Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Αδελφοί Καραμάζοφ: Η εμπειρία μιας ανάγνωσης

Leave a Comment
Το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι "Αδελφοί Καραμάζοφ" ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο έτη 1879-1880 και δημοσιευόταν σε συνέχειες στο ρωσικό λογοτεχνικό περιοδικό "Ρώσος αγγελιοφόρος". Ο Ντοστογιέφσκι διαλέγει τους χαρακτήρες που θα κυριαρχήσουν σ' ένα έργο όπου, το τραγικό συνταιριάζεται με το ωραίο, ο άθεος στέκεται με δέος μπροστά σε αβίαστες αποκαλύψεις, ο διανοούμενος ζητάει να φιλήσει το χέρι ενός απλοϊκού ασκητή.
Το έργο πλημμυρίζει από τις ολοφάνερες αντιθέσεις τού ψεύτικου με το αληθινό, όπου η βαρβαρότητα και η χυδαιότητα φαντάζουν ασημαντότητες μπροστά στην απεραντοσύνη της καλοσύνης.

"Αδελφοί Καραμάζοφ-Η εμπερία μιας ανάγνωσης", βασισμένο στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα.

"Η μέγιστη ευτυχία είναι η ανάγνωση" – o Ηλίας Κουνέλας προσυπογράφει τη φράση του Μπόρχες. Κι αν πέρσι συγκίνησε με το "Κήπος-Στάχτες" σε ένα νεοκλασικό του Κολωνού, φέτος μας καλεί στο προαύλιο μιας εκκλησίας. Έξι ηθοποιοί που διάβασαν μαζί, επί οκτώ μήνες, τους "Αδελφούς Καραμάζοφ" θα μοιραστούν δημόσια την εμπειρία της συνάντησης με το τελευταίο ντοστογιεφσκικό αριστούργημα και τα μεγάλα ζητήματα που θίγονται μέσα από το θέμα της πατροκτονίας: την αξία της προσωπικής ελευθερίας, την ανάγκη μιας ηθικής δύναμης, την πάλη μεταξύ καλού και κακού, την πίστη… Πόσο μπορεί ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή μας;

Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου
Βοηθοί σκηνοθέτη-σκηνογράφου: Άρτεμις Σιέρρα, Άννα-Μαρία Πασχαλή.

Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Ηλίας Κουνέλας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλης Σαφός, Μαρίνα Συμεού.

Φεστιβάλ Αθηνών
Στο Προάυλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά (Τριπόδων & Πρυτανείου 1, Πλάκα, Αθήνα)
9-10, 12-15, 19-22, 26-29 Ιουνίου στις 21:30
Εισιτήρια: 10.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: