Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Το τάβλι: νεοελληνικό όνειρο αυγουστιάτικου απογεύματος

Leave a Comment
Ο Φώντας και ο Κόλιας. Φίλοι και κουνιάδοι. Αρχές δεκαετίας του ’70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να "βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή", όπως λένε.
Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Σε μια αέναη φυγή από την πραγματικότητα, διεκδικούν με αξιώσεις μια περίοπτη θέση στο βαθύ όνειρο του νεοέλληνα "να τη βγάλει καθαρή".

"Το τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη και Βασίλη Κανελλόπουλου.

Πρωτοανεβασμένο το 1972 από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, "Το τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη (σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά), με την ιδιότυπη γραφή του καθημερινού λόγου και τον αιχμηρό πολιτικό προβληματισμό, μέσα στην γλαφυρότητα της ελληνικής πραγματικότητας φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Από τις εξέχουσες μορφές της νεότερης ελληνικής θεατρικής δραματουργίας, ο Δημήτρης Κεχαΐδης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1933 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τα μονόπρακτα "Μακρινό λυπητερό τραγούδι" και "Παιχνίδια στις αλυκές", τα οποία παίχτηκαν στο Θέατρο Τέχνης το 1958. Από τότε συνέδεσε τη θεατρική του ζωή με το υπόγειο του Κουν, και όλα τα έργα του, μέχρι το 1985 παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Τα έργα που ακολούθησαν είναι: "Ο μεγάλος περίπατος" (1959), "Το πανηγύρι" (1964), τα μονόπρακτα "Η Βέρα", "Το Τάβλι" (1972) και "Δάφνες και πικροδάφνες" (1979), έργο που συνυπέγραψε με τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Χαβιαρά. Το τελευταίο έργο του που παρουσιάστηκε στις ελληνικές θεατρικές σκηνές είναι το "Με δύναμη από την Κηφισιά" (1995), που έδωσε την πρεμιέρα του στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών στις 15 Δεκεμβρίου 2005.

Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Κατερίνα Κολλιοπούλου
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τεκτονίδης
Trailer παράστασης: Ναταλία Λαμπροπούλου
Την παράσταση "ντύνουν" μουσικά οι "Συνοδοιπόροι".

Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Βασίλης Κανελλόπουλος.

"Modigliani", (Κυδωνιάτου 12 και Βλάλη γωνία, Καπάνι, Θεσσαλονίκη)
16, 17, 23, 24, 30 και 31 Ιουλίου, στις 21:30
Εισιτήρια: 5
Πληροφορίες-κρατήσεις: 6973 087856.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: