Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Transitions 2. Latin America: Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής

Leave a Comment
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το "γεωπολιτικό" φεστιβάλ με τίτλο Transitions (Μεταβάσεις) επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και, συγχρόνως, αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα.
Δημιουργοί από το Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο της Χιλής, την Μπογκοτά, το Σάο Πάολο και τις φαβέλες του Ρίο, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18 και 19 Νοεμβρίου 2014
"Η ζωή μου μετά", σε κείμενο και σκηνοθεσία Lola Arias.
Τέσσερις ηθοποιοί, μία χορεύτρια και ένας μουσικός —και, μαζί τους, ένα μικρό παιδί— ανασυνθέτουν τις ζωές των γονιών τους και, αναπόφευκτα, τη στοιχειωμένη ιστορία της Αργεντινής, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, σε μια περίοδο όπου οι εξαφανίσεις αντιφρονούντων και οι απαγωγές βρεφών ήταν στοιχεία της καθημερινότητας.

18 έως 23 Νοεμβρίου 2014
"Όσα είναι δίπλα μου", σε κείμενο και σκηνοθεσία Fernando Rubio.
Στην περφόρμανς του Fernando Rubio, θεατές και ηθοποιοί πλαγιάζουν για δέκα λεπτά στα κρεβάτια που έχoυν στηθεί στην καρδιά της πόλης. Οι θεατές παραμένουν σιωπηλοί, οι ηθοποιοί τούς εκμυστηρεύονται μια ιστορία και η εμπειρία είναι αλλόκοτα συγκινητική, σφοδρή και πρωτόγνωρη.

19 και 20 Νοεμβρίου 2014
"Το σχολείο", σε κείμενο και σκηνοθεσία Guillermo Calderón.
Το έργο αναφέρεται στη δράση μιας ομάδας χιλιανών ακροαριστερών, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ. Βασισμένοι σε ντοκουμέντα της εποχής και αληθινές μαρτυρίες, πέντε ηθοποιοί επωμίζονται το ρόλο των μαθητευόμενων ανταρτών πόλης, οι οποίοι μυούνται στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα, στις μεθόδους και πρακτικές του.

23 και 24 Νοεμβρίου 2014
"Ο κήπος", σε κείμενο και σκηνοθεσία Leonardo Moreira.
Στον "Κήπο", τρίτη παραγωγή της νεανικής και πολυβραβευμένης ομάδας Hiato, συγχωνεύονται, αλληλεπικαλύπτονται και αναδεικνύονται με την ίδια ένταση η νόσος του Αλτσχάιμερ και η συλλογική λήθη, η ιστορία μιας χώρας και η περιπέτεια μιας οικογένειας, η αλήθεια και η σχετικότητά της, η πραγματικότητα και η μυθοπλασία, ο ηθοποιός και ο θεατρικός χαρακτήρας.

26 και 27 Νοεμβρίου 2014
"Το παρελθόν είναι ένα ζώο αλλόκοτο", σε κείμενο και σκηνοθεσία Mariano Pensotti.
Αργεντινή, 1999. Τέσσερις νέοι στέκουν σαστισμένοι μπροστά στο τέλος των ουτοπιών. Η πορεία της ζωής τους θα καθοριστεί από την οικονομική και θεσμική χρεοκοπία της χώρας τους. Αποχαιρετώντας το όνειρο για μια καριέρα κινηματογραφιστή, ο Μάριο θα γυρίζει δευτεροκλασάτα διαφημιστικά σποτ. Η Λόρα, ξεχνώντας την μποέμικη ζωή στο Παρίσι, θα εργαστεί σε ένα θεματικό πάρκο. Η Βίκυ θα ανακαλύψει πως ο πατέρας της έχει μια κρυφή παράλληλη οικογένεια και ο Πάμπλο θα βρεθεί να έχει στην κατοχή του ένα… κομμένο χέρι.

26 και 27 Νοεμβρίου 2014
"Ο διανοούμενος συγγραφέας", σε κείμενο και σκηνοθεσία Jorge Hugo Marin.
Τρία αδέρφια, η Νόρα, ο Χόρχε κι ο Σέρζιο, με τους δύο τελευταίους να συνοδεύονται από τις συζύγους τους, βρίσκονται στο σπίτι της μητέρας τους για να αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει εφεξής τη φροντίδα της. Η άρνηση των δύο συζύγων να επωμιστούν μια τέτοια ευθύνη προκαλεί ένταση και, σταδιακά, η σκοτεινή πλευρά της δυσλειτουργικής αυτής οικογένειας αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.

29 και 30 Νοεμβρίου 2014
"Οι δράστες", σε κείμενο και σκηνοθεσία Jorge Hugo Marin.
To έργο αυτό αποτελεί το δεύτερο μέρος της "οικογενειακής" τριλογίας που παρουσιάζει ο Jorge Hugo Marin. Εδώ αντλεί έμπνευση από ένα κλασικό έργο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, τη "Θηλιά" (1948). Μόνο που η ιστορία των δύο κολεγιόπαιδων που δολοφονούν έναν συμφοιτητή τους για να αποδείξουν τη θεωρία του "τέλειου φόνου", προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα της Κολομβίας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Transitios 2" θα παρουσιαστούν και δύο χορευτικές παραστάσεις. Πρόκειται για την παραγωγή "Loop 3" του χιλιανού χορογράφου Χοσέ Βιδάλ και για το έργο "Pindorama" της βραζιλιάνας Λία Ροντρίγκες.

http://www.sgt.gr/gr/circle/75

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 9005800)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: