Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Big Day: Μολιέρος

1 comment
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το τέταρτο Big Day-Αφιέρωμα αυτής της θεατρικής περιόδου, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, στους χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 Το Big Day αφιέρωμα στον Μολιέρο περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: 

Εργαστήρι θεατρικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού: Ξενοδοχείο "μόνο να σε βλέπω να γελάς"
Το ξενοδοχείο "μόνο να σε βλέπω να γελάς" σε στιλ χαρά και μόνο χαρά, διαθέτει δεκαπέντε δωμάτια με θέα στην ομορφιά και ένα λόμπι όπου όλοι οι ένοικοι κάθε πρωί κουβεντιάζουν για το πως μπορούμε να κάνουμε με τις πράξεις μας, τους άλλους ευτυχισμένους. Τις τελευταίες μέρες, τα πρωινά, στο ξενοδοχείο μας, συζητάμε το απόφθεγμα του Μολιέρου που λέει: "Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε".

Οικοδεσπότες: Στέλιος Χατζηαδαμίδης ηθοποιός-θεατρικός συγγραφέας,
Χαρά Τσουβαλά, ενδυματολόγος-σκηνογράφος. 
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 2 ώρες
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Για παιδιά 9-12 ετών.


Εκπαιδευτικό δράμα "Η ιστορία ενός μικρού άρχοντα"
Εμπνευσμένο και βασισμένο πάνω στη γνωστή κωμωδία του Μολιέρου "Ο Αρχοντοχωριάτης" η ιστορία μας πραγματεύεται θέματα που αφορούν την αποδοχή του εαυτού μας σε όλες τις πτυχές του, από την εξωτερική εμφάνιση, στην προσωπικότητα και στις ιδιαιτερότητες του.
Μέσα από ένα συνδυασμό συναισθηματικής εμπλοκής, φαντασίας και βιωματικής εμπειρίας τα παιδιά μαθαίνουν πως να αγαπούν τον εαυτό τους, αποδεχόμενα τόσο τις ιδιαιτερότητες τους όσο και των άλλων, ώστε να εντάσσονται πλήρως και αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς συμπλέγματα και προκαταλήψεις.

Εμψυχωτές: Μαίρη Χατζηαγγελίδου-θεατρολόγος και Μάρα Μπάχα-θεατρολόγος
Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Για παιδιά 5- 8 ετών.

Ψυχόδραμα, "Ψυχοσωματικές ασθένειες. Κατά φαντασία ασθενής;",
Όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και σιωπούμε, το λόγο παίρνει το σώμα μέσω επίμονων σωματικών ενοχλήσεων. Οι ενοχλήσεις αυτές μας υπενθυμίζουν όλα εκείνα που παραμένουν ανέκφραστα. Με άξονα το κείμενο του Μολιέρου "Κατά φαντασία ασθενής" και εργαλείο τις ψυχοδραματικές τεχνικές θα προσεγγίσουμε την ψυχοσωματική γλώσσα και τα μηνύματά της.
 
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, ψυχολόγος
Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Για ενήλικες.


Προβολή ταινίας εποχής "Μολιέρος"
Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ, με τους: Ρομάν Ντουρίς, Φαμπρίς Λουκινί, Λάουρα Μοράντε
Παρίσι, 1644. Ο 22χρονος Μολιέρος, χρεοκοπημένος από τον αποτυχημένο θίασό του, απελευθερώνεται από την φυλακή χάρη σε έναν ευγενή. Ο τελευταίος, αν και παντρεμένος με μια θαυμάσια γυναίκα, του ζητάει ως αντάλλαγμα την καλλιτεχνική εκλέπτυνση του προκειμένου να σαγηνεύσει μια ανύπαντρη νεαρή.

Ώρα έναρξης: 13:00
Διάρκεια: 2 ώρες

Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο "Δον Ζουαν ala…"
Μάρθα Βασιλειάδη, Λέκτορας στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
Άννα Σταυρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Δημήτρης Ναζίρης, ηθοποιός, αναπληρωτής καθηγητής Υποκριτικής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Δαμιανός Κωνσταντινίδης, σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής Σκηνοθεσίας-Yποκριτικής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Συντονίστρια: Ιουλία Πιπινιά, λέκτορας θεατρολογίας-ιστορίας θεάτρου στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Ώρα έναρξης: 15:00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

“4+4=1.1” 4 Σκηνοθέτες, 4 Ηθοποιοί, 1 Κείμενο, 1 Ώρα πρόβα = παρουσίαση
Καλούμε τέσσερεις τελειόφοιτους σπουδαστές του τμήματος σκηνοθεσίας του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ να συνεργαστούν με τέσσερεις τελειόφοιτους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Την ίδια χρονική στιγμή θα δοθεί στους ηθοποιούς το ίδιο κείμενο και έχουν μισή ώρα στη διάθεσή τους για να το μάθουν. Ακολουθεί κλήρωση που θα αποκαλύψει ποιος σκηνοθέτης θα σκηνοθετήσει κάθε ηθοποιό. Τους δίνεται μία ώρα για πρόβα και στη συνέχεια παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Ώρα έναρξης παρουσίασης: 16:30
Διάρκεια: 30 λεπτά.

Playback θέατρο “Je Suis Moliere”

Στο θέατρο Playback ο πυρήνας της παράστασης είναι η αφήγηση ιστοριών ή στιγμών από την προσωπική ζωή των θεατών, όπου μέσα από την τελετουργική διαδικασία παρακολουθούν άμεσα την αυτοσχεδιαστική εκδραμάτιση των βιωμάτων τους. Ο αφηγητής βλέποντας την ιστορία του να “ανα-δημιουργείται” (Play-back) μπορεί όχι μόνο να συνδεθεί διαφορετικά με την δική του εμπειρία αλλά και να βιώσει μια μοναδική σχέση με τους ηθοποιούς και το υπόλοιπο κοινό.

Η ομάδα RU αποτελείται από τις: Μαρίνα Δερματά, η Λία Ζωγράφου και η Βικτώρια Παπαμιχαήλ.
Ώρα έναρξης: 17:00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Έκθεση "Moliere’s Poster Plays"
Αποτύπωση των κυριότερων έργων του Μολιέρου σε πόστερ, από τους σπουδαστές του τμήματος Γραφιστικής Εντύπου & Ηλεκτρονικών Μέσων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Προβολή Video
Η ζωή και το έργο του Μολιέρου, μέσα από αποσπάσματα από παραστάσεις και φωτογραφικό υλικό, σε επιμέλεια των σπουδαστών του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

Τη διοργάνωση του Big Day αφιερώματος στον Μολιέρο επιμελούνται οι: Κωνσταντίνα Ματζίρη και Φιλοθέη Ελευθεριάδου.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώσεις συμμετοχής (όπου απαιτείται), Δευτέρα-Παρασκευή 10:00–15:00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη) τηλ. 2315 200029.









Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο: