Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 1o Φεστιβάλ 'Από Μηχανής Θεός/Deus ex machina Festival 2018'

Leave a Comment
(2-6-2018)

Πόσο τελικά ορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας;

Το 1o Φεστιβάλ "Από Μηχανής Θεός/Deus ex machina Festival 2018" ανοίγει τις πύλες του στις 8 Ιουνίου 2018, στο Από Μηχανής Θέατρο με σκοπό να γίνει πόλος καλλιτεχνικής έκφρασης νέων δημιουργών.

14 πρεμιέρες, 14 πρωτότυπες παραστάσεις θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στις δύο σκηνές του Από Μηχανής Θεάτρου, με κεντρικό πυρήνα την έννοια του από μηχανής Θεού.

Το πρόγραμμα:

Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιουνίου [Κάτω Σκηνή]
"Ένας κάποιος τέτοιος βυσσινόκηπος", από την ομάδα Nunc, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φλωράτου.
Εμπνευσμένη από την παράσταση "Quizoola!" των Forced Entertainment και τον "Βυσσινόκηπο" του Αντόν Τσέχωφ, η ομάδα ξεκινά με ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων μεταξύ των ηθοποιών. Είτε είναι φιλοσοφικά, είτε παράλογα, είτε βαθιά προσωπικά, τα ερωτήματα αποκαλύπτουν στους ηθοποιούς το είδωλό τους, καθρεφτισμένο στους ήρωες του "Βυσσινόκηπου". Tι μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να παραχωρήσει, για να διατηρήσει τον προσωπικό του βυσσινόκηπο; Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να προφυλάξουμε...
Εικαστική Επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας
Video trailer : Δανιήλ Οικονομέας
Παίζουν: Θράσος Αρβανίτης, Μαριλένα Γερμανού, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Χριστίνα Πλατανιώτη.

Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Ιουνίου [Κάτω Σκηνή]
"Οι καρέκλες" του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σύλληψη και χορογραφία Διονύσιου Τσαφταρίδη.
…αποκομμένος και απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, οραματίζεται το ρόλο του Μεσσία... ένα σχέδιο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας... ένας προσκεκλημένος ρήτορας καλείται να μας βγάλει από το υπαρξιακό αδιέξοδο… ο κόσμος μας ακατανόητος… αναμονή για εξηγήσεις… κενές καρέκλες... κενό... και η γλώσσα του ρήτορα απροσπέλαστη... Ο Διονύσιος Τσαφταρίδης προτείνει μια χορογραφική αφήγηση πάνω στη μεσσιανική αναζήτηση του νοήματος που εκπορεύεται από το υπαρξιακό άγχος. Το συναίσθημα του κενού και η αποκάλυψη του παραλόγου προσφεύγουν στην παρωδία, τη γελοιοποίηση, την απο-μίμηση... αντιμέτωποι με μορφές σύγκρουσης, που υποδεικνύουν ότι για να αντέξει κανείς την ανθρώπινη υπόσταση χρειάζεται πολύ θάρρος: απουσία, αφαίρεση, ακαθόριστος χωροχρόνος, αποδόμηση...
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Εικαστικό περιβάλλον: Διονύσιος Τσαφταρίδης
Ερμηνευτές: Μαριλού Ανδρίκου, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Βάσια Κολλιού, Ασημίνα Ξηρού, Μαριάννα Ρούσσου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Αλέξανδρος Ψυχράμης
Ερμηνευτές κειμένου-Ήχος: Ασημίνα Ξηρού, Αποστόλης Ψυχράμης

Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Ιουνίου [Κάτω Σκηνή]
"Πενθέας Κάθαρσις", σε κείμενο και σκηνοθεσία Ομάδας "Dots"
Έργο βασισμένο στις "Βάκχες" του Ευριπίδη. Ο Πενθέας διαμελίζεται και ξανασυντίθεται κάθε φορά που επιθυμεί ο Διόνυσος. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους: για να "διασκεδάσει" και να "παίξει" ο Διόνυσος με τον ξάδερφό του, Πενθέα και να τιμωρηθεί ο Πενθέας για την ύβρι του προς το Βάκχο. Ο σκηνοθέτης Διόνυσος δανείζεται 2 μαριονέτες από το κοινό για να ανεβάσει παράσταση-αναπαράσταση της σκηνής του θανάτου του Πενθέα στον ίδιο τον Πενθέα. Κεντρικό ερώτημα: Ποια η κάθαρση του Πενθέα για την ύβρι που έχει διαπράξει.
Παίζουν: Αναστασία Τζελέπη, Δανάη Σταματοπούλου.

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου [Κάτω Σκηνή]
"Το πείραμα να ζεις" της Αντιγόνης Κατσαδήμα.
Η παράσταση αποσκοπεί να φωτίσει την από μηχανής θεά Μαρί Κιουρί ως ερωτική σύντροφο, μητέρα, κόρη, επιστήμονα, ιδεολόγο, φιλάνθρωπο και φυσιολάτρη που επέδειξε πάθος για κάθε στιγμή της ζωής. Στόχος είναι, οι θεατές να συνδεθούν με την μακρινή μορφή αυτής της γυναίκας που σημάδεψε την ιστορία, κατακτώντας δύο βραβεία Νόμπελ, φυσικής και χημείας, όταν οι γυναικείες διακρίσεις περιορίζονταν απλώς στις τέχνες και τη λογοτεχνία.
Σκηνοθεσία-σκηνικά: Ομαδική σύλληψη και εκτέλεση
Μουσική: Αλέξανδρος Ναθαναήλ
Φωτογραφίες: Φρίντα Μπαλίτα
Παίζουν: Ιωάννα Δαρμή, Ευθύμης Λιάτος, Άννα Μωραΐτου

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου [Κάτω Σκηνή]
"slipLESS" Μια performance βασισμένη στο μυθιστόρημα "Μικρά Αγγλία" της Ιωάννας Καρυστιάνη.
Άνδρος, εποχή του Μεσοπολέμου.
Μέσα από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό διηγούμαστε την ιστορία των δύο αδερφών, της παράφορα ερωτευμένης και εσωστρεφούς Όρσας και της δυναμικής γεμάτης όνειρα Μόσχας. Τι μπορεί να σπάσει αυτόν τον αδερφικό δεσμό; Ένας άντρας; Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους; Και τα δύο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και αν αυτές οι αδερφές χάσουν κάποτε τα βήματα, πάλι στο τέλος μαζί θα χορεύουν.
Δραματουργία-σκηνοθεσία-ηθοποιοί: Σοφία Φραγγή, Αργιέττα Οκαλίδου
Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Μητσόπουλος

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου [Κάτω Σκηνή]
"Στο κουτί", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ομάδας Dream Clinic.
Ένα πρωτότυπο κοινωνικό καλλιτεχνικό πείραμα...
Τι μπορεί να συμβεί αν δυο ήρωες τοποθετηθούν σε μια χωροχρονικά απροσδιόριστη χώρα, μία διάταξη δυο γειτονικών κουτιών που διέπεται από αυστηρά καθορισμένους κανόνες λειτουργίας και επικοινωνίας όπου κάθε παράβαση επιφέρει σμίκρυνση του κουτιού του παραβάτη...
Ένας σύγχρονος Peter Pan και η Wendy του, είναι το πρώτο ζευγάρι ηρώων τοποθετούνται στην απροσδιόριστη αυτή χώρα. Ο Peter και η Wendy αφήνονται να συνδιαλεγούν, να επικοινωνήσουν και να αποκτήσουν σχέση. Την κωμικοτραγική και φαινομενικά ισορροπημένη καθημερινότητα τους διαταράσσει μια σειρά από επαναλλημένες παραβάσεις και το απρόσμενο φινάλε έρχεται, όταν ένας από τους δυο, θα αποφασίσει να δραπετεύσει από το κουτί του!
Παίζουν: Ανθία Διαμαντάρα, Στέισυ Λεονδή, Γιάννης Οικονόμου.

Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Ιουνίου, Κυριακή 1 Ιουλίου [Κάτω Σκηνή]
"Ο εφευρέτης" του Πήτερ Ουσπένσκυ, σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου.
"Ο εφευρέτης" – είναι μια αλληγορία του σύγχρονου ανθρώπου που αντιμετωπίζει τις συνέπειες των θαυμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας - μιας διαβολικής τεχνολογίας..
Εικαστική επιμέλεια: Θεοδόσης Δαυλός
Παίζουν: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ανδρομάχη Δαυλού, Γιώργος Ζυγούρης

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουνίου [Πάνω Σκηνή]
"Ιαν", σε κείμενο και σκηνοθεσία Απόστολου Θηβαίου.
"Πρόσωπο, αντικείμενο, γεγονός, λύση σε μια δύσκολη περίπτωση".
Ένας από μηχανής Θεός που επέδρασε στο αρχαίο θέατρο, ανανεώνοντας τις έννοιες της πλοκής και τις δυνατότητες της σκηνικής παρουσίας. Στους αιώνες που ακολούθησαν οι θεοί έγιναν έκπτωτοι, κατέπεσαν και ταπεινώθηκαν. Το από μηχανής εύρημα παραχώρησε τη θέση του σε μια ανεξάντλητη ποικιλία λύσεων και σκηνογραφικών επιλογών. Ο Ίαν του ομώνυμου έργου επιθυμεί να φτιάξει ένα σπουδαίο θέατρο, τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα τον λυτρώνουν. Σε αυτό το φεστιβάλ καλωσορίζουμε τον νέο τύπο ανθρώπου, θεό και μηχανή μαζί, έναν περίφημο deus homine που αρκεί για να καταλύσει θέατρα και ζωές.
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιουνίου [Πάνω Σκηνή]
"Dystopia: Il Paradiso", της Μαριάννας Παφίτη, σε σκηνοθεσία Λουκά Ιωάννου.
Ο μονόλογος αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Dystopia (Il Paradiso,Inferno, Purgatorio). Το κείμενο, πρωτότυπο και ανέκδοτο, είναι αυτοβιογραφικό και εξομολογητικό. Η πρωταγωνίστρια είναι η ίδια φορέας της δυστοπίας καθώς πρόκειται για άτομο με χρόνια νευρολογική νόσο. Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό, όλα τίθενται ενώπιον του κοινού το οποίο καλείται να αποφασίσει αν η διάχυση ορίων, ανάμεσα σε πραγματικότητα και μυθοπλασία, επιτρέπει στο προσωπικό βίωμα να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης.
Εικαστική επιμέλεια: Λούκας Ιωάννου
Μουσική σύνθεση: Μαρία Ζαvνέτου
Κοστούμια: Ρομίνα Πολυμνίου
Ερμηνεύει η Μαριάννα Παφίτη

Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Ιουνίου [Πάνω Σκηνή]
"Εκατό χιλιάδες φιλιά" του Τζέημς Τζόυς, σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φλουρή/Abnormal
Μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στις ερωτικές επιστολές του Τζέημς Τζόυς προς τη Νόρα. (1904-1927). Η παράσταση ξεδιπλώνει την γελοία, προκλητική, παραληρηματική αφήγηση πάνω στην πολυδιάστατη κι εξουθενωτική διαδικασία του έρωτα.
Κοστούμια : Μαρία Καραθάνου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Βίντεο-φωτογραφίες: Τασού Παλισίδου
Παίζουν: Πηνελόπη Φλουρή, Απόστολος Λαγαρίας
Μουσικός επί σκηνής: Αποστόλος Λαγαρίας

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου [Πάνω Σκηνή]
"In A Painted Labyrinth", σε σκηνοθεσία Αγγελικής Πουλημά.
Μια χοροθεατρική παράσταση με βασικό ερευνητικό άξονα το δίπολο Παράδεισος-Κόλαση. Η παράσταση αποδομεί την βιβλική υπόσταση των δύο αυτών χώρων και εστιάζει στον κοινωνικό αποσυμβολισμό αυτών των εννοιών. Η παράσταση χρησιμοποιεί στοιχεία από το θέατρο της επινόησης, κείμενο από το έργο "O απολεσθείς παράδεισος" και πίνακες του Ιερώνυμου Μπος.
Χορογραφία : Κατερίνα Σπανού
Σκηνικά: Τάκης Βεκόπουλος
Μουσική και video art : Άντυ Δήμας
Ηθοποιοί και χορευτές: Δέσποινα Χρυσικού, Γιάννης Μουζακίτης, Νίκος Μπουκουβάλας, Μαρία Ουίτσι Χατζή, Κωσταντίνα Ραπτοπούλου, Έλενα Ζήκου, Δήμητρα Παπουρτζή, Ραφαέλα Πετράι, Μαγδα Κουστέρη, Μιχαήλ Κάλυβας, Δημήτρης Ανδρέας Χαλκίτος.

Tετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου [Πάνω Σκηνή]
"Κυρίες της γνώσης", σε σύλληψη και δραματουργία Χριστίνας Ροκαδάκη και Ανδρονίκης Βασιλειάδη.
Δύο κυρίες με όλη την κοσμική γνώση στα χέρια τους παραδίδουν ένα ανορθόδοξο μάθημα κανόνων ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς του ατόμου μέσα στην κοινωνία που καταλήγει σε μία σειρά αποκαλύψεων για την ανεξέλεγκτη φύση που όλοι κρύβουμε. Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο "Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία" του Jean-Luc Lagarce
Μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Σκηνικά-κοστούμια: Βασιλική Σουρρή
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Ροβίθης
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες-trailer: Odysseas Zafeiratos
Παίζουν: Χριστίνα Ροκαδάκη, Ανδρονίκη Βασιλειάδη.

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου [Πάνω Σκηνή]
"Και πάλι εδώ", σε κείμενο και σκηνοθεσία Μαρίζας Κλαουδάτου.
Τί γίνεται όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας; Τί κάνουμε όταν η καθημερινότητά μας ανατρέπεται; Όταν η πολυπόθητη "διέξοδος" που ψάχναμε, απλά δεν υπάρχει; Μια κωμωδία για τις καταστάσεις που αδυνατούμε να χειριστούμε, για τις λύσεις που πιστεύαμε ότι θα έρθουν, για κάθε φορά που μάταια νομίζαμε πως είχαμε επιτέλους "σωθεί",…και για τη βοήθεια που έρχεται τελικά από εκεί που δεν την περιμένεις! Ένα σύγχρονο, καινούργιο έργο που παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σε μορφή προχωρημένου αναλογίου.
Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Μαρίζα Κλαουδάτου
Παίζουν: Γιώργος Βούρος, Ονούφριος Ντοβλέτης, Άννα Παπαμάρκου, Γιάννης Σιαμσιάρης.

Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Ιουνίου, Κυριακή 1 Ιουλίου [Πάνω Σκηνή]
"Τα 3 πρόσωπα της Εύας", σε κείμενο και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου.
Τα "3 Πρόσωπα της Εύας" περιγράφουν την ιστορία της Chris Costner Sizemore, της πρώτης -με ιατρική γνωμάτευση- γυναίκας με τρισχιζοειδή προσωπικότητα (διασχιστική διαταραχή ταυτότητας). Οι μορφές της ηρωίδας (Eva White, Eva Black, Jane) συνομιλούν μεταξύ τους εναλλάσσοντας ρόλους και προσωπικότητες. Απουσία των ψυχιάτρων Corbett H. Thigpen και Hervey M. Cleckley, τις καθοδηγεί το avatar που έπλασε η Chris, η Evelyn Lancaster σε ρόλο από-μηχανής θεού και μέσου αυτοανάλυσης.
Έρευνα: Τόνια Τσαρούχα
Σκηνικά-κοστούμια: Κλεοπάτρα Κούρτη
Παίζουν: Ειρήνη Φαναριώτη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Cynthia Mikkelsen

Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Αθήνα, τηλ. 210 5232097)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: