Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Οκτωβρίου 2014

1 comment
Μια επιλογή από τις πρεμιέρες του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

To Θέατρο Στοά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση "Με όλο μου το είναι", που σκηνοθετεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Πρόκειται για μια σύνθεση τριών μονολόγων ("Επικήδειος" του Ι. Καμπανέλλη, "Η διάλεξη μιας μάνας" των Μαρίας Κονδύλη και Θάλειας Ασλανίδου και "Αντριάνα" του Θανάση Παπαγεωργίου) που ερμηνεύουν ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Λήδα Πρωτοψάλτη και η Εύα Καμινάρη (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, 1-12/10)

Το έργο του Άρθουρ Μίλλερ "Η δημιουργία του κόσμου και άλλες business" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Studio Vis Motrix. Εμπνευσμένο από την ιστορία της Γένεσης και ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, το έργο επαν-αφηγείται τη δημιουργία του κόσμου και των πρώτων ανθρώπων, το προπατορικό αμάρτημα, το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο και τη δολοφονία του Άβελ από τον αδελφό του, Κάιν. (από 3/10)

Στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το "Ζεϊμπέκικο" της Λείας Βιτάλη. Στα όρια της μυθοπλασίας και της βιογραφίας, με τη μουσική να πρωταγωνιστεί και να παραπέμπει όχι μόνο στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, η συγγραφέας πλάθει έναν ήρωα που η ζωή του ξυπνά ξεχασμένες μνήμες, μνήμες "εν χορώ". Σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής και παίζουν ο Γιώργος Νινιός και η Στέλλα Κρούσκα. (Μέγαρο Μουσικής, 6, 7 /10).
Στα Δημήτρια, επίσης, θα φιλοξενηθούν η παραγωγή του Θεάτρου Δωματίου "4.48 Ψύχωση". Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί το "αποχαιρετιστήριο" έργο της Σάρα Κέιν, σε μια παράσταση με τέσσερις γυναίκες, τρεις ηθοποιούς και μια μουσικό και μια κάμερα που διεισδύει σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. (Θέατρο Ε.Μ.Σ. 16, 17/10)

Ο πρώην κινηματογραφος Φαργκάνη μετατρέπεται σε θέατρο και ξεκινά με τη παράσταση "Η γυναίκα της Ζάκυθος" του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με την Όλια Λαζαρίδου. Το έργο παρακολουθεί την αιώνια μάχη του καλού με το κακό, μέσα από τη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. (10-19/10)

Η "Σαλώμη" του Όσκαρ Ουάιλντ, μια παραγωγή του Theatre Lab Company, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή, μετά το Λονδίνο, την Αθήνα και το Φεστιβάλ της Αβινιόν, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για έξι παραστάσεις. Το πάρτυ γενεθλίων του βασιλιά Ηρώδη παίρνει αναπάντεχη τροπή, όταν ένα κόκκινο νήμα πόθου και εκδίκησης αρχίζει να ξετυλίγεται μέσα στην ερωτική, φορτισμένη και παρακμιακή ατμόσφαιρα του 1930, μιας και η παράσταση τοποθετείται εκείνη την εποχή. (Θέατρο Έξω από τα Τείχη, 15-20/10)

Στην παράσταση "Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη" ο Γεράσιμος Γεννατάς σατιρίζει καταστάσεις και πρόσωπα μέσα από κείμενα πρωτότυπα - "μπερδεμένα" με Μαγιακόφσκι, Λειβαδίτ, με τη συνοδεία μελοποιημένων ποιημάτων των Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Λασκαράτου, Έλιοτ, Σαχτούρη, Τζόυς, (Black Box, από 17/10)

Η Άννα Κοκκίνου έρχεται στη Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλες θεατρικές της επιτυχίες. Η "Λα Πουπέ" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και οι "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού" θα παρουσιάζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο Θεάτρο Αυλαία, από τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Με δύο πρεμιέρες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κλείνει ο Οκτώβρης. Στο Βασιλικό Θεάτρο ανεβαίνει η ροκ όπερα "Alexander the Great", σε μουσική Κώστα Αθυρίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου και Κώστα Αθυρίδη (23-26/10) και στο Μικρό Θεάτρο της Μονής Λαζαριστών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Κ.Θ.Β.Ε. το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, "Με δύναμη από την Κηφισιά", σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (από 31/10)


ΑΘΗΝΑ

Το εμβληματικό έργο του Μπέκετ "Το τέλος του παιχνιδιού" θα παρουσιαστεί στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη. Στον ρόλο του Χαμ ο Κώστας Καζάκος, στον ρόλο του Κλοβ ο Κωνσταντίνος Καζάκος. Τους ρόλους του Ναγκ κα της Νελ ερμηνεύουν ο Γιώργος Μωρόγιαννης και η Νίνα Γιαννίδη. (από 2/10)

Η ομάδα ΡαΚούν μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό Scratch night του Bob Theatre Festival, επιστρέφει στο Bios με το "Honeymoon". Καλοκαίρι. Καθώς τα λεπτά κυλούν αντίστροφα, ο Χρήστος προσπαθεί να σώσει τη ζωή του και παρασύρεται σε ένα θανάσιμο ερωτικό παιχνίδι. Τρεις γυναίκες και τα κόμπλεξ του στέκονται εμπόδιο. Θα τα καταφέρει; Κωμωδία και τραγωδία παντρεύονται παράλογα και πάνε μήνα του μέλιτος επί σκηνής. Τα ραΚούν αυτοσχεδιάζουν και διεκδικούν μία "καβάτζα" στην ελπίδα. (9-26/10)

Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την "Καιομένη" του Γιον Φόσσε, μια παράσταση με θέμα την αγάπη. Μια αφήγηση ζωής, απλή και σπάνια. Μπροστά στη θάλασσα, στην άκρη του κόσμου, αναπολώντας μια ζωή που πέρασε, μια γυναίκα "ζει" και "πυρπολείται" από την επιστροφή του αγαπημένου της. Σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής (από 10/10)


Πηγή:www.monopoli.grΣκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής.

Ο Γιώργος Οικονόμου σκηνοθετεί την Ελίνα Ρίζου στο έργο "Bitch Boxer" της Charlotte Josephine που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. To έργο παρακολουθεί τη ζωή της μποξέρ Chloe Jackson από το Λέιστον του Ανατολικού Λονδίνου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. (από 17/10)

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, "Βόυτσεκ", σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στον Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις. Ο "Βόυτσεκ", έργο τραύμα και κραυγή αγωνίας, βάζει στο μικροσκόπιο και αποδομεί ολόκληρο το θρησκευτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και οικογενειακό οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας, όπου η βία και η εκμετάλλευση βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων σχέσεων κάθε είδους. (από 17/10)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο:

  1. Απογοητεύομαι ότνα βλέπω να ανεβαίνουνε τέτοιες παραστάσεις χωρίς νόημα και μόνο καλυμένες με ναρκισσισμό στην πόληςμας.Είδα την παράσταση στην αθήνα και στναχωρήθηκα πολύ.Είναι μια μεταμοντερνιά, χωρίς συναίσθημα, χωρίς ίχνος ερμηνείας.Είναι μια βεβήλωση του έργου της Σάρα Κέιν.Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή