Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων 'Φωνές της Πόλης' στη Θεσσαλονίκη

Leave a Comment
(23-6-2018)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τα Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων "Φωνές της πόλης", με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας και της θεατρικής γραφής συγγραφέων που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη. 

Τα Αναλόγια θα παρουσιαστούν σε επιμέλεια Μελίνας Αποστολίδου, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 4 έως τις 11 Ιουλίου 2018.

Το πρόγραμμα:

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, στις 21:30
"20 αστικά μονόπρακτα" της Δώρας Τσόγια.
Στα "20 αστικά μονόπρακτα" της Δώρας Τσόγια (2016, εκδόσεις Άγρα), οι χαρακτήρες κινούνται σε χώρους της δημόσιας και ιδιωτικής καθημερινότητας μιας μεγαλούπολης. Το μετρό (αποβάθρα, βαγόνια, εκδοτήρια εισιτηρίων) αλλά και οι χώροι έξω από αυτό (πάρκα, πλατείες, καφέ) συνθέτουν το αστικό τοπίο του έργου, το οποίο παρέχει μια αισιόδοξη οπτική σε μια δύσβατη καθημερινότητα: οι διάλογοι και οι σχέσεις των χαρακτήρων μοιάζουν με συνταγές επικοινωνίας από υλικά μοναξιάς. Μικροί διάλογοι σε μια μεγάλη πόλη, που συνθέτουν μια κινηματογραφική κατασκευή, με θέμα τις συναντήσεις ανθρώπων σε αναζήτηση ανθρώπου.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κική Στρατάκη
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Στέργιος Τζαφέρης, Κική Στρατάκη, Άννη Τσολακίδου.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στις 21:30
"Δρακόλιμνη" του Γιώργου Χατζόπουλου.
Μια παρέα έξι νέων μετά από μια ολοήμερη πεζοπορία κατασκηνώνουν δίπλα σε μία Δρακόλιμνη στα δύο χιλιάδες μέτρα. Εκεί, ύστερα από αλλεπάλληλες σκηνές, όπου καθεμιά αποτελεί ένα αξιακό και υπαρξιακό, λεκτικό επεισόδιο, το βράδυ δέχονται την επίσκεψη ενός "παράξενου" άνδρα και των δύο σιωπηλών συνοδών του. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες… Στη δεύτερη πράξη του έργου βρισκόμαστε στο ίδιο τοπίο αλλά χρονικά μεταφερόμαστε στο παρελθόν. Το "παράξενο" άτομο που απρόσμενα εμφανίστηκε στην πρώτη πράξη πρωταγωνιστεί κι εδώ, μόνο που αυτήν την φορά από θύτης γίνεται το θύμα της παράλογης βίας που βασάνισε μία ολόκληρη γενιά και σημάδεψε τις επόμενες, αυτής του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μελίνα Αποστολίδου
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου, Νατάσσα Δαλιάκα, Παντελής Καλπάκογλου, Γιώργος Κολοβός, Ιωάννα Παγιατάκη, Τάσος Ροδοβίτης, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Σφυρίδης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, στις 21.30
"4 τετραγωνικά" της Άρτεμις Μουστακλίδου.
Στο μέλλον, ύστερα από έναν πυρηνικό πόλεμο, 5 άτομα είναι κλεισμένα σε ένα στενόμακρο δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέτρων: δύο γυναίκες, ένας νεαρός άνδρας, ένας παππούς και μία γιαγιά. Είναι οι τυχεροί· σώθηκαν από τον πόλεμο και δικαιούνται τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ο καθένας. Έξω από το κτίριο άλλοι, λιγότερο τυχεροί, παραμονεύουν να τους πάρουν τη θέση. Υπακούουν αδιαμαρτύρητα στις εντολές της Κεντρικής Διοίκησης που ρυθμίζει τα πάντα. Διασφαλίζει την τάξη, κατανέμει τις ποσότητες του φαγητού και τους δίνει τα 2 μικρά χαπάκια που πρέπει να παίρνουν καθημερινά προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Είναι όμως σίγουρο ότι τα χρειάζονται; Και ότι η Κεντρική Διοίκηση τους λέει την αλήθεια; Οι όποιες αμφιβολίες τους θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα όταν η γιαγιά πεθαίνει. Ο παππούς απαρηγόρητος θρηνεί, ενώ οι τρεις άλλοι πανικοβάλλονται: προτεραιότητά τους γίνεται να μην επιτρέψουν σε κάποιον καινούργιο να πάρει τη θέση της στον χώρο τους. Τα σχέδια τους όμως θα ανατραπούν και θα αναγκαστούν να υποστούν την τιμωρία της Διοίκησης.
Το έργο είναι βασισμένο στο διήγημα του Φρέντυ Γερμανού Ένα μέρος σαν ανοιχτή καρδιά...
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Τσιλινίκος
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Νατάσσα Δαλιάκα, Χρύσανθος Καγιάς, Χρήστος Νταρακτσής, Γιάννης Πανώριος.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, στις 21:30
"Οι νοστιμούλες" της Ελένης Μερκενίδου.
Πρόκειται για κωμική τριλογία, μάλλον μεταμοντέρνα και αριστοφανίζουσα, εμπνευσμένη από την Οδύσσεια. Οι Νοστιμούλες είναι οι τρεις σπουδαίες γυναίκες που σημαδεύουν τη ζωή του Οδυσσέα κατά τον νόστο του: η Κίρκη-Μώλυ η γεροντοκόρη [μώλυ, το μαγικό της βότανο], με την κτηνοβατική της μανία, η Καλυψώ-Κάλυ, με μια περίεργη κολλεξιόν από εκμαγεία κώλων, και φυσικά η Πηνελόπη-Λούπη η υφάντρια, σε κλιμακτήριο πλέον και με πρεσβυωπία, αλλά και με ακόρεστη σεξουαλική όρεξη. Η άφιξη Αυτού του Οδυσσέα ανατρέπει την καθημερινότητα καθεμιάς, δημιουργώντας εκρηκτικά επεισόδια, με ποικιλία ερωτικών εκπλήξεων και με αρκετή διαστροφή.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Δρόσου
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καραμήτρη, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρία Χατζηιωαννίδου.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, στις 21:30
"Μια αγχόνη και μια κρέπα, παρακαλώ" της Πένυς Φυλακτάκη (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Jean Teule "Le Magasin des Suicides")
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θάνος Φερετζέλης
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Τέλης Ζαχαράκης, Ειρήνη Μουρελάτου, Λίλιαν Παλάντζα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Θανάσης Ραφτόπουλος.

Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Είσοδος ελεύθερη


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: