Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: το πρόγραμμα

Leave a Comment
(24-6-2018)

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Λίντα Καπετανέα, θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018. 

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 20:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"Transfiguration", σε σύλληψη κι ερμηνεία Olivier de Sagazan.
Το "Transfiguration" αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του. Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan [Σαγκαζάν] αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής.

Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Free Fall", από τη Compania Sharon Fridman, σε χορογραφία Sharon Fridman.
Ο Sharon Fridman δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το "Free Fall", μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας.

Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"Home", σε χορογραφία κι ερμηνεία Akira Yoshida. 
Στην εποχή μας, εποχή παρακμής, η απληστία δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση εξουσίας, που μας κάνει να μη συνειδητοποιούμε τη λεπτή διαφορά μεταξύ "ονείρου" και "εφιάλτη".

Κυριακή 15 Ιουλίου, στις 18:30 και 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Go Figure Out Yourself", από την Ultima Vez, σε χορογραφία και σκηνοθεσία Wim Vandekeybus.
Το "Go Figure Out Yourself" αποτελεί μια αναμέτρηση με το κοινό σε μη προετοιμασμένο χώρο. Πέντε διαφορετικά πρόσωπα μεταφέρουν τους θεατές πέρα από τους προστατευτικούς τοίχους του θεάτρου. Δείχνουν έναν τόπο όπου οι σκέψεις διαμορφώνονται απλά και μόνο παρακολουθώντας και ακούγοντας τους άλλους.

Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Ιουλίου [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"Respire!", σε σύλληψη κι ερμηνεία Alessandro Maida και Maxime Pythoud.
Τα δύο μέλη του θιάσου Circoncentrique, φίλοι τόσο δεμένοι όσο η εισπνοή και η εκπνοή, καταδύονται στα βάθη της φιλίας τους με συνοδό στο πιάνο τη Lea Petra. Μια περιπέτεια που παρασύρει σε έναν ανεμοστρόβιλο ακροβατικής ποίησης μέσα από το ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία των δύο περφόρμερ.

Κυριακή 15 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"18", σε χορογραφία κι ερμηνεία Peter Jasko.
To "18" είναι ένα μικροσκοπικό μανιφέστο αφιερωμένο στην ελευθερία της έρευνας και στη διαχρονική εξάσκησή στο χορό.

Δευτέρα 16 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"Glitches", με τον Edivaldo Ernesto και τον Luis Garcia Lopez.
Ο Εdivaldo Ernesto και ο Luís García Lopez –γνωστός και ως Fruta-, σε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού πάνω στις διαφορετικές μορφές σωματικής αφήγησης, δημιουργούν ένα διάλογο με ασυνήθιστα και έντονα αποτελέσματα.

Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 20:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"Etna", σε σκηνοθεσία και χορογραφία Thi-Mai Nguyen.
Η Thi-Mai με το μικρό της σώμα και τις αδιανόητες χορευτικές ικανότητες, είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα. Χορεύει, τραγουδάει και παίζει, δημιουργώντας μια σπαρακτική παράσταση. Παίζει την Έτνα, μια νεαρή άστεγη, βυθισμένη στην τρέλα της, με ένα μαγνητόφωνο στα χέρια. Ακούμε, μέσα από το μαγνητόφωνο, τους ήχους της παρελθοντικής ζωής της να θερμαίνουν το σώμα και τη μνήμη της. Η Έτνα χορεύει για να ξορκίσει την κακιά της μοίρα, για να κρατήσει μέσα της ζωντανή τη σπίθα για ζωή.

Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Ανώνυμο", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Τζένης Αργυρίου.
Το "Ανώνυμο" επιχειρεί να αποτυπώσει την πορεία του κοινωνικού υποκειμένου από την εποχή που η καλλιτεχνική πράξη αποτελούσε εφαλτήριο ανθρώπινης σύνδεσης και συλλογικής διαμόρφωσης έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όπου η ανωνυμία, η ιδιωτικότητα και η ομαδικότητα μεταλλάσσονται ως κομμάτια μιας παράδοξης, κατακερματισμένης πραγματικότητας.

Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού", σε σύλληψη, χορογραφία κι ερμηνεία Αθανασία Κανελλοπούλου.
99 μεταμορφώσεις, 99 στιγμές της αναπνοής, της κίνησης, του μυστηρίου που υφαίνει τη λεπτή κλωστή της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια διαδρομή στις νεφελώδεις, σκιερές και κρυμμένες πτυχές ενός πιθανού εαυτού.

Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 20:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Cartoon", από την Anton Lachky Company.
Ο Anton Lachky δημιουργεί μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής, ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους. Τέσσερις ήρωες καταλαμβάνονται από το δαιμόνιο της δημιουργίας και μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς δίνονται ολόψυχα σε φαντασμαγορικούς χορούς και απίθανες παλαβομάρες. 

Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"Tears", σε σύλληψη και χορογραφία Edivaldo Ernesto.
Ένας άνθρωπος διχασμένος ανάμεσα στον φόβο και την επιθυμία της περιπλάνησης βασανίζεται από παράλογες αμφιβολίες. Μια σειρά από ψυχολογικές μεταπτώσεις θα κάνουν τον φοβισμένο αυτόν ταξιδιώτη να περάσει από Αλληλουχίες Ανησυχίας. Αποφορτίζοντας την οργή, στρεφόμενος έσω, σε κλειστοφοβικές γωνιές, ο χορευτής αφήνεται να παρασυρθεί σε αντιδράσεις που τον μεταμορφώνουν, σε απρόβλεπτες εκρήξεις ενέργειας, κομψές "μικροκινήσεις" των δακτύλων γεμάτες αφηγηματική δύναμη, αποτυπώνοντας μια κινησιολογική εικόνα σε ευαίσθητη διαλεκτική ισορροπία με τη μουσική. 

Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"Οn a Tangent", σε σύλληψη κι ερμηνεία Liadain Speranza Herriott.
Άρχισε να περιπλανιέται
μέχρι που έχασε το δρόμο.
Εγγονή ράφτη
ερωτευμένη με ναύτη.
Η καρδιά της
και η σκέψη της
διαστέλλονταν με την αναμονή του γυρισμού του.
Ατένιζε τον ορίζοντα
μέχρι που η λεπτή γραμμή του έγινε κουβάρι.

Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 21:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"The Art of Dying", από την Ομάδα Jukstapoz, σε χορογραφία Χριστίνας Γουζέλη και Paul Blackman.
Ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος "Ο κήπος των επίγειων ηδονών", στο οποίο με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό αποδίδεται το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης. Χορός, πολυμέσα και υποβλητική μουσική συνυπάρχουν σε μια παράσταση που εξετάζει τη διαδικασία του "ευ θνήσκειν", αποτυπώνοντας συγχρόνως την ομορφιά της στιγμής προτού επέλθει το τέλος της ζωής.

Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"Water", σε σύλληψη κι ερμηνεία Tom Weksler.
Το νερό είναι το αίμα της γης και κυλά μέσα στις φλέβες της. Αναβλύζει μέσα από το μέταλλο και την πέτρα και συγκεντρώνεται στα έμβια όντα.

Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 20:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"Penzum", σε σύλληψη κι ερμηνεία Josef Nadj και Joëlle Léandre.
Σε μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου, φορώντας αφρικανικές μάσκες, οι δύο καλλιτέχνες σκηνοθετούν το ντουέτο τους μέσα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Είναι ένα "ανοιχτό" έργο, που γράφεται συνεχώς επιτόπου, καρπός καθολικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ερμηνευτών, διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκουν να μεταδώσουν την ένταση των λέξεων του Attila József.

Παρασκευή 20 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"All Genius All Idiot", από τη Svalbard Company.
Το "All Genius All Idiot" δεν είναι μια κλασική παράσταση τσίρκου. Είναι μια πολυμορφική, εξαιρετικά δημιουργική, εντελώς εξωφρενική σύνθεση με εκρηκτική ζωντάνια, εντυπωσιακές εικόνες, ατόφια έκφραση και γοητευτικά ηχοτοπία. Μια αντιπαράθεση διαφορετικών μορφών έκφρασης που διερευνά τις έννοιες της σεξουαλικής ταυτότητας, της ρευστότητας του εαυτού, του κάλλους και του μεγαλείου με μια πληθωρική γλώσσα.

Παρασκευή 20 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
Marquese Scott και Poppin John.
Το ντουέτο των εκπληκτικών χορευτών dubstep από τις ΗΠΑ.

Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 19:00 [ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
"Noos", σε σκηνοθεσία, χορογραφία και παρουσίαση Justine Berthillot και Frédéri Vernier.
Η Justine και ο Frederi περιοδεύουν τις σκηνές του κόσμου αφήνοντας άναυδο το κοινό με το τι μπορεί να σημαίνει η απόλυτη εμπιστοσύνη. Τρέχουν, αγκαλιάζονται, σηκώνονται και πέφτουν μέσα από διαρκείς εκπληκτικές εναλλαγές χάρης και αγριότητας.

Κυριακή 22 Ιουλίου, στις 20:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ]
"In Case of Loss", σε σύλληψη και δημιουργία Παναγιώτη Μανουηλίδη και Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου.
Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές: έναν μουσικό και μια χορεύτρια. Αποτυγχάνοντας και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, γυρίζοντας πίσω και επαναφέροντας, ένας άντρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν το δρόμο της επιστροφής, από το Σκοτάδι στο Φως. 

Κυριακή 22 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ]
"Journey Home", από τους Les Slovaks.
Σε μια πολυφωνική παράσταση εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό χορό, οι πέντε χορευτές του συγκροτήματος Les Slovaks, μαζί με τον παλιό συνεργάτη τους, τον μουσικό και συνθέτη Simon Thierrée, ξέρουν πώς να καθηλώνουν τον θεατή. Πρόκειται για μια σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες, γεμάτες συναίσθημα, φαντασία, κοινά ιστορικά βιώματα και χιούμορ, που φέρνει κάθε χορευτή στο προσκήνιο ως σολίστ και ταυτόχρονα ως οργανικό στοιχείο μιας δυναμικής και οικογενειακής συλλογικότητας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13-22 Ιουλίου [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ]
Έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj με τίτλο Inhancutilitatem".

Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 22:00 [ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ-ΠΡΟΑΥΛΙΟ]
"Οι El Violin Latino συναντούν τη Yumarya".
Βραδιά λάτιν τζαζ με τους El Violin Latino, την μπάντα του βραβευμένου βιολονίστα και συνθέτη Gregor Huebner και την τραγουδίστρια Yumarya, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας - Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: