Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Θάλαμος αρ. 6

Leave a Comment
"Αν δε φοβάστε μήπως βγάλετε φουσκάλες απ’ τις τσουκνίδες, ελάτε να προχωρήσουμε απ’ το στενό μονοπάτι που βγάζει στην πτέρυγα και να δούμε τι γίνεται μέσα".

Ο "Θάλαμος αρ. 6", ένα από τα τολμηρότερα, σκληρότερα και πιο επαναστατικά κείμενα της εποχής του, θίγει μια θεματολογία πολύ ασυνήθιστη για τα δεδομένα του 19ου αιώνα, και όχι μόνο. Με αφετηρία τα προσωπικά βιώματα του "γιατρού" Άντον Τσέχωφ και εργαλείο την πάντα διεισδυτική ματιά του, η νουβέλα ανατέμνει μια πραγματικότητα ζοφερή που λίγο απέχει από αυτήν των ψυχιατρείων του 20ου αιώνα. Γραμμένη το 1892, στην περίοδο μεταξύ των πρώιμων και των ώριμων θεατρικών του έργων, η νουβέλα διαθέτει μία σπάνια κινηματογραφική δύναμη.

Η σχέση ατόμου–κοινωνίας, η προσωπική ευθύνη και η κοινωνική προσαρμογή, η τεταμένη σχέση θεωρητικής προσέγγισης και βιωμένης εμπειρίας, οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, η δυσανεξία στη διαφορετικότητα, η νομιμοποίηση των εκάστοτε μηχανισμών καταστολής είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει το έργο αυτό. Ο "Θάλαμος αρ. 6" παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό —και πάντα με το τσεχωφικό χιούμορ— την πορεία της ζωής του γιατρού Ράγκιν από τη γεμάτη προσδοκίες και όνειρα ιατρική του αποστολή, ως την ηθική και εντέλει φυσική του εξόντωση που περνά μέσα από τη προσωπική παραίτηση. Με καταλύτη τη συνάντησή του με έναν έγκλειστο ψυχιατρικό ασθενή και την πυροδότηση της ξεχασμένης ανάγκης για ανθρώπινη επικοινωνία έξω από κοινωνικές συμβάσεις, ο γιατρός Ράγκιν καθίσταται θύμα της πανίσχυρης κοινωνικής δομής που δεν συγχωρεί τη διαφορετικότητα, για να καταλήξει εντέλει ο ίδιος έγκλειστος στον Θάλαμο αρ. 6.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Θάλαμος αρ. 6 του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Κίνηση: Pauline Huguet

Βοηθοί παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου, Γιούλη Βαρδιάμπαση
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Οργάνωση Παραγωγής: Ελίνα Φέσσα
Παραγωγή: Polyplanity Productions

Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Νίκος Κυριακίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Παναγιώτης Παναγόπουλος.

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας-Β' Σκηνή (Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8838727)
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00, από 6 Μαΐου 2015
Εισιτήρια: 12, 8 (μειωμένο)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: