Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Ιουνίου 2014

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τρεις άνθρωποι επί σκηνής και καμία σφαίρα. Λόγος και σώματα. Το "Φιλάνθρωπο όπλο" με αφορμή έναν φόνο αφηγείται με παιγνιώδη διάθεση την επόμενη μέρα του Κακού. Θύμα και θύτης, δικαιοσύνη και υπεκφυγή, αγάπη και πένθος στροβιλίζονται αδιαχώριστα επί σκηνής. Μια περφόρμανς του Ζαφείρη Νικήτα, που βασίζεται στο μυθιστόρημα "Ιστορία" του Γ. Γιατρομανωλάκη. (2-6 Ιουνίου, Αλατζά Ιμαρέτ)

Μια interactive μουσικοθεατρική παράσταση έρχεται από τις 19 Ιουνίου στο "ΘΕΑ-τρο" του αιθρίου του Βασιλικού Θεάτρου. Το "Up Όλα" είναι ένα βαριετέ με μουσικοθεατρικές ακροβασίες, happenings, ταχυφλεγείς κλαυσίγελους, διασκευές αγαπημένων ελληνικών και ξένων ασμάτων και μειδιασμάτων. Τα κείμενα επιμελούνται ο Στάθης Παχίδης, ο Αστέρης Πελτέκης και η Ροζαλία Μιχαλοπούλου.

Συνεχίζονται για λίγο ακόμη...
"Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα" του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου, στο Μπενσουσάν Χαν. (έως 7/6)
"Το γαϊτανάκι του έρωτα" του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου, στο Θέατρο Άπολις. (έως 15/6)


ΑΘΗΝΑ

Ένας επιτυχημένος γλύπτης, ο Ρούμπεκ, στη προσπάθεια του να βελτιώσει τη σχέση του με τη σύζυγό του Μάγια, επιστρέφει μαζί της στον τόπο απ' όπου ξεκίνησε ο έρωτας τους. Σύντομα, όμως, φανερώνονται τα αληθινά τους πρόσωπα και η εξέλιξη ανατρέπεται. Το παρελθόν στοιχειώνει τον καλλιτέχνη και τον οδηγεί σε δραματική κατάληξη, ενώ ένα διαφορετικό μέλλον ανοίγει για την Μάγια. Το έργο του Ίψεν, "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί" πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, την απελευθέρωση από την κοινωνικοπολιτική επιρροή και τη στροφή προς την ατομική ελευθερία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙΙ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αλεξανιάν. (από 2/6, στο Beton 7)

Στο έργο του Μπερνάρ Μαρία Κολτές, "Δυτική αποβάθρα", δύο διαφορετικοί κόσμοι αναγκάζονται να συνυπάρξουν μέσα στις βίαιες συνθήκες των παρυφών μιας πόλης. Ένα ζευγάρι αστών βρίσκεται εγκλωβισμένο στα χέρια ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο, κάποιων μεταναστών που τους έχει απορρίψει το κοινωνικό τους περιβάλλον. Η ζωή τους συνδέεται αναγκαστικά, αλλά οι απόπειρες συνεννόησης και επικοινωνίας μοιάζουν μάταιες, πολύ δε περισσότερο επειδή, όπως αποδεικνύεται, η ασυνεννοησία αυτή προκύπτει από την εσωτερική αποξένωση και όχι μόνο από την κοινωνική διαφορά. Το έργο ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Ludovic Lagarde, με τους Γιώργο Κοτανίδη, Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Λάλο κ.α. (5 έως 15 Ιουνίου)

Το Εθνικό Θέατρο "κατεβαίνει" Πειραιά και παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης το έργο των Αριάν Μνούσκιν και Κλαους Μαν, "Μεφίστο", σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των μελών ενός θιάσου. Μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων, κάποιοι θα αντισταθούν, κάποιοι άλλοι θα αιφνιδιαστούν και άλλοι θα πληρώσουν με τη ζωή τους, καθώς το αυγό του φιδιού σκάει και ο ναζισμός αποκτάει όλο και περισσότερη δύναμη. Ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Χένρικ Χόφγκεν, μπροστά στην αβεβαιότητα και τον φόβο, θα επιλέξει να προτάξει την καριέρα του και να συμμαχήσει με τον "διάβολο". (έως 15/6)

Την πρώτη μέρα του μήνα ξεκινά το Φεστιβάλ Αθηνών 2014 με τις παραστάσεις "Αβελάρδος και Ελοΐζα", από την ομάδα Sforaris, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και "Ραμόνα travel - Η γη της καλοσύνης" της Γλυκερίας Μπασδέκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα: http://theatreviewer.blogspot.gr/2014/03/2014_17.html



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: