Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ο Πύργος στο Σχήμα Εκτός Άξονα

Leave a Comment
Ο Φραντς Κάφκα ξεκίνησε να γράφει τον "Πύργο" το 1922 όταν έφτασε στο χειμερινό θέρετρο Spindlermuhle. To έργο έμεινε ημιτελές και δημοσιεύτηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατό του. Πρόκειται για μια στοιχειωμένη ιστορία για την αμείλικτη μάχη ενός ανθρώπου, του "Κ", απέναντι σε μια ανεξιχνίαστη, μυστηριώδη εξουσία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στον Πύργο.

Ο Φραντς Κάφκα ασκεί κριτική τους κοινωνικούς ρόλους που επιβάλλονται σε άνδρες και γυναίκες. Στο επίκεντρο της δράσης βρίσκεται το πλήρες χρονικό της προσπάθειας του Κ να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός χωριού, που συμπυκνώνει όλες τις νόρμες της κοινωνίας.

"Έπρεπε να παλέψω
με μια βία αόρατη
με μια βία ξένη προς εμένα
με μια βία της απόλυτης καταβύθισης
της υποταγής
της παραδοχής
και της απογοήτευσης"
(από το έργο)

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Ο πύργος" του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το πλαίσιο του Κάφκα ως ένα "φαντασιακό κοινωνικό σύμπαν" και αναφέρει: "Ανένταχτος και αδογμάτιστος πολιτικά, ο Κάφκα δημιουργεί το δικό του φαντασιακό κοινωνικό σύμπαν δημιουργώντας καταστάσεις, αισθήματα και συμπεριφορές που αφορούν στην αλήθεια των κοινωνιών. Όλο του το έργο που παράγεται και εκφράζεται μέσα από ένα ισχυρό ηχογόνο σύστημα φωνών, μεταμορφώνεται σε σύστημα πολυεπίπεδων κραυγών και τελικά έρχεται να μας κυκλώσει και να μας επηρεάσει δίχως να το αντιλαμβανόμαστε. Η πορεία του Κ στον "Πύργο" είναι ακριβώς αυτό: Μέσα από τον βηματισμό του ανοίγει χαραμάδες στο πετρωμένο σύστημα αξιών μας, με παρούσα-απούσα τη συνείδηση μας".

Ελεύθερη απόδοση: Νίκος Βουδούρης
Εικαστική επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης
Κοστούμια: Στράτος Κούκουρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σίμος Κωστάκογλου, Δήμητρα Κολτούκη
Φωτογραφίες: Elise Ntoremi.

Παίζουν: Γρηγόρης Τίλδης, Μελίνα Αποστολίδου, Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Ξένια Πετμεζά, Στράτος Κούκουρας, Σίμος Κωστάκογλου, Μπάμπης Ματεντζίδης, Κωνσταντίνα Γεροθανάση.

Σχήμα Εκτός Άξονα (Πλάτωνος 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 823444)
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 21:15, έως 5 Απριλίου 2015
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: