Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μετατόπιση προς το ερυθρό

Leave a Comment
Η μετατόπιση προς το ερυθρό, (αγγλ. ορολογία: redshift) είναι η παρατηρoύμενη αλλαγή στο χρώμα του εκπεμπόμενου φωτός από ένα αστέρι ή άλλο ουράνιο σώμα καθώς αυτό απομακρύνεται από τη γη. Το φως, όπως και ο ήχος, μεταδίδεται με κύματα που είναι επιμηκυσμένα ή συμπιεσμένα όταν η πηγή ή ο παρατηρητής βρίσκεται σε κίνηση.
Φανταστείτε ένα τρένο που σφυρίζει την ώρα που κινείται: ακούγεται ένας ήχος υψηλότερης συχνότητας καθώς προσεγγίζει το τρένο και ένα χαμηλότερης συχνότητας, καθώς αυτό απομακρύνεται.Τα κύματα ήχου καθώς το τρένο προσεγγίζει είναι συμπιεσμένα (μικρότερο μήκος κύματος) ενώ κατά την απομάκρυνσή του είναι επιμηκυσμένα (μεγαλύτερο μήκος κύματος), με αποτέλεσμα να ακούγονται διαφορετικές συχνότητες.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο συμβαίνει με το φως που εκπέμπεται από ένα κινούμενο αντικείμενο. Το μήκος κύματος του φωτός εμφανίζεται μικρότερο όταν αντικείμενο πλησιάζει και μεγαλύτερο όταν απομακρύνεται. Στο ορατό φάσμα του φωτός, το κόκκινο χρώμα βρίσκεται στα μεγαλύτερα μήκη κύματος, συνεπώς λέμε ότι το φως από μια πηγή που απομακρύνεται είναι "μετατοπισμένο προς το ερυθρό".

Joe Bernstein, Argonne National Laboratory, μετάφραση: Αθανασία Ξαγκώνη. 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Μετατόπιση προς το ερυθρό" του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Ένας θηριοδαμαστής στη σκηνή ενός τσίρκου, ανάμεσα σε παράξενα ζώα και ακροβάτες, μιλάει για την έλευση ενός καινούργιου είδους, εκθαμβωτικού και καταστροφικού. Από τις ερμητικά κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων, με το αυστηρό τελετουργικό, μέχρι την αγκαλιά μιας βασίλισσας-τροφού, που εκπληρώνει φαντασιώσεις, οι ήρωες του έργου αποσυνδέονται από το παρελθόν τους, μετατοπίζοντας τον κόσμο.

Σκηνικός χώρος: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σύνθεση ήχων: Αντώνης Μόρας
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Αλεξία Καλτσίκη, Αντώνης Μυριαγκός, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάριος Παναγιώτου, Κατερίνα Σπυροπούλου, Αμαλία Κοσμά, Νάντη Γώγουλου.

Φεστιβάλ Αθηνών 2014
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
6 και 7 Ιουλίου 2014, στις 21:00.
Εισιτήρια: 20, 15, 10 (φοιτητικό), 5 (άνεργοι, ΑΜΕΑ)





Πηγή:



Πηγή:www.monopoli.gr
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: