Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέλω μια χώρα

Leave a Comment
"Και τώρα τι;". Αλλαγή προοπτικής; Αλλαγή νοοτροπίας; Αλλαγή αυτοπροσδιορισμού; Αλλαγή χώρας; Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια χώρα ως έναν τόπο ασφάλειας που θα σε προστατεύσει, που θα σε ανταμείβει και θα σε υπολογίζει.
Ένα πλήθος νέων ανεβαίνει στη σκηνή με ένα κοινό, επιτακτικό αίτημα: "Θέλω μια χώρα". Ο ανθός της Ελλάδας, εγκλωβισμένος στον μαρασμό της κρίσης, διατυπώνει το μανιφέστο μιας ισχυρής επιθυμίας για τον τόπο του. Μέσα από σκόρπιες φράσεις της καθημερινότητας χαρτογραφείται το εθνικό μας όνειρο. 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Θέλω μια χώρα" του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. 

Τo "Θέλω μια χώρα" πρωτοπαρουσιάστηκε σε πρώιμη μορφή τον Ιούνιο του 2013 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος The Big idea: PiΙGS και σε σκηνοθεσία του Richard Twyman. Πρόκειται για ένα έργο χωρίς χαρακτήρες και σκηνές, χωρίς τυπικούς διαλόγους και πλοκή. Ένα έργο για την Ελλάδα, με πρωταγωνιστή το πλήθος των Ελλήνων. Με κύριο σύνθημα τη φράση "Θέλω μια χώρα" ο Ανδρέας Φλουράκης μεταγράφει με χιούμορ και απελπισία όλες εκείνες τις φράσεις που ακούμε, λέμε και ξαναλέμε όταν μιλάμε για τη χώρα μας σήμερα. Στην παράσταση ο λόγος δίνεται κυρίως στη νέα γενιά. Μια γενιά αμήχανη απέναντι στη γενικότερη κρίση, που νιώθει την ανάγκη να ορίσει ποια είναι η χώρα που ονειρεύεται. Όμως μπορεί να υπάρξει τέτοια χώρα; Και το κυριότερο: μπορεί αυτή η γενιά να τη διεκδικήσει; Η παράσταση "παίζει" με την έννοια της χώρας, αλλά και του ίδιου του θεάτρου ως "χώρα" όπου το όνειρο καλείται να γίνει πράξη.

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα
Δραματολόγος: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργιουδάκη.

Στην παράσταση παίζει η Ρένη Πιττακή μαζί με τους απόφοιτους και μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: Νίκο Βαρέλλα, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνο Ευστρατίου, Βασίλη Ζήσης, Τάσο Κορκό, Γιώργο Κοσκορέλλο, Ειρήνη Κότσιφα, Ανέστη Κόττα, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκο Λεκάκη, Ιωάννα Μπιτούνη, Νόρα Πάντου, Γιώργο Σαββίδη, Δημήτρη Τσιγκριμάνη, Αδριανό Γκάτσο, Κωνσταντίνο Δημητρακάκη, Πάνο Κούγια, Ιωάννα Κόχειλα, Γιώργο Κρομμύδα, Δανάη Λουκάκη, Μαριλένα Μόσχου, Γιάννη Μπλέτα, Ιάσονα Νικητέα, Φρύνη Ονισηφόρου, Νότη Συκινιώτη, Δώρα Χουρσανίδου, Ερατώ Αγγουράκη, Γιάννη Βερβενιώτη, Σόνια Καλαïτζίδου, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Βασιλική Κατερίνη, Μάριο Κρητικόπουλο, Χριστίνα Κωστέα, Φάνη Μιλλεούνη, Βασίλη Παπαδημητρίου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Κωνσταντίνα Σμυρνιώτη, Αναστασία Φλεμοτόμου, Ευθύμη Χαλκίδη, Χρυσαλένα Χριστοπούλου.
Συμμετέχουν οι μικροί: Νιόβη και Ντίνος, καθώς και άνθρωποι από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας που βρέθηκαν ή επέλεξαν να ζουν και να εργάζονται στην Ελλάδα.

Μια παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2015
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ
Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 21:00
Εισιτήρια: 20, 15 (μειωμένο), 10 (φοιτητικό), 5 (ανέργων, ΑΜΕΑ) 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: