Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Η βασίλισσα της ομορφιάς

Leave a Comment
Η σχέση μάνας και κόρης είναι το κύριο θέμα στο έργο "Η βασίλισσα της ομορφιάς" του ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακ Ντόνα. Η εβδομηντάχρονη Μαγκ ταλαιπωρεί τη σαραντάχρονη κόρη της Μωρήν, δηλητηριάζοντας την καθημερινότητα της με ψέματα, εκνευριστικές απαιτήσεις και προσωπικές κακίες, φτάνοντας στο σημείο να εμποδίσει τη Μωρήν να ζήσει τη μοναδική ερωτική εμπειρία της ζωής της.

Ο Μακ Ντόνα θέλει τη Μαγκ κακιά, το απόλυτο κακό. Η Μαγκ είναι η διάψευση του πλατωνικού ρητού "Ουδείς εκών κακός".
Μάρτιν ΜακΝτόνα, Η βασίλισσα της ομορφιάς, πρόγραμμα παράστασης, θέατρο Βικτώρια, Αθήνα 2008, σ. 19-21.

Ανάμεσα στις δύο γυναίκες, που μια ζωή αλληλοσπαράσσονται, η ένταση κορυφώνεται όταν εμφανίζεται ο αμήχανος υποψήφιος εραστής της κόρης, που θα μπορούσε να τη σώσει παίρνοντάς την μακριά, και ο αθυρόστομος νεαρός αδελφός του, που παίζει ένα ρόλο καταλύτη. Η ακραία γραφή, το έντονο σασπένς, οι ανατροπές και το διαβρωτικό χιούμορ μετατρέπουν αυτήν την οικογενειακή τραγωδία σε μαύρη κωμωδία.

Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα έγινε στα 26 του χρόνια διάσημος μ’ αυτό το έργο, το πρώτο του, που ανεβάστηκε το 1996, αρχικά στην Ιρλανδία και ένα μήνα μετά στο Royal Court Theatre του Λονδίνου. Συνέχισε να γράφει για το θέατρο, πάντα αναζητώντας υλικό στις παιδικές του αναμνήσεις από τα καλοκαίρια στην πατρίδα των γονιών του, την ιρλανδική επαρχία Γκάλγουεϊ, και δίνοντας έργα που ανεβάστηκαν σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα σκηνοθετεί για τον κινηματογράφο (Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 2006). Μερικά από τα έργα του, όπως ο "Πουπουλένιος", ο "Υπολοχαγός του Ίνισμορ", το "Μοναξιά στην άγρια Δύση" και η "Βασίλισσα της ομορφιάς", έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Η βασίλισσα της ομορφιάς" του Μάρτιν Μακ Ντόνα, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Ηχητική επιμέλεια: Φίλιππος Θεοχαρίδης
Επιμέλεια φωτισμών-βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου.

Παίζουν: Σοφία Βούλγαρη, Γιώργος Δημητριάδης, Κωστής Ραμπαβίλας, Έφη Σταμούλη.

Μια παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως 7-9, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 458591)
Κάθε Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 5 Μαρτίου 2015
Εισιτήρια: 15, 12 (εκπτωτικό), 10 (φοιτητικό, ανέργων)
Τετάρτη και Πέμπτη: 10 (γενική είσοδος), 8 (φοιτητικό, ανέργων)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: