Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Godspell από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Leave a Comment
To μιούζικαλ "Godspell", σε κείμενο John-Michael Tebelak και μουσική Stephen Schwartz πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 από φοιτητές στο Carnegie Mellon University στο Pittsburgh της Pennsylvania. Η επιτυχία της πρώτης φοιτητικής παραγωγής και η φήμη της παράστασης, οδήγησε στο άνοιγμα στο Broadway, με πρώτη παράσταση στις 17 Μαΐου 1971.
Το κείμενο της παράστασης βασίζεται σε μια σειρά θρησκευτικών παραβολών —κυρίως από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο— που διανθίζονται με σύγχρονη μουσική και τραγούδια-ύμνους.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Godspell" του John-Michael Tebelak, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Η αρχική σύλληψη του έργου, το τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή (στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70). Η νέα διασκευή που γίνεται για την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πηγαίνει το έργο ένα βήμα πιο πέρα, τοποθετώντας το στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Η υποκρισία και η αλαζονεία της εξουσίας, η βραδυκίνητη δικαιοσύνη, η άνιση συσσώρευση του πλούτου, τα χρέη, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, όλα βρίσκουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα του σήμερα. Και τα διαχρονικά μηνύματα των παραβολών, τόσο επίκαιρα σήμερα, αφού διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη για τον πλησίον, γίνονται πράξη επί σκηνής καθώς οι χαρακτήρες του έργου (που αντιστοιχούν στον Χριστό και τους μαθητές του) συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης που παραπέμπουν σε αντίστοιχες κοινότητες που προέκυψαν στη χώρα μας κατά την διάρκεια της κρίσης, παροτρύνοντας τους θεατές να κορυφώσουν αυτήν την προσπάθεια.

Προσαρμογή κειμένου: Ξένια Γεωργοπούλου, Γιώργος Κιουρτσίδης, Ρούλα Αγγελίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Προσαρμογή στίχων: Ξένια Γεωργοπούλου
Ενορχήστρωση: Κώστας Τζούνης
Χορογραφία: Μαριάνθη Ψωματάκη
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνα Ματζίρη.

Παίζουν: Στελλίνα Βογιατζή, Χρύσα Ζαφειριάδου, Δάφνη Κιουρτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Μιχάλης Σιώνας, Κική Στρατάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης.

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Βαφειάδης (ντραμς), Τάσος Κορκόβελος (πλήκτρα), Πέτρος Λαγόντζος (κιθάρα), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Κώστας Τζούνης (μπάσο)

Δημοτικό Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη, 3 και 4 Ιουλίου 2014
Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 9, 10, 11, 12 και 13 Ιουλίου 2014
Μονή Λαζαριστών, Υπαίθριο Θέατρο, 20, 21, 22, 23 Αυγούστου 2014
Συκιές Θεσσαλονίκης, Ανοιχτό Θέατρο "Μάνος Κατράκης", 28 Αυγούστου 2014



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: