To Θέατρο Αλκμήνη προτείνει για αυτόν τον χειμώνα ένα πλούσιο πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο με νέες παραγωγές και επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων του.
21 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2015
"Η νοσταλγός" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Άννας Παπαμάρκου.
Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γίνεται ένα άλμα στον χρόνο.
Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά. Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε… Τότε, που ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της... Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι... Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή... Μνήμες που ζητούν λύτρωση στο παρόν...
Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος.
Από 3 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016
"Το γαλάζιο τ' ουρανού", βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ζωρζ Μπατάιγ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βέττου.
"Το ξέρω. Θα πεθάνω κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες. Χαίρομαι που είμαι ένα αντικείμενο φρίκης, απέχθειας, για τον μόνο άνθρωπο με τον οποίο δέθηκα στη ζωή μου. Εκείνο που θέλω: ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σ' έναν άνθρωπο που το περιφρονεί. Το άδειο κεφάλι, όπου "εγώ" βρίσκομαι, έγινε τόσο φοβητσιάρικο, τόσο αχόρταγο, που μόνο ο θάνατος μπορούσε να το ικανοποιήσει... Η ευτυχία με ζαλίζει στη στιγμή, με μεθάει. Το φωνάζω, το τραγουδώ μ' όλη τη δύναμη της φωνής μου. Μες στην ηλίθιά μου καρδιά, η ηλιθιότητα τραγουδά εκκωφαντικά. Θριαμβεύω!».
Παίζουν: Ξανθή Γεωργίου, Κωνσταντινιά Δήμου, Αθηνά Κουτσιανούλη, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Αγγελική Μαραθιά, Γιώργος Στυλιανόπουλος, Τασος Σωτηράκης, Δων Χριστοδούλου.
Από 14 Οκτωβρίου 20015
"Contractions"του Μάικ Μπαρτλέτ, σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη.
Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή μήπως έγινε ήδη παρόν;) κάποιες έννοιες μετακινούνται ανεπαισθήτως και οδηγούν στον εφιάλτη. Έννοιες όπως: Δικαίωμα και Ελευθερία. Έννοιες όπως: Επιλογή. Στο γραφείο μιας πολυεθνικής εταιρίας. Η μάνατζερ και η νέα, φέρελπις υπάλληλος. Το περιβάλλον ήσυχο και φιλικό. Ζητούμενο η "ασφάλεια" και η "δικαιοσύνη". Η επικοινωνία σαφής: ευγένεια και ακριβολογία, ενίοτε με χιούμορ. Μέσα από δεκατέσσερις εικόνες και χρόνο λίγων μηνών, παρακολουθούμε τη διαδικασία της απόλυτης σύνθλιψης της ανθρώπινης υπόστασης.
Παίζουν: Αγγελική Παρδαλίδου, Αναστασία Χαριτίδου.
Από 15 Οκτωβρίου 2015
"Οι 12 ένορκοι" του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. (2η χρονιά) Αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους. Κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά… μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια! Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι "κόστος" για τον καθένα από τους 12;
Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος.
16 Οκτωβρίου 2015 έως 16 Ιανουαρίου 2016
"Αντριάνα" του Θανάση Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη.
Η Αντριάνα πασχίζει όλη της τη ζωή να μην πικράνει τους άλλους και κυρίως να κρύψει την πληγή που της δημιούργησε η αδελφική σχέση, καταδικάζοντάς τη σε ισόβια μοναξιά.
Ερμηνεύει η Μαρία Αντουλινάκη.
21 Οκτωβρίου 2015 έως 13 Ιανουαρίου 2016
"Φλάι" της Στέλλας Ζαφειροπούλου, σε σκηνοθεσία Πέπης Μοσχοβάκου.
Ένας άνθρωπος που «επιλέγει» να γίνει κάτι άλλο σε έναν κόσμο που επιμένει να μένει ίδιος, αφηγείται καταστάσεις της ζωής του σε ένα ψυχογράφημα μιας κοινωνίας που αρνείται να αλλάξει. Ένα ιλαροτραγικό έργο που μιλά για εκείνους που έπαψαν να αντέχουν το βάρος της πραγματικότητας στους ώμους τους. Για τη διαφορετικότητα, τις συμβάσεις, τους ψυχαναγκασμούς, τις κοινωνικές νόρμες, την έλλειψη αποδοχής και κατανόησης. Για τα κοινά όλων και τις διαχωριστικές γραμμές της αποξένωσης. Μέσα σε μια παραίσθηση πραγματικότητας και φαντασίας, ένα έργο για τον διαρκή αποπροσανατολισμό που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει.
Ερμηνεύει η Λίλη Τσεσματζόγλου.
Από 1 Νοεμβρίου 2015
"Οι ακαταμάχητοι λεβέντες-Η Τελική Αναμέτρηση, Μέρος B’" από την ομάδα επiPlay.
Η ομάδα θα παρουσιάσει το δεύτερο μέρος της επιτυχημένης περφόρμανς που ανέβασε στο Φεστιβάλ OFF OFF ATHENS 2014, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και στο θέατρο Επί Κολωνώ. Με αναφορές που ξεκινούν από το βουβό κινηματογράφο και φτάνουν μέχρι το υπερηρωικό σύμπαν των κόμικς της Marvel και της DC, περνώντας από τον κόσμο των καρτούν, παρουσίασαν μια παρωδία ρετρό χολιγουντιανών σειρών δράσης που προσέφερε ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό θέαμα, συνδυάζοντας με νεωτεριστικό τρόπο παραδοσιακές μορφές σωματικού θεάτρου.
Από 26 Οκτωβρίου 2015
"Απολογία Σωκράτους" του Πλάτωνα, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.
Η δίκη του Σωκράτη —η οποία είχε μια ξεκάθαρη πολιτική διάσταση και που για κάποιους ήταν σχεδόν μια τραγωδία, μια σύγκρουση, δηλαδή, στην οποία και οι δύο πλευρές (φαίνεται να) είχαν δίκιο— αποτελεί ιστορικό γεγονός. Έγινε το 399π.Χ., τέσσερα χρόνια μετά την κατάλυση της τυραννίας των Τριάκοντα και την επάνοδο της δημοκρατίας. Ο Σωκράτης κατηγορείται ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πιστεύει στους θεούς της πόλης, ότι εισάγει νέες θεότητες και ότι διαφθείρει τους νέους. Τίμημα: θάνατος! Ο Πλάτων —μαθητής του Σωκράτη και παρών στην δίκη— με το κείμενό του, την "Απολογία", θέλει να αποδείξει όχι μόνον την αθωότητα του Σωκράτη, αλλά και την ηθική του μεγαλωσύνη. Θέλει να εξασφαλίσει την αθώωση του Δασκάλου του από το δικαστήριο της ιστορίας.
Από 26 Οκτωβρίου έως 12 Ιανουαρίου 2016
"Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.
Ο Οιδίπους ζητά τον δολοφόνο του Λάιου, προκειμένου να απαλλάξει την Θήβα από τον λοιμό που έχει ενσπείρει η δολοφονία του Λάιου. Αλλά τον ιό, γι’ αυτόν τον λοιμό, τον φέρει ο ίδιος ο Τύραννος ως ανεπίγνωστος δολοφόνος του πατρός του και γιος και σύζυγος της μητρός του.
Στην παράσταση του Θεάτρου των Vivi, που έχει διεθνώς χειροκροτηθεί, η ρήξη, το πάθος μαίνεται ανάμεσα στον εξουσιαστικό λόγο του βασιλέως και τον Πύθιο, αναπόδραστο για το ζοφερό μέλλον του Οιδίποδα, χρησμό. Τα Πρόσωπα αποβαίνουν έννοιες που η μια αποδομεί την άλλη. Η παράσταση προτείνει έτσι έναν «σπαραγμό» του κειμένου, με μια μέθοδο εστιασμένη στο σώμα, ως ενεργειακή βάση που εκπέμπει και αφομοιώνει τον πόνο ως έσχατη απόληξη του τραγικού.
Παίζουν:
Από 1 Νοεμβρίου 2015
"Το δηλητήριο" του Ροντόλφ Σιρέρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. (3η χρονιά)
Γαλλία λίγο πριν την επανάσταση. Ο Μαρκήσιος καλεί έναν διάσημο Ηθοποιό στην έπαυλή του, με σκοπό να αξιοποιήσει την Υποκριτική του Τέχνη ως μέσον που θα τον οδηγήσει στην Αλήθεια. Ο Ηθοποιός εγκλωβίζεται μέσα σ’ ένα πλέγμα κοινωνικών και θεατρικών συμβάσεων και οδηγείται σε αδιέξοδο. Το είναι και το φαίνεσθαι, η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, καταλήγοντας σε μια «δηλητηριώδη» σχέση: μια αναμέτρηση ζωής και θανάτου. Είναι άραγε το ένστικτο της επιβίωσης ισχυρότερο από το ένστικτο του ηθοποιού; Ο Σιρέρα με συνεχείς ελιγμούς οδηγεί τον θεατή σε διαρκή αποπροσανατολισμό σχετικά με το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.
Παίζουν: Δημήτρης Πετρόπουλος, Διονύσης Σάββας.
Από 5 Νοεμβρίου 2015
"Ιστορίες του κυρίου Κόινερ" του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Ο βαθυστόχαστος περιηγητής της σκέψης και της ψυχολογίας μας, κύριος Κόινερ εξετάζει, κριτικάρει και ακινητοποιεί το είναι και γίγνεσθαι του φτωχού κόσμου μας ως την πιο βαθιά αμυχή της ταπεινής ύπαρξής του. Με βαθύ χιούμορ και κοινωνικοπολιτικό στόχο αγγίζοντας το φιλοσοφικό πνεύμα, ο Μπρεχτ αναμοχλεύει και περιγράφει το κόσμημα της άπιαστης αλήθειας.
Ερμηνεύει ο Σάββας Αξιώτης.
Από 6 Νοεμβρίου 2015
"La Banda De La Nada". Συναυλία noir από την ομάδα Κι ομΩς κινείται.
Όλα παραμένουν. Στοιβάζονται στον κενό φωτεινό χώρο. Παραμένουν και πληθαίνουν ήσυχα φωτιζόμενα. Κανένα μυστικό, ευτυχώς τίποτα κρυφό. Πλήρης η διαφάνεια του ασφυκτικά γεμάτου τίποτα. Σου είπα δε μπορείς να κολυμπήσεις σ’ αυτή τη θάλασσα. Χάθηκε το βάρος. Έλειψε το σκοτάδι. Χάθηκαν μαζί του και τα τέρατα. Τα έβαλαν σε δοχεία φορμόλης για μαθήματα ανατομίας νηπίων. Και το πηχτό έγινε επιτέλους διάφανο. Κανένας κίνδυνος καμιά σιωπή. Καμία αντανάκλαση. Πουθενά σκιά. Κανένας φόβος. Ούτε καν αμφιβολία ή δίλλημα. Ανέλπιστη ΝΙΚΗ.
Ερμηνεύουν οι χορευτές: Camilo Bentancor, Τάσος Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Από 30 Νοεμβρίου 2015
"Ανύπαρκτοι φίλοι" του Αλαν Άικμπορν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
Έξι φίλοι, έξι διαφορετικοί και μοναδικοί χαρακτήρες συναντιόνται ανοίγοντας παλιές πληγές, αλλά και όμορφες αναμνήσεις. Άραγε, τι κρατάει τις φιλίες ζωντανές και πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους μέσα σ’ αυτές; Η βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Βρετανού συγγραφέα πραγματεύεται τη φιλία, τον γάμο, τον έρωτα, τον θάνατο και τι σημαίνει τελικά το να είναι ευτυχισμένος.
Παίζουν: Σοφία Μουτίδου, Δημήτρης Μάριζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Μανώλης Ιωνάς, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κατερίνα Κωνσταντέλλου.
Από 9 Δεκεμβρίου 2015
"Η δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα" της Ντίνας Γιαμπουράνη, σε σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη.
Η Θεία Ουρανίτσα και η Χαρά, εργάτριες στα καλαμπόκια πέφτουν θύματα αδικίας, ανεργίας και ληστείας, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες τους. Μέσα στην απόγνωση και την εγκατάλειψη αποφασίζουν να βρουν τη λύση στη διάσημη «Θεραπαινίδα των απόκρυφων και μη επιστημών: μαγείας, αστρολογίας, ψυχοθεραπείας, υπνωτισμού... την γνωστή Αμάλθεια Μέντες, την μετεμψύχωση του Θαυμαστού Λυγκέα! Σε μια δημοκρατία μπορούν να ριζώσουν οι πιο βαθιές αξίες της ζωής, όπως ριζώνουν τα καλαμπόκια στην γη και να υψώσουν το ανάστημά τους; Η έλλειψη δικαιοσύνης οδηγεί τους ήρωες σε καταστάσεις τραγελαφικές. Ένα ανατρεπτικό, σουρεαλιστικό, κοινωνικοπολιτικό έργο, όπου σμίγει το κωμικό με το δραματικό στοιχείο.
Από μέσα Δεκεμβρίου
"Antoinette unplugged", σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά.
Παράσταση βασισμένη στην πραγματική αλληλογραφία της Μαρίας Αντουανέτας από την εποχή του γάμου της, της ενθρόνισής της, της εξουσίας της έως την πτώση της.
Παίζουν: Τατού Δέδε, Σοφία Μπεράτη.
Από μέσα Ιανουαρίου 2016
"Μαρία Τυδώρ" του Βίκτωρος Ουγκώ, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.
Η δράση εξελίσσεται στο Λονδίνο το 1553. Η αιμοσταγής βασίλισσα Μαρία Τυδώρ συνάπτει θυελλώδη ερωτική σχέση με τον Φαμπιάνο Φαμπιάνι, έναν Ιταλο-Ισπανό τυχοδιώκτη. Τυφλή από το πάθος, του παραδίδει όλα τα αγαθά του Λόρδου Τάλμποτ και τον κάνει κόμη του Κλάνμπρασβιλ. Ο Φαμπιάνο αποθρασύνεται και αποκεφαλίζει όσους τον μισούν. Οι σύμβουλοι της βασίλισσας και ο λαός τον εκβράζουν.
ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Από 11 Οκτωβρίου 2015
"Φουτουρία" των Hippo και Νίκου Τσιώτσου, σε σκηνοθεσία Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη. Σε έναν μακρινό γαλαξία, υπάρχει μία χώρα που τη λένε Φουτουρία, στην οποία άνθρωποι και ρομπότ συμβιώνουν μαζί ειρηνικά. Στην Φουτουρία ζει ένας βασιλιάς που έχει επιβάλει αυστηρούς νόμους, κάνοντας έτσι την καθημερινότητα των ανθρώπων ελεγχόμενη, ήσυχη και ομαλή, αλλά και δυστυχής. Ένα κορίτσι, η Αυριάνα 245 σπάει τη μονοτονία όταν αποφασίζει να αφήσει τη δουλειά της και να βγει να χορέψει έξω στη βροχή. Τα πάντα ανατρέπονται, με την Αυριάνα 245 να καταδιώκεται από τις αρχές…
Παίζουν: Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος.
Από 18 Οκτωβρίου 2015
"Η μαγική ιστορία του βιβλίου", σε κείμενο και σκηνοθεσία Στεφανής Τσάκωνα.
Η μάγισσα Πλαπαπυπεργαχαρτού μάς ταξιδεύει με το ραβδί της στο μαγικό κόσμο του βιβλίου. Μαζί της θα γνωρίσουμε διάφορους αρχαίους και νέους πολιτισμούς κάνοντας ένα ταξίδι στο χωροχρόνο. Παίζουν: Άγγελος Θεοφίλου, Κέλλυ Καραμάνη, Άννα Παπαδάκη.
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3428650)
21 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2015
"Η νοσταλγός" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Άννας Παπαμάρκου.
Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γίνεται ένα άλμα στον χρόνο.
Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά. Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε… Τότε, που ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της... Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι... Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή... Μνήμες που ζητούν λύτρωση στο παρόν...
Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος.
Από 3 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016
"Το γαλάζιο τ' ουρανού", βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ζωρζ Μπατάιγ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βέττου.
"Το ξέρω. Θα πεθάνω κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες. Χαίρομαι που είμαι ένα αντικείμενο φρίκης, απέχθειας, για τον μόνο άνθρωπο με τον οποίο δέθηκα στη ζωή μου. Εκείνο που θέλω: ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σ' έναν άνθρωπο που το περιφρονεί. Το άδειο κεφάλι, όπου "εγώ" βρίσκομαι, έγινε τόσο φοβητσιάρικο, τόσο αχόρταγο, που μόνο ο θάνατος μπορούσε να το ικανοποιήσει... Η ευτυχία με ζαλίζει στη στιγμή, με μεθάει. Το φωνάζω, το τραγουδώ μ' όλη τη δύναμη της φωνής μου. Μες στην ηλίθιά μου καρδιά, η ηλιθιότητα τραγουδά εκκωφαντικά. Θριαμβεύω!».
Παίζουν: Ξανθή Γεωργίου, Κωνσταντινιά Δήμου, Αθηνά Κουτσιανούλη, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Αγγελική Μαραθιά, Γιώργος Στυλιανόπουλος, Τασος Σωτηράκης, Δων Χριστοδούλου.
Από 14 Οκτωβρίου 20015
"Contractions"του Μάικ Μπαρτλέτ, σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη.
Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή μήπως έγινε ήδη παρόν;) κάποιες έννοιες μετακινούνται ανεπαισθήτως και οδηγούν στον εφιάλτη. Έννοιες όπως: Δικαίωμα και Ελευθερία. Έννοιες όπως: Επιλογή. Στο γραφείο μιας πολυεθνικής εταιρίας. Η μάνατζερ και η νέα, φέρελπις υπάλληλος. Το περιβάλλον ήσυχο και φιλικό. Ζητούμενο η "ασφάλεια" και η "δικαιοσύνη". Η επικοινωνία σαφής: ευγένεια και ακριβολογία, ενίοτε με χιούμορ. Μέσα από δεκατέσσερις εικόνες και χρόνο λίγων μηνών, παρακολουθούμε τη διαδικασία της απόλυτης σύνθλιψης της ανθρώπινης υπόστασης.
Παίζουν: Αγγελική Παρδαλίδου, Αναστασία Χαριτίδου.
Από 15 Οκτωβρίου 2015
"Οι 12 ένορκοι" του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. (2η χρονιά) Αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους. Κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά… μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια! Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι "κόστος" για τον καθένα από τους 12;
Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος.
16 Οκτωβρίου 2015 έως 16 Ιανουαρίου 2016
"Αντριάνα" του Θανάση Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη.
Η Αντριάνα πασχίζει όλη της τη ζωή να μην πικράνει τους άλλους και κυρίως να κρύψει την πληγή που της δημιούργησε η αδελφική σχέση, καταδικάζοντάς τη σε ισόβια μοναξιά.
Ερμηνεύει η Μαρία Αντουλινάκη.
21 Οκτωβρίου 2015 έως 13 Ιανουαρίου 2016
"Φλάι" της Στέλλας Ζαφειροπούλου, σε σκηνοθεσία Πέπης Μοσχοβάκου.
Ένας άνθρωπος που «επιλέγει» να γίνει κάτι άλλο σε έναν κόσμο που επιμένει να μένει ίδιος, αφηγείται καταστάσεις της ζωής του σε ένα ψυχογράφημα μιας κοινωνίας που αρνείται να αλλάξει. Ένα ιλαροτραγικό έργο που μιλά για εκείνους που έπαψαν να αντέχουν το βάρος της πραγματικότητας στους ώμους τους. Για τη διαφορετικότητα, τις συμβάσεις, τους ψυχαναγκασμούς, τις κοινωνικές νόρμες, την έλλειψη αποδοχής και κατανόησης. Για τα κοινά όλων και τις διαχωριστικές γραμμές της αποξένωσης. Μέσα σε μια παραίσθηση πραγματικότητας και φαντασίας, ένα έργο για τον διαρκή αποπροσανατολισμό που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει.
Ερμηνεύει η Λίλη Τσεσματζόγλου.
Από 1 Νοεμβρίου 2015
"Οι ακαταμάχητοι λεβέντες-Η Τελική Αναμέτρηση, Μέρος B’" από την ομάδα επiPlay.
Η ομάδα θα παρουσιάσει το δεύτερο μέρος της επιτυχημένης περφόρμανς που ανέβασε στο Φεστιβάλ OFF OFF ATHENS 2014, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και στο θέατρο Επί Κολωνώ. Με αναφορές που ξεκινούν από το βουβό κινηματογράφο και φτάνουν μέχρι το υπερηρωικό σύμπαν των κόμικς της Marvel και της DC, περνώντας από τον κόσμο των καρτούν, παρουσίασαν μια παρωδία ρετρό χολιγουντιανών σειρών δράσης που προσέφερε ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό θέαμα, συνδυάζοντας με νεωτεριστικό τρόπο παραδοσιακές μορφές σωματικού θεάτρου.
Από 26 Οκτωβρίου 2015
"Απολογία Σωκράτους" του Πλάτωνα, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.
Η δίκη του Σωκράτη —η οποία είχε μια ξεκάθαρη πολιτική διάσταση και που για κάποιους ήταν σχεδόν μια τραγωδία, μια σύγκρουση, δηλαδή, στην οποία και οι δύο πλευρές (φαίνεται να) είχαν δίκιο— αποτελεί ιστορικό γεγονός. Έγινε το 399π.Χ., τέσσερα χρόνια μετά την κατάλυση της τυραννίας των Τριάκοντα και την επάνοδο της δημοκρατίας. Ο Σωκράτης κατηγορείται ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πιστεύει στους θεούς της πόλης, ότι εισάγει νέες θεότητες και ότι διαφθείρει τους νέους. Τίμημα: θάνατος! Ο Πλάτων —μαθητής του Σωκράτη και παρών στην δίκη— με το κείμενό του, την "Απολογία", θέλει να αποδείξει όχι μόνον την αθωότητα του Σωκράτη, αλλά και την ηθική του μεγαλωσύνη. Θέλει να εξασφαλίσει την αθώωση του Δασκάλου του από το δικαστήριο της ιστορίας.
Από 26 Οκτωβρίου έως 12 Ιανουαρίου 2016
"Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.
Ο Οιδίπους ζητά τον δολοφόνο του Λάιου, προκειμένου να απαλλάξει την Θήβα από τον λοιμό που έχει ενσπείρει η δολοφονία του Λάιου. Αλλά τον ιό, γι’ αυτόν τον λοιμό, τον φέρει ο ίδιος ο Τύραννος ως ανεπίγνωστος δολοφόνος του πατρός του και γιος και σύζυγος της μητρός του.
Στην παράσταση του Θεάτρου των Vivi, που έχει διεθνώς χειροκροτηθεί, η ρήξη, το πάθος μαίνεται ανάμεσα στον εξουσιαστικό λόγο του βασιλέως και τον Πύθιο, αναπόδραστο για το ζοφερό μέλλον του Οιδίποδα, χρησμό. Τα Πρόσωπα αποβαίνουν έννοιες που η μια αποδομεί την άλλη. Η παράσταση προτείνει έτσι έναν «σπαραγμό» του κειμένου, με μια μέθοδο εστιασμένη στο σώμα, ως ενεργειακή βάση που εκπέμπει και αφομοιώνει τον πόνο ως έσχατη απόληξη του τραγικού.
Παίζουν:
Από 1 Νοεμβρίου 2015
"Το δηλητήριο" του Ροντόλφ Σιρέρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. (3η χρονιά)
Γαλλία λίγο πριν την επανάσταση. Ο Μαρκήσιος καλεί έναν διάσημο Ηθοποιό στην έπαυλή του, με σκοπό να αξιοποιήσει την Υποκριτική του Τέχνη ως μέσον που θα τον οδηγήσει στην Αλήθεια. Ο Ηθοποιός εγκλωβίζεται μέσα σ’ ένα πλέγμα κοινωνικών και θεατρικών συμβάσεων και οδηγείται σε αδιέξοδο. Το είναι και το φαίνεσθαι, η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, καταλήγοντας σε μια «δηλητηριώδη» σχέση: μια αναμέτρηση ζωής και θανάτου. Είναι άραγε το ένστικτο της επιβίωσης ισχυρότερο από το ένστικτο του ηθοποιού; Ο Σιρέρα με συνεχείς ελιγμούς οδηγεί τον θεατή σε διαρκή αποπροσανατολισμό σχετικά με το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.
Παίζουν: Δημήτρης Πετρόπουλος, Διονύσης Σάββας.
Από 5 Νοεμβρίου 2015
"Ιστορίες του κυρίου Κόινερ" του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Ο βαθυστόχαστος περιηγητής της σκέψης και της ψυχολογίας μας, κύριος Κόινερ εξετάζει, κριτικάρει και ακινητοποιεί το είναι και γίγνεσθαι του φτωχού κόσμου μας ως την πιο βαθιά αμυχή της ταπεινής ύπαρξής του. Με βαθύ χιούμορ και κοινωνικοπολιτικό στόχο αγγίζοντας το φιλοσοφικό πνεύμα, ο Μπρεχτ αναμοχλεύει και περιγράφει το κόσμημα της άπιαστης αλήθειας.
Ερμηνεύει ο Σάββας Αξιώτης.
Από 6 Νοεμβρίου 2015
"La Banda De La Nada". Συναυλία noir από την ομάδα Κι ομΩς κινείται.
Όλα παραμένουν. Στοιβάζονται στον κενό φωτεινό χώρο. Παραμένουν και πληθαίνουν ήσυχα φωτιζόμενα. Κανένα μυστικό, ευτυχώς τίποτα κρυφό. Πλήρης η διαφάνεια του ασφυκτικά γεμάτου τίποτα. Σου είπα δε μπορείς να κολυμπήσεις σ’ αυτή τη θάλασσα. Χάθηκε το βάρος. Έλειψε το σκοτάδι. Χάθηκαν μαζί του και τα τέρατα. Τα έβαλαν σε δοχεία φορμόλης για μαθήματα ανατομίας νηπίων. Και το πηχτό έγινε επιτέλους διάφανο. Κανένας κίνδυνος καμιά σιωπή. Καμία αντανάκλαση. Πουθενά σκιά. Κανένας φόβος. Ούτε καν αμφιβολία ή δίλλημα. Ανέλπιστη ΝΙΚΗ.
Ερμηνεύουν οι χορευτές: Camilo Bentancor, Τάσος Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή.
Από 30 Νοεμβρίου 2015
"Ανύπαρκτοι φίλοι" του Αλαν Άικμπορν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
Έξι φίλοι, έξι διαφορετικοί και μοναδικοί χαρακτήρες συναντιόνται ανοίγοντας παλιές πληγές, αλλά και όμορφες αναμνήσεις. Άραγε, τι κρατάει τις φιλίες ζωντανές και πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους μέσα σ’ αυτές; Η βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Βρετανού συγγραφέα πραγματεύεται τη φιλία, τον γάμο, τον έρωτα, τον θάνατο και τι σημαίνει τελικά το να είναι ευτυχισμένος.
Παίζουν: Σοφία Μουτίδου, Δημήτρης Μάριζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Μανώλης Ιωνάς, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κατερίνα Κωνσταντέλλου.
Από 9 Δεκεμβρίου 2015
"Η δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα" της Ντίνας Γιαμπουράνη, σε σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη.
Η Θεία Ουρανίτσα και η Χαρά, εργάτριες στα καλαμπόκια πέφτουν θύματα αδικίας, ανεργίας και ληστείας, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες τους. Μέσα στην απόγνωση και την εγκατάλειψη αποφασίζουν να βρουν τη λύση στη διάσημη «Θεραπαινίδα των απόκρυφων και μη επιστημών: μαγείας, αστρολογίας, ψυχοθεραπείας, υπνωτισμού... την γνωστή Αμάλθεια Μέντες, την μετεμψύχωση του Θαυμαστού Λυγκέα! Σε μια δημοκρατία μπορούν να ριζώσουν οι πιο βαθιές αξίες της ζωής, όπως ριζώνουν τα καλαμπόκια στην γη και να υψώσουν το ανάστημά τους; Η έλλειψη δικαιοσύνης οδηγεί τους ήρωες σε καταστάσεις τραγελαφικές. Ένα ανατρεπτικό, σουρεαλιστικό, κοινωνικοπολιτικό έργο, όπου σμίγει το κωμικό με το δραματικό στοιχείο.
Από μέσα Δεκεμβρίου
"Antoinette unplugged", σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά.
Παράσταση βασισμένη στην πραγματική αλληλογραφία της Μαρίας Αντουανέτας από την εποχή του γάμου της, της ενθρόνισής της, της εξουσίας της έως την πτώση της.
Παίζουν: Τατού Δέδε, Σοφία Μπεράτη.
Από μέσα Ιανουαρίου 2016
"Μαρία Τυδώρ" του Βίκτωρος Ουγκώ, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.
Η δράση εξελίσσεται στο Λονδίνο το 1553. Η αιμοσταγής βασίλισσα Μαρία Τυδώρ συνάπτει θυελλώδη ερωτική σχέση με τον Φαμπιάνο Φαμπιάνι, έναν Ιταλο-Ισπανό τυχοδιώκτη. Τυφλή από το πάθος, του παραδίδει όλα τα αγαθά του Λόρδου Τάλμποτ και τον κάνει κόμη του Κλάνμπρασβιλ. Ο Φαμπιάνο αποθρασύνεται και αποκεφαλίζει όσους τον μισούν. Οι σύμβουλοι της βασίλισσας και ο λαός τον εκβράζουν.
ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Από 11 Οκτωβρίου 2015
"Φουτουρία" των Hippo και Νίκου Τσιώτσου, σε σκηνοθεσία Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη. Σε έναν μακρινό γαλαξία, υπάρχει μία χώρα που τη λένε Φουτουρία, στην οποία άνθρωποι και ρομπότ συμβιώνουν μαζί ειρηνικά. Στην Φουτουρία ζει ένας βασιλιάς που έχει επιβάλει αυστηρούς νόμους, κάνοντας έτσι την καθημερινότητα των ανθρώπων ελεγχόμενη, ήσυχη και ομαλή, αλλά και δυστυχής. Ένα κορίτσι, η Αυριάνα 245 σπάει τη μονοτονία όταν αποφασίζει να αφήσει τη δουλειά της και να βγει να χορέψει έξω στη βροχή. Τα πάντα ανατρέπονται, με την Αυριάνα 245 να καταδιώκεται από τις αρχές…
Παίζουν: Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος.
Από 18 Οκτωβρίου 2015
"Η μαγική ιστορία του βιβλίου", σε κείμενο και σκηνοθεσία Στεφανής Τσάκωνα.
Η μάγισσα Πλαπαπυπεργαχαρτού μάς ταξιδεύει με το ραβδί της στο μαγικό κόσμο του βιβλίου. Μαζί της θα γνωρίσουμε διάφορους αρχαίους και νέους πολιτισμούς κάνοντας ένα ταξίδι στο χωροχρόνο. Παίζουν: Άγγελος Θεοφίλου, Κέλλυ Καραμάνη, Άννα Παπαδάκη.
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3428650)
0 comments: