστυχισμένη ζωή του τυφλού επαίτη – όπως προδιαγράφεται από εδώ και πέρα;

Ποιοι νόμοι οφείλουν να ακολουθηθούν; Οι φυσικοί; Οι άγραφοί; Οι θεϊκοί νόμοι, που ανάγουν την καταγωγή τους στον Όλυμπο;

Για τον Χορό, η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην τύχη. Ο Χορός νιώθει πως απειλείται η κοσμική τάξη στην οποία πίστευε και συνεχίζει να θέλει να πιστεύει. Ο Οιδίποδας, δολοφόνος του βασιλιά, σφετεριστής του θρόνου και της γυναίκας του, αιμομίκτης που παραβιάζει τους ιερούς δεσμούς της οικογένειας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί πράγματι άναγνος, καθώς η αγνότητα σχετίζεται αποκλειστικά με τις πράξεις ανεξαρτήτως πρόθεσης. Πώς όμως ο χορός θα κρίνει ασεβή έναν ήρωα που ποτέ στη ζωή του δεν επέλεξε να επιδείξει ασέβεια προς τα θεία ούτε με τα λόγια του ούτε με κάποια ιερόσυλη πράξη;

"Οιδίπους Τύραννος-Χορικά" του Σοφοκλή, από τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία και διδασκαλία Γιάννη Ρήγα και Μιχάλη Σιώνα.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά

Διαχειρίστρια (από τους "Οψόμεθα εις Φιλίππους"): Ελένη Χατζηγεωργίου

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Χρήστος Διαμαντούδης, Γιάννης Καράμπαμπας, Μαριλένη Κουζού, Ίνγκριντ Κουτσουρέλη, Νίκος Μήλιας, Κατερίνα Πλεξίδα, Μάρα Μαλγαρινού, Κατερίνα Παπαδάκη, Γκαλ Ρομπίσα, Μάγδα Σκούπρα, Δημήτρης Ροΐδης, Νίκος Σταθόπουλος-Σέυμουρ.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, στις 21:00




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: