Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μια γεμάτη θεατρική χρονιά στον Πολυχώρο Vault

Leave a Comment
Ο Πολυχώρος Vault πιστός στο στόχο του να σχολιάσει και να προβάλει τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα καθώς και να προσφέρει σε νέους καλλιτέχνες έναν χώρο προβολής και ανάδειξης της δουλειάς τους, τη σεζόν 2014-2015 δίνει έμφαση στο νεοελληνικό έργο, και παρουσιάζει μια σειρά από έργα νέων δημιουργών με σύγχρονη ματιά και παραστάσεις για παιδιά.

Το πρόγραμμα:

"Ποιος ήταν ο κύριος;", μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου
Τρία μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που πραγματεύονται τη μοναχικότητα των ηρώων τους και την αγωνία τους για ουσιαστική επικοινωνία μέσα σ’ έναν παράλογο κόσμο. "Ο Διάλογος", "Ο επικήδειος" και "Ποιος ήταν ο κύριος;". (έως 2 Νοεμβρίου 2014)
Παίζουν: Ευγενία Αποστολου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννης Νικολάου.

"Δε φοβάμαι, δεν ελπίζω. Είμαι...", σύνθεση κειμένων του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου.
Μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο και αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων από έργα του Νίκου Καζαντζάκη με κεντρικό κορμό την "Ασκητική".
Παίζουν : Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν. (έως 28 Οκτωβρίου 2014)

"The Theater Case", από την ομάδα βλακlist.
Ο "Κώστας", ο "Μάριο", η "Αλεξάνδρα" και οι "άλλοι" κρατούν... από την ίδια "Βαλίτσα". Συναντιούνται αναπάντεχα όταν ο Μάριο αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο. Το ταξίδι του όμως σταματά στην Αθήνα, μετά από μία επεισοδιακή γνωριμία με τον Κώστα κι έναν κεραυνοβόλο έρωτα με την Αλεξάνδρα: ο κόσμος όλος βρίσκεται πια στα μάτια της κι έτσι τελικά μένουν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, γίνονται συγκάτοικοι και η ιστορία ξεκινά… Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να φλερτάρουν οικειοθελώς με την τρέλα και την καταστροφή; Ο έρωτας ή μήπως και κάτι άλλο; (από 23 Οκτωβρίου 2014)
Παίζουν: Χριστίνα Δενδρινού, Σάββας Κοβλακάς, και Federico Nieto-El’ gazi

"Πνιγμονή", βασισμένο στο "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" του Λόρκα, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. (2ος χρόνος)
Το έργο είναι ένα "φωτογραφικό ντοκουμέντο", με φόντο την σκληρή ζωή και τη βουβή απελπισία των γυναικών στα ορεινά χωριά της ανατολικής Τουρκίας, όπου η ηθική είναι συνδεδεμένη με το αίμα και τον θάνατο. Το περιβέλλον, οι φυλετικοί και οικογενειακοί κανόνες ορίζουν την καθημερινή ζωή, τη συμπεριφορά και τη μοίρα αυτών των γυναικών. Το δικαίωμα της γυναίκας στη ζωή καθορίζεται από το πόσο συμμορφώνεται με τον «κοινωνικό» της ρόλο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση τιμωρείται με θάνατο. (από 25 Οκτωβρίου 2014)
Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Θεοδώρα Σιάρκου, Νίκη Αναστασίου, Κική Μαυρίδου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Ειρήνη Σταματίου, Γιάννα Σταυράκη.

"Η καθαρίστρια του lifestyle" του Αντώνη Τσιπιανίτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη.
Η ζωή στα lifestyle περιοδικά φιλτράρεται μέσα απ'το βλέμμα της Πελαγίας, μιας καθαρίστριας που εργαζόταν εκεί. Η Πελαγία είναι η γυναίκα που έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως η ζωή δεν είναι γι αυτήν, είναι για τους άλλους. Είναι για τις όμορφες ξανθιές τηλεπαρουσιάστριες, για τις sexy τραγουδίστριες που μικραίνουν αντί να μεγαλώνουν, για τις λαμπερές κυρίες δίπλα στους πλούσιους κύριους. (από 30 Οκτωβρίου 2014)
Παίζει η Φανή Παλιούρα.

"Αρκετά πια με την Αντέλα" του Δημήτρη Καρατζιά, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. (2ος χρόνος)
Η πυρετώδης εξομολόγηση μιας γυναίκας που ανατρέπει την μέχρι τώρα γνωστή ιστορία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, και αποκαλύπτει μυστικά και ψέμματα, ανομολόγητα πάθη και βίαιες αλήθειες καλά κρυμμένες επί χρόνια πίσω από τους εφτασφράγιστους τοίχους του σπιτιού της Μπερνάρντα Άλμπα. Η παρεξηγημένη Μαρτίριο, η εμβληματική ηρωίδα του Λόρκα, 30 χρόνια μετά το θάνατο της μικρότερης αδερφής της Αντέλα, σπάει τη σιωπή της και ξετυλίγει αργά και βασανιστικά το κουβάρι των τύψεων και των ενοχών που την καταδιώκουν. (από 30 Οκτωβρίου 2014)
Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Νίκη Αναστασίου, Σεβίνα Μαραγκού.

"MetamΜorphosis", η νέα παράσταση των "Splish Splash", βασιμένη πάνω στην ομώνυμη νουβέλα του Franz Kafka, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ο.
Οι "Splish Splash" εμπνέονται από τον βωβό κινηματογράφο και μεταφέρουν στη σκηνή την ατμόσφαιρα και την αισθητική του μέσα από την έκφραση των ηθοποιών, τη σωματική γλώσσα και τη μουσική. Γνωστοί μέχρι τώρα για τις κωμικές διασκευές κλασσικών κινηματογραφικών ταινιών και ηρώων, φέτος επιχειρούν τη διασκευή ενός κλασσικού λογοτεχνικού έργου, της "Μεταμόρφωσης" του Φραντς Κάφκα. (από 2 Νοεμβρίου 2014)
Παίζουν: Bίκυ Αδάμου, Γιώργος Νικολαίδης, Johnny O, Χριστίνα Σαμπανίκου.

"Μάρτυς μου ο Θεός" του Μάκη Τσίτα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.
Η εταιρεία θεάτρου "Gaff" μετά τη "Ψυχολογία Συριανού συζύγου" παρουσιάζει το βραβευμένο έργο του Μάκη Τσίτα "Μάρτυς μου ο θεός". Ο αφηγητής της ιστορίας –ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. (από 8 Νοεμβρίου 2014)
Παίζει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης.

"Μικρές ιστορίες φόνων" του Πάνου Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.
Πέντε ιστορίες φόνων. Πέντε εγκλήματα αγάπης. Σε κάθε ιστορία, ένα θύμα, ένας θύτης, ένας μάρτυρας, δίνουν την δική τους εκδοχή για το έγκλημα που διαπράχθηκε. Η παράσταση θα ανέβει με διπλή διανομή Δευτερότριτα και Σαββατοκύριακο. (από τον Νοέμβριο)

Παίζουν (Δευτερότριτα): Γιώργος Σεϊταρίδης, Νίκος Γκέλια, Ιωάννα Πηλιχού, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Τζένη Διαγούπη, Ζώγια Σεβαστιανού, Δήμητρα Κολλά, Γιάννης Καραούλης.
Παίζουν: (Σαββατοκύριακο): Δώρα Χρυσικού, Τζένη Διαγούπη, Μυρτώ Γκόνη, Πάνος Μπρατάκος, Στέλιος Ψαρουδάκης, Πολ Ζαχαριάδης, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη.

"Το κορίτσι του μόλου" του Γιώργου Φραγκούλη, σε σκηνοθεσία Σίμου Παπαναστασόπουλου.
Το έργο ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, την κωμωδία και το δράμα, το ψυχολογικό θρίλερ. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι —ως χαρακτήρες και στάση ζωής— νεαροί φοιτητές πρέπει να συγκατοικήσουν για οικονομικούς λόγους. Η γνωριμία τους με ένα παράξενο κορίτσι που κυκλοφορεί ντυμένο παλιομοδίτικα και ρεμβάζει την αγριεμένη θάλασσα από το μόλο, η αλλόκοτη ιστορία που το συνοδεύει και ένας μυστηριώδης ζητιάνος, θα γίνουν η αιτία για ριζικές αλλαγές στη ζωή τους που θα οδηγήσουν την πλοκή σε ένα λυτρωτικό τέλος. Ευχάριστο ή δυσάρεστο; Το ίδιο αναπάντεχο όσο και η ζωή. (από 19 Νοεμβρίου 2014)
Παίζουν: Κώστας Αβραμιώτης, Δημήτρης Γάλλος, Φανή Γεωργάκη, Παύλος Πιερρόπουλος.


Από τον Ιανουάριο

"Η Marilyn σου πάει πολύ" του Μάριου Ιορδάνου και της Σοφίας Καζαντζιάν, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου.
Μία μαύρη κωμωδία-θρίλερ που συνδυάζει το έγκλημα με το γέλιο. Κάθε σκηνή και φόνος! Κάθε φόνος και ανατροπή! Δύο αδέρφια μαθαίνουν ξαφνικά ότι ο ηλικιωμένος πλούσιος πατριός τους και μόνος συγγενής τους αποφασίζει να παντρευτεί μία κατά πολύ νεότερή του γυναίκα, η οποία έχει εμμονή με τη Marilyn Monroe. Συνειδητοποιώντας ότι εάν γίνει αυτός ο γάμος χάνουν κάθε ευκαιρία να τον κληρονομήσουν, αποφασίζουν άμεσα να τον "βγάλουν από τη μέση". Για το λόγο αυτό προσλαμβάνουν έναν επαγγελματία δολοφόνο και πηγαίνουν στο σπίτι του πατριού τους με την πρόφαση να γνωρίσουν τη νύφη! Το Σαββατοκύριακο θα τους βρει όλους μαζί στην απομονωμένη έπαυλη.
Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Τίτος Λίτινας, Δήμητρα Κολλά, Θόδωρος Κυριακός.

"Η ψιλικατζού" της Κωνσταντίνας Δελημήτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.
Μια κοπέλα μέσα από ένα ψιλικατζίδικο, αφηγείται με πολύ χιούμορ ιστορίες από την Νίκαια, τους παράξενους πελάτες της (ρατσιστές, ψυχοπονιάρηδες, τσιγκούνηδες και γενναιόδωροι, άντρες καμάκια, γκόμενες, πιτσιρίκια, παππούδες και γιαγιάδες), μια Αθήνα που δεν την βλέπουμε στις ειδήσεις, μια Ελλάδα που αναγνωρίζουμε κάπως σφιγμένοι επειδή συνήθως προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει... Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Το δεύτερο, είναι οι προσπάθειες της Ψιλικατζούς να κάνει παιδί. Ο προσωπικός και οικογενειακός της αγώνας ενάντια στην υπογονιμότητα, η λαχτάρα της να αποκτήσει ένα παιδί, οι προσπάθειες, τα συναισθήματα, οι απογοητεύσεις, οι ελπίδες, η οικονομική επιβάρυνση, ο κοινωνικός αντίκτυπος, τα κέντρα γονιμότητας, οι γυναικολόγοι, οι αίθουσες αναμονής, οι αγωνίες, οι εξωσωματικές και οι ιατρικές εξετάσεις, το ταξίδι από μήνα σε μήνα, από την μία υπόσχεση στην άλλη, όλα όσα σημαίνει να θες να κάνει παιδιά και να μην μπορείς...

"Other side" του Dejan Dukovski, σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου.
Ένα σύγχρονο έργο, άκρως σκληρό, άκρως επίκαιρο και άκρως αποκαλυπτικό για τα σημερινά κοινωνικά και ανθρώπινα "κομμάτια και θρύψαλα" που επέφερε η ιμπεριαλιστική εισβολή και διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, 20 χρονια μετά. Τέσσερα πρόσωπα σε ένα περιβάλλον με εμφανή τα σημάδια ενός πολέμου προσπαθούν να επιβιώσουν σε μία νέα τάξη πραγμάτων που η σκληρότητα του παρελθόντος έχει σφραγίσει το παρόν και το μέλλον τους.
Παίζουν: Κώστας Κάππας, Γιώτα Φέστα, Πάνος Μπρατάκος, Μαρία Αποστολακέα.

"Το παγκάκι" του Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.
Ανοιχτός χώρος. Πάρκο. Καλοκαίρι. Ένας άντρας πηγαίνει εκεί προκειμένου να προσελκύσει γυναίκες. Μια γυναίκα πηγαίνει στο ραντεβού της, για να συναντήσει έναν άντρα… που δεν εμφανίζεται ποτέ. Και κάπου εκεί ξεκινά η δική τους συνάντηση. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι πως έχουν ξαναβρεθεί. Έχουν περάσει μια νύχτα μαζί. Εκείνος δεν το θυμάται. Συστήνεται με άλλο όνομα, λέγοντας μια άλλη ιστορία και έπειτα για να καλύψει τα κενά της πρώτης εφευρίσκει μια δεύτερη….. και μια τρίτη…… καi... Ένα παιχνίδι που και οι δυο δέχονται να παίξουν. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί; Κι αν ναι! Ποια είναι αλήθεια;
Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Έλενα Μαρσίδου.

"Nordost" του Τόρστεν Μπουχστάινερ, σε σκηνοθεσία Βαγγελη Λάσκαρη.
Μόσχα 23 Οκτωβρίου 2002. 42 Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλουν στο Θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα στην Μόσχα, διακόπτουν βίαια το μιούζικαλ "Nordost" με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία. 57 ώρες ομηρίας, 850 θεατές, μια επιχείρηση διάσωσης με δηλητηριώδη αέρια, 170 νεκροί, κανένας ένοχος... 3 γυναίκες με διαφορετική προέλευση, μια τσετσένα "μαύρη χήρα", μια ρωσίδα όμηρος και μια λετονή γιατρός διασταυρώνουν τις μαρτυρίες τους και εξιστορούν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα.
Παίζουν: Μαρία Καλύβα, Σταυρούλα Γκιόκα, Μαρία Σαρέλη.

"Oh my god!" της Αλκυόνης Βαλσάρη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού.
Μια ξεκαρδιστική διαδραστική κωμωδία με θέμα τη θρησκεία, δια μέσου της ιστορίας, που διαδραματίζεται λίγο πριν ή λίγο μετά το τέλος του κόσμου. Δυο ιερείς, ένας πρεσβύτερος κι ένας (δυσμορφικός) μαθητευόμενος που διατείνονται ότι έχουν απ΄ευθείας επικοινωνία με τον "θεό", απευθύνονται στο ποίμνιο, δηλαδή στο κοινό της πλατείας του θεάτρου και κυρήσσουν το λόγο "Του" όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται. Το έργο ασχολείται σε βάθος με τις διαστρεβλώσεις τις θρησκευτικής λατρείας, τις εμμονές, την παραχάραξη της ηθικής, με τις βαθύτατες αλλοιώσεις που έχουν υποστεί οι γραφές (το περιεχόμενο των οποίων χρησιμοποιούν και ουσιαστικά καταρρίπτουν) δια μέσου των αιώνων, προς χάριν της πολιτικής εξουσίας και του χρήματος.

"Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση", του Bernard-Marie Koltès, σε συμπαραγωγή του Studio της οδού Πλαταιών (Αθήνα) και του Nomass (Βερολίνο), σε σκηνοθεσία Μαίρης Μαραγκουδάκη και Βάσως Πολυμένη.
Πρόκειται για τον μονόλογο ενός μετανάστη, ενός ξένου, όπως αυτοπροσδιορίζεται ο χαρακτήρας του έργου, που στο συγκεκριμένο ανέβασμα αποδίδεται από δύο γυναίκες. Το έργο πραγματεύεται θέματα όπως τον ρατσισμός, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, την ανεργία, την κοινωνική απομόνωση. Παίζουν: Μαίρη Μαραγκουδάκη- Βάσω Πολυμένη

"Ψέματα ή αλήθεια", από την ομάδα "Mind The Gap", σε σκηνοθεσία Δήμητρας Σύρου.
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια πολιτεία μακρινή, όπου όλοι οι άνθρωποι ζούσαν λέγοντας παραμύθια. Τα χρήματα εκεί ήταν περιττά και προ πολλού ξεχασμένα. Ένα παραμύθι να άκουγες την ημέρα και ήταν σαν να είχες αποταμιεύσει χιλιάδες λίρες και φλουριά. Ακόμα και η πείνα περνούσε με τα παραμύθια. Μία μέρα σ' αυτή τη μακρινή πολιτεία οι πολίτες αποφάσισαν να καταγράψουν την ιστορία τους και να οργανώσουν το μέλλον τους. Γι αυτή την οργάνωση απαραίτητος ήταν ένας ηγέτης. Ένας ηγέτης που επέλεξαν όλοι ομόφωνα…
Παίζουν: Νίκος Αξιώτης, Ελεάννα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σύρου.

"Hamlet Punk-Rock", σε σύλληψη-μετάφραση-σκηνοθεσία Μαίρης Μαραγκουδάκη.
Στα τέλη του 1960 στην Αγγλία, όπου και γράφτηκε ο Άμλετ, ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας απογοητευμένοι από την υποκρισία και την έλλειψη ουσίας, μεταξύ άλλων, δημιουργεί το κίνημα των Punk. Οι punk όπως και ο Άμλετ είναι οργισμένοι, αηδιασμένοι, χλευαστικοί, ανατρεπτικοί και στα μάτια πολλών επικίνδυνοι.
Μια ανατρεπτική ματιά πάνω σε ένα κλασσικό έργο που σκοπεύει να αποδείξει πως ένα έργο είναι πραγματικά διαχρονικό όταν μιλάει με γλώσσα του «τότε» για το «εδώ και τώρα».
Παίζουν: Νικόλας Πιπεράς, Νίκος Μαυρουδής, Μανόλης Βαζαίος, Μαίρη Μαραγκουδάκη.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

"Το ταξίδι της πιο κόκκινης παπαρούνας", διασκευή αφηγήματος του Αργύρη Χιόνη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.
Ένα μικρό σποράκι παπαρούνας ταξιδεύει από την εξοχή, με όχημα τον άνεμο, και φτάνει σε μια μεγάλη τσιμεντένια πολιτεία. Τι γίνεται όμως όταν σ' αυτήν την πολιτεία δεν υπάρχει πουθενά χώμα ώστε να μπορέσει να βρει καταφύγιο και να φυτρώσει; Μια εκπαιδευτική και διαδραστική παράσταση με κίνηση, παιχνίδι και μουσική.
Παίζουν: Μαρία Σταματάκου, Σοφία Καραγιάννη.

"Ο Σαρλό και το κορίτσι" της Ελευθερίας Αλεξοπούλου, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Αλεξοπούλου και Θανάση Αποστόλου.
Μια πρωτότυπη θεατρική παιδική παράσταση με ήρωα τον μεγαλύτερο κωμικό της ιστορίας. Τον Charlie Chaplin. Ένας πρωτότυπος σχεδιασμός παντομίμας, ταχυδακτυλουργίας, juggling και μουσικής της δεκαετίας του 30 αφήνουν τα παιδιά άλλοτε με το στόμα ανοικτό θαυμάζοντας τα όσα εξελίσσονται και άλλοτε τα κάνουν να ξεκαρδίζονται στο γέλιο. Ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν και στις καθημερινές περιπέτειες του Σαρλό για επιβίωση και αναζήτηση νέων φίλων. (από 26 Οκτωβρίου 2014)
Παίζουν: Ελευθερία Αλεξοπούλου (Richi), Θανάσης Αποστόλου (Sakito )

Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 213 0356472)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: