Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Ιουνίου 2018

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα(1-6-2018)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

'Ενα από τα λιγότερα γνωστά έργα του Σαίξπηρ, το "Χειμωνιάτικο παραμύθι", έρχεται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ως μετάκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το έργο -από την αρχή έως το τέλος του- δεν σταματά να υμνεί τον έρωτα, την άδολη αγάπη, τη συγχώρεση. Είναι στην πραγματικότητα μια ελεγεία σε ένα σύμπαν, όπου το Καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι, κουρασμένοι από τα δεινά, αλλά σίγουρα σοφότεροι, επιστρέφουν στην αθωότητα, ξαναβρίσκοντας την αγάπη. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος (1-3/6)

Μετά την πολύ πετυχημένη πορεία της παράστασης "Kafka’s Freaks", ο Νικόλας Βαγιονάκης παρουσιάζει το νέο θεατρικό του project, την παράσταση "Wilson & Wilson" του Έντγκαρ Άλαν Πόε, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο και πραγματεύεται το θέμα του σωσία, τον διχασμό προσωπικότητας, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις εμμονές, και άλλες ψυχικές διαταραχές (Θέατρο Τ, 3-14/6)

Η "Ευθαλία του Γαλατά", βασισμένη στο βιογραφικό μυθιστόρημα "Φαχισέ Τσίκα" του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, με τη Νικολέτα Βλαβιανού, έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Μια περιπέτεια… μια ζωή… που καθρεφτίζει σπιθαμή προς σπιθαμή, την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης. (6-10/6)

Η παράσταση της Σοφίας Σπυράτου "Αναζητώντας τον Αττίκ" είναι μια μουσικοχορευτική αναδρομή χωρίς διάθεση "ρετρό", αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση. Μελωδίες και στίχοι που επηρέασαν όλους τους κατοπινούς δημιουργούς και συντρόφεψαν γενιές ολόκληρες στους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες τους. (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

Ο "Φετιχιστής" -το ένα και μοναδικό θεατρικό έργο που έγραψε ο Μισέλ Τουρνιέ- είναι ένας θεατρικός μονόλογος, όπου ένας τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής, ο Μαρτέν, διηγείται για πρώτη φορά την ιστορία του. Μιλάει για τη ζωή του πριν τον εγκλεισμό και τη σχέση του με την Αντουανέτ, ενώ αποκαλύπτει το πάθος του για τα γυναικεία εσώρουχα. Με χιούμορ, τρυφερότητα και αγωνία περιγράφει από καρδιάς τη λατρεία του για το ντυμένο σώμα αποθεώνοντας τον "φραμπαλά". (Θέατρο Τ, 9-10/6)

Το "Vangelo" (Ευαγγέλιο) του Emilia Romagna Teatro Fondazione συνδυάζει το πολιτικό θέατρο με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου και όπερας. Ο δημιουργός της παράστασης Pippo Delbono πειραματίζεται εδώ και χρόνια στη θεατρική σκηνή, εξερευνώντας το πρόσφορο έδαφος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού, της αυτοβιογραφίας και της ιστορίας, δίνοντας μορφή σε έργα που διακρίνονται στην διεθνή σκηνή για την πρωτοτυπία τους. (Βασιλικό Θέατρο, 28/6)


ΑΘΗΝΑ

Με αφορμή ένα ελληνικό έργο του 1898 για τον θάνατο ενός ποιητή ή καλύτερα για τις τελευταίες του στιγμές, οι C. for Circus παρουσιάζουν "Το δαχτυλίδι της μάνας" του Γιάννη Καμπύση, σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη.  Ένα θεατρικό έργο, γραμμένο σε ντοπιολαλιά, που εμπνέεται απ’ τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη κι έχει χαρακτηριστεί ως μουσικό δράμα αλλά κι ως χριστουγεννιάτικο ονειρόδραμα. (Tempus Verum-Εν Αθήναις, 1-10/6)

Η θεατρική ομάδα "naan" και η σκηνοθέτρια Φρόσω Λύτρα παρουσιάζουν το έργο "Δράκουλας" του Μπραμ Στόουκερ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Η Φρόσω Λύτρα επιχειρεί μέσα από αυτό το άγριο παραμύθι να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ μεταφυσικής και τέχνης δημιουργώντας παράλληλα ένα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό θέαμα. Το σκηνικό διαμορφώνεται σαν σε ναυάγιο μέσα στο νερό ενώ στον προθάλαμο της παράστασης, θα εξελίσσεται ένα παράλληλο εικαστικό δρώμενο, εμπνευσμένο από τη θεματολογία του έργου. (από 3/6)

Η ομάδα ΟΠΕRΑ μετά από την επιτυχημένη παραγωγή "Οι έμποροι των εθνών" επανέρχεται παρουσιάζοντας επί σκηνής για πρώτη φορά στην Ελλάδα το "Πέδρο Πάραμο" του Juan Rulfo, ένα εμβληματικό μυθιστόρημα, ένα έργο καταγωγικό του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού. Σκηνοθετεί η Ελεάνα Τσίχλη. (Μπάγκειον, 22/6-1/7)

Το Rēs Ratio Network σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει την πέμπτη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, "Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο", βασισμένη στο έργο του Μιχαήλ Θερβάντες "Δον Κιχώτης". Στο 23ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου· προς τα βάθη των φαντασιακών αναμετρήσεων. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 28/6)

Τον Ιούνιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστούν: "Φαρενάιτ 451" του Ρέυ Μπράντμπερυ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, η "Πόλη" της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, οι "Τρεις Αδελφές" του Τσέχωφ, στη νοηματική γλώσσα, σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν, το -εμπνευσμένο από τη γραφή του Ρομπέρτο Μπολάνιο- έργο της Έλενας Πέγκα "Πορνοστάρ-Η αόρατη βιομηχανία του σεξ", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: