Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θεατρικός χειμώνας 2015-2016: 15 σκηνοθέτες παρουσιάζουν

Leave a Comment
http://theatreviewer.blogspot.gr/2015/09/2015-2016-15.html
Η Μεγάλη Χίμαιρα
Οι Σκηνοβασίες ρίχνουν την ετήσια καθιερωμένη ματιά τους στα προσεχώς του αθηναϊκού θεατρικού χειμώνα. Τί μας επιφυλάσσει η νέα σεζόν; Ένας θεατρικός οδηγός με επιλογές που ξεχωρίζουν.

Δύο ετερόκλητες παραγωγές περιλαμβάνει το επόμενο θεατρικό χτύπημα του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στα μέσα Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης θα ενσαρκώσει —υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του λιθουανού σκηνοθέτη— το βιβλικό πρόσωπο του Ιώβ. Το υλικό της παράστασης βασίζεται σε επιλεγμένα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και σε κείμενα που αφορούν στην ιστορία του Ιώβ από την παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση.
Αμέσως μετά, ο Γκραουζίνις θα σκηνοθετήσει το έργο του Άλμπυ "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" στο Από Μηχανής Θέατρο, με τον Άκι Βλουτή και την Αγλαία Παππά, στους δύο βασικούς ρόλους.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου κατηφορίζει στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο για να καταπιαστεί με τον "Φάουστ" του Γκαίτε. Στον ομώνυμο ρόλο ο Νίκος Κουρής και Μεφιστοφελής ο Χάρης Φραγκούλης.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος φέρνει στη σκηνή την επίκαιρη πολιτική κωμωδία δύο προσώπων "Το δάνειο" του καταλανού Τζόρντι Γκαλθεράν. Παίζουν ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιάννης Σαρακατσάνης. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, εκεί όπου θα επαναληφθούν και οι δύο περσινές επιτυχίες, η χειμαρρώδης εξομολόγηση ζωή της "Σταματίας, το γένος Αργυροπούλου" και τα "Παράσιτα" της Βίβιεν Φράντσμαν. 
Ο Θεοδωρόπουλος θα συνεργαστεί και με το Εθνικό Θέατρο αυτόν τον χειμώνα, σκηνοθετώντας τον "Γαλιλαίο" του Μπρεχτ.

Ο Γιάννης Κακλέας συνεχίζει τη συνεργασία του με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και παρουσιάζει στη σκηνή του "Πάνθεον" το —εμπνευσμένο από τη θρυλική ταινία του Φεντερίκο Φελινι "8 1/2"— μιούζικαλ του 1982 "Nine". Ο Χαραλαμπόπουλος θα βρεθεί στη σκηνή πλαισιωμένος από 22 γυναίκες, με προεξάρχουσες την Τάνια Τρύπη, την Κατερίνα Παπουτσάκη, τη Νάντια Μπουλέ, τη Μάρω Κοντού και την Έλενα Παπαρίζου, στην πρώτη θεατρική της εμφάνιση.
Στη σκηνή του θεάτρου Κιβωτός θα επιστρέψει αναθεωρημένο το "Κουρδιστό πορτοκάλι", με ανανεωμένη διανομή. Στον ρόλο του Άλεξ ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Ο Δημήτρης Καραντζάς θα συνεργαστεί με το Res Ratio Network στο Θέατρο Ροές, στο έργο του Πίντερ "Τέφρα και σκιά". Σ' αυτή την παραβολή για την ανοχή στη βία και την ατομική ευθύνη θα παίξουν ο Χρήστος Λούλης και η Εύη Σαουλίδου.

To μιούζικαλ "Billy Elliot" του Λι Χολ, με μουσική Έλτον Τζον, έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Παλλάς. Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρατά τη σκηνοθετική μπαγκέτα μιας ιστορίας που υμνεί το δικαίωμα στο όνειρο και τη διαφορετικότητα. Η σκηνοθετική παρουσία του Λιγνάδη στη θεατρική περίοδο 2015-2016 συμπληρώνεται με μια σαιξπηρική παραγωγή, την κλασική ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. (Πάνθεον, Μάρτιος 2016)

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συνεχίζει για δεύτερη χρονιά —μετά την περσινή "Ντόλλυ"— τη συνεργασία του με τη Βίκυ Σταυροπούλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και για φέτος ετοιμάζει το ανέβασμα της γαλλικής κωμωδίας "Le Prénom"των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patellière. Στον θίασο και ο Αντώνης Λουδάρος. Ο Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει, επίσης, τον "Θεό της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά, θα κρατήσει έναν από τους τέσσερις ρόλους του έργου και θα μοιραστεί τη σκηνή με τη Στεφανία Γουλιώτη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τη Λουκία Μιχαλοπούλου.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Βασίλης Μαυρογεωργίου θα μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Skrow στο Παγκράτι, ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της αγγλικής γοτθικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για τον "Καλόγερο" του Μάθιου Γκρέγκορυ Λιούις, που μετάφρασε και διασκεύασε ο Αντονέν Αρτώ. 

O Θωμάς Μοσχόπουλος θα βρίσκεται και αυτή τη σεζόν στο "ορθάνοιχτο" Θέατρο Πόρτα. Mε δύο επαναλήψεις ("Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν" και "Mojo") και τη σκηνοθεσία του ψυχολογικού θρίλερ του Άντριου Μπόβελ "Σκοτεινές γλώσσες", με τον Χρήστο Λούλη, την Άννα Καλαϊτζίδου, την Άννα Μάσχα, τον Γιώργο Χρυσοστόμου, ο Μοσχόπουλος παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την Ξένια Καλογεροπούλου για μια ακόμη δημιουργική χρονιά στο Θέατρο της οδού Μεσογείων.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς εγκαινιάζει τη χειμερινή θεατρική του παρουσία σκηνοθετώντας τη Λένα Δροσάκη στο νεολληνικό κείμενο "Καγκουρό" του Βασίλη Κατσικονούρη, που θα παρουσιαστεί στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η συνέχεια περιλαμβάνει μια συρραφή διηγημάτων του Τσέχωφ που θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και την προκλητική σάτιρα για την κοινωνική υποκρισία "Διασκεδάζοντας τον κύριο Σλόουν" του Τζο Όρτον, στο Αγγέλων Βήμα.

"Τρίπτυχο" Δημητρη Κεχαΐδη τη νέα θεατρική περίοδο για τον Θανάση Παπαγεωργίου. Ο ιδρυτής του Θεάτρου Στοά θα σκηνοθετήσει το εμβληματικό "Με δύναμη από την Κηφισιά" (έργο που ο Κεχαΐδης συνέγραψε με την Ελένη Χαβιαρά) στο δικό του θέατρο, ενώ θα σκηνοθετήσει για το Εθνικό Θέατρο το "Πανηγύρι". Ο Θανάσης Παπαγεωργίου θα κρατήσει έναν από τους τέσσερις ρόλους στις "Δάφνες και πικροδάφνες" που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Μουσούρη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.
Δάφνες και πικροδάφνες

Το προαναγεννησιακό κείμενο του Johannes von Tepl "O θάνατος κι ο αγρότης" επιστρέφει για έναν μικρό κύκλο παραστάσεων στο Faust, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Το έργο διερευνά το αιώνιο ζήτημα της "αντιπαλότητας" ανάμεσα στον άνθρωπο και στον θάνατο. Η Πατεράκη μοιράζεται τη σκηνή με τον Αλέκο Συσσοβίτη.
Ο θεατρικός χειμώνας επιφυλάσσει και συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Η Πατεράκη μεταφέρει στη σκηνή το κινηματογραφικό έργο του Λαρς φον Τρίερ "Δαμάζοντας τα κύματα", σε μια διασκευή του ίδιου του σκηνοθέτη.

Ο θάνατος κι ο αγρότης
Ο Δημήτρης Τάρλοου καταπιάνεται φέτος με την ανανεωμένη "Μεγάλη Χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση. Την ιστορία της γαλλίδας Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία, θα ζωντανέψουν στη σκηνή αυτόν τον χειμώνα η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Δημήτρης Μοθωναίος, η Σμαράγδα Σμυρναίου, η Καίτη Μανωλιδάκη.
Στο δεύτερο μισό της θεατρικής σεζόν ο Τάρλοου θα φωτίσει με μια δική του νέα προσέγγιση την ιστορία των τσεχωφικών "Τριών αδερφών". Στον θίασο —μεταξύ άλλων— η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Ιωάννα Παππά, η Λένα Παπαληγούρα, ο Λαέρτης Μαλκότσης, ο Γιάννης Νταλιάνης, ο Παντελής Δεντάκης.

Το βραβευμένο με τρία βραβεία Moliere έργο του Florian Zeller "Le Pere" (Ο Πατέρας) θα σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. Ο ίδιος ο Φασουλής θα ερμηνεύσει τον ρόλο ενός ανοϊκού πατέρα, ενώ τον ρόλο της κόρης του θα κρατήσει η Μαρίνα Ασλάνογλου.
Στις αρχές του 2016 ο Φασουλής θα συνεργαστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά με το Εθνικό Θέατρο —η "Φιλουμένα Μαρτουράνο" που σκηνοθέτησε πέρσι θα επαναληφθεί και φέτος για λίγες παραστάσεις— στον "Θάνατο του εμποράκου" του Άρθουρ Μίλλερ με τον Πέτρο Φιλιππίδη και την Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο για το ανέβασμα του σαιξπηρικού "Ριχάρδου". Στον θίασο ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Θέμιδα Μπαζάκα, ο Άγγελος Παπαδημητρίου κ.α. Την άνοιξη του 2016 θα συνεργαστεί με τα Αθηναϊκά Θέατρα και θα σκηνοθετήσει στο Παλλάς την "Όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ και Βάιλ.


(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: