Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ψευδοεξομολογήσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών

Leave a Comment
O φτωχός Dorante είναι ερωτευμένος με την πλούσια Araminte. Πως θα μπορέσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα; Ο Mαριβώ επικεντρώνει την προσοχή του στη διαδοχή των ψεμάτων και στις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για προσεγγίσουμε την αλήθεια. Ένα πρόσωπο-κλειδί, ο Dubois —πρώην υπηρέτης του Dorante, στην υπηρεσία της κυρίας πλέον—, θα αναλάβει να οργανώσει τη μετάβαση στο αίσιο τέλος, κινώντας επιδέξια τα νήματα της ίντριγκας.
Ο Dubois, ο πανέξυπνος υπηρέτης, διαδίδει "ψεύτικα" μυστικά και περιμένει την επίδραση που θα έχουν στους άλλους και τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων προσώπων. 
Συγγραφέας της "μεταφυσικής της καρδιάς", ο Μαριβώ αποθεώνει τη "στρατηγική" του αιφνιδιασμού και της δοκιμασίας στις "Ψευδοεξομολογήσεις" (1737). Σε αυτό το ώριμο έργο του, ο φτωχός Dorante είναι ερωτευμένος με την πλούσια χήρα Araminte. Πώς θα μπορέσει να κερδίσει την καρδιά αυτής της χειραφετημένης γυναίκας; Ο κανόνας του κωμικού είδους θέλει στο τέλος ενωμένους τους ερωτευμένους.

Τώρα στη θεατρική σκηνή

"Ψευδοεξομολογήσεις" του Πιερ ντε Μαριβώ, σε σηκνοθεσία Λυκ Μποντύ.

Η παρισινή παράσταση φέρει την υπογραφή του Λυκ Μποντύ, σκηνοθέτη που βασίζεται στην τέχνη των ηθοποιών, με σημαντική παρουσία στη γαλλική και γερμανική σκηνή, και διευθυντή σήμερα του θεάτρου Odéon και του Φεστιβάλ της Βιέννης (Wiener Festwochen). Απαλλαγμένη από τα στερεότυπα των παλαιών αναγνώσεων, η σκηνοθεσία μεταφέρει το έργο στο σήμερα, αναδεικνύοντας τη γλωσσική του κομψότητα —το περίφημο marivaudage—, αλλά και τις σιωπές. Η Ιζαμπέλ Υππέρ —μοντέρνα Araminte, που μεταβαίνει αριστοτεχνικά από το ένα συναίσθημα στο άλλο—, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά την αλησμόνητη ερμηνεία της στο "Κουαρτέτο" του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον. Τον ρόλο του Dorante ερμηνεύει ο γνωστός και από τον κινηματογράφο Louis Garrel.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.


Σκηνικά: Johannes Schütz
Φωτισμοί: Dominique Bruguièr
Κοστούμια: Moidele Bickel
Πρωτότυπη μουσική: Martin Schütz
Μακιγιάζ–Κομμώσεις-Περούκες: Cécile Kretschmar

Παίζουν: Isabelle Huppert, Jean-Damien Barbin, Manon Combes, Louis Garrel, Yves Jacques, Pierre Yvon
Jean-Pierre Malo, Bulle Ogier, Bernard Verley, Georges Fatna, Arnaud Mattlinger.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 210 9005800)
12, 13, 14 Ιουνίου 2014 στις 21:00, (14/6 στις 14:00)
Εισιτήρια: 30, 25, 20, 15 (φοιτητικό), 5 (ΑΜΕΑ)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: