Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ορέστης' από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Leave a Comment
 "Ορέστης" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.(25-6-2018)

Στον "Ορέστη" του Ευριπίδη που διδάχτηκε το 408 π.Χ., συναντάμε τον ήρωα λίγες μέρες μετά τον φόνο της μητέρας του να υποφέρει από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν. 

Ο άρρωστος Ορέστης και η αδερφή του Ηλέκτρα, έχουν ξεσηκώσει τη μήνι των Αργείων που ετοιμάζονται να τους καταδικάσουν σε θάνατο. Μόνη τους ελπίδα είναι ο Μενέλαος που έρχεται στο Άργος μαζί με την Ελένη και από τον οποίο ζητούν να μεσολαβήσει για τη σωτηρία τους. Κι ενώ ο Μενέλαος υπόσχεται να βοηθήσει τον Ορέστη, μεταπείθεται από τον παππού τους, Τυνδάρεω, και δεν παίρνει θέση. Ο Ορέστης παρίσταται με τον πιστό σύντροφό του Πυλάδη στην εκκλησία του Δήμου προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά δεν καταφέρνει να αλλάξει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας. Για να εκδικηθούν τον Μενέλαο, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης, σχεδιάζουν τον φόνο της Ελένης και την αρπαγή της κόρης τους, Ερμιόνης. Όμως λίγο πριν το νέο φόνο και την πυρπόληση του παλατιού από τον Ορέστη, εμφανίζεται ως "από μηχανής θεός" ο Απόλλων, ο οποίος σώζει την Ελένη και συμφιλιώνει τους ήρωες ορίζοντας ως μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για τη μοίρα τη Ορέστη, για την αθώωση ή την καταδίκη του, το δικαστήριο των θεών στην Αθήνα, τον Άρειο Πάγο.

"Ορέστης" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: "Πόσο μπορεί να απαγκιστρωθεί από το έγκλημα μια κοινωνία στηριγμένη σ’ αυτό; Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασύρει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος. Η πόλη θα καεί. Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη, το μόνο που μένει είναι ο από μηχανής θεός, που έρχεται, όπως πάντα, δίχως να τον περιμένει κανείς. Αλλά και κανείς δεν πιστεύει πια τα παραμύθια του".

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Boηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren
Παραγωγή: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Παίζουν: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Κώστας Σαντάς, Χρήστος Στέργιογλου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Χρίστος Στυλιανού. 

Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Νατάσα Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας:

ΙΟΥΛΙΟΣ 2018
Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουλίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιουλίου, Κύπρος, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018
Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Αυγούστου, Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο
Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
Παρασκευή 10 Αυγούστου, Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα
Κυριακή 12 Αυγούστου, Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος
Σάββατο 12 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Τετάρτη 22 Αυγούστου, Ιωάννινα, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Σάββατο 25 Αυγούστου, Δίον, Αρχαίο Θέατρο
Τετάρτη 29 Αυγούστου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
Παρασκευή 31 Αυγούστου, Παπάγου, Κηποθέατρο

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους "Δημήτρης Κιντής"
Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, Γαλάτσι, Άλσος Βεΐκου
Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: