Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μια γεύση από τον χειμώνα (2014-2015) του Εθνικού Θεάτρου

Leave a Comment
Το ρεπερτόριο της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας για τη θεατρική περίοδο 2014-2015 παρουσίασε σήμερα, Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, ο Σωτήρης Χατζάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. O προγραμματισμός περιλαμβάνει 20 παραγωγές, 5 από τις οποίες είναι επαναλήψεις που ξεχώρισαν την περσινή περίοδο.


Κεντρική Σκηνή
Η θεατρική χρονιά ανοίγει τον Σεπτέμβριο με την επανάληψη του "Μεφίστο" των Αριάν Μνούσκιν και Κλαους Μαν, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ακολουθούν οι παραγωγές, "Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές" του Ρόμπερτ Μπολτ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωροπουλου, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, τον Γιώργο Μοσχίδη και τον Δημήτρη Πιατά (Νοέμβριος) και "Φιλουμένα Μαρτουράνο" του Εντουάρντο ντε Φιλιπο, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με την Ελένη Ράντου και τον Άλκη Κούρκουλο (Φεβρουάριος)
Στην Κεντρική Σκηνή μεταφέρεται φέτος και η Παιδική Σκηνή. Θα παρουσιαστεί το έργο "Το αστέρι της Λιλιπούπολης" των Ρεγγίνας Καπετανάκη, Βασίλη Ρίσβα και Δημήτρη Μαραγκόπουλου, σε σκηνοθεσία Ρεγγίνας Καπετανάκη.

Σκηνή Νίκος Κούρκουλος
Με τη "Δυτική αποβάθρα" του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, τη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και της Comedie de Reims που σκηνοθετήθηκε από τον Ludovic Lagarde και παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην αθηναϊκή σκηνή θα ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος. Τρεις ακόμη επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων της φετινής χρονιάς θα συμπληρώσουν το ρεπερτόριο. Πρόκειται για το "Δεκαήμερο" του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, το "Κέικ" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και τη "Φλαντρώ" του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.
Μοναδική πρεμιέρα το νέο έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, "Συγχώρεσέ με", σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, με τη Μαρία Σκουλά, τη Μαρία Καλιμάνη, τον Λαέρτη Μαλκότση κ.α.

Θέατρο Χώρα
Το Εθνικό Θέατρο επιστρέφει μετά από χρόνια στην θεατρική σκηνή της Κυψέλης. Εκεί θα παρουσιαστούν τα έργα "Κρίμα που είναι πόρνη" του Τζον Φορντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη (Δεκέμβριος), "Ο λάκκος της αμαρτίας" του Γιώργου Μανιώτη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (Μάρτιος) και η παραγωγή της Νεανική Σκηνής "Το κύμα" των Ron Jones και Joseph Robinette, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη.
Τον Μάιο του 2015 εγκαινιάζεται η "Ανοιχτή Πλατφόρμα" και ο χώρος "παραχωρείται" σε νέους δημιουργούς.

Σκηνή Κοτοπούλη-Rex
Τον Οκτώβριο ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί τους "Μυστικούς αρραβώνες" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, με τον Άλκη Κούρκουλο, τη Δανάη Σκιάδη, τη Μαρίνα Καλογήρου κ.α., ενώ τον Φεβρουάριο ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει μια μουσική βιογραφία της Εντίθ Πιαφ, με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, στον ρόλο της γαλλίδας ερμηνεύτριας.
Στη σκηνή Κοτοπούλη θα βρεθεί και ο αγαπημένος ήρωας Σρεκ, σε ένα μιούζικαλ που θα ανέβει σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Άγγελου Μέντη.

Μικρό Rex-Σκηνή Κατίνα Παξινού
Ο χώρος που φιλοξενούσε την παιδική σκηνή του Εθνικού μετατρέπεται σε έναν νέο εναλλακτικό θεατρικό χώρο. Ανοίγει τον Νοέμβριο με το έργο "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ" του Ρ. Β. Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ ακολουθούν οι "Ευτυχισμένες μέρες" του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη, με τη Σοφία Φιλιππίδου, οι "Δούλες" του Ζενέ, σε σκηνοθεσία Bruce Myers, με τη Λένα Παπαληγούρα και τη Μαρία Κίτσου και το "Paradise" του Τένεσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

Το κλιμάκιο περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσει το "Μελτεμάκι" του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: