Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Το κάστρο της Ωριάς

Leave a Comment
Ο Γιώργος Θεοτοκάς έγραψε το έργο "Το κάστρο της Ωριάς" το 1944. Πρόκειται για ένα κωμικό μονόπρακτο, ένα "θεατρικό παιχνίδι" με επιρροές από τον Καραγκιόζη και το κουκλοθέατρο. Το έργο παραμπέμπει στο ομότιτλο δημοτικό τραγούδι. Η λέξη "κάστρο" συνειρμικά παραπέμπει σε κάτι που πρέπει να κατακτηθεί. Είναι το "κάστρο της Ωριάς", της όμορφης. Η Ωριά αποκλεισμένη στο άπαρτο κάστρο που έκτισε γι’ αυτήν ο πατέρας της, είναι απελπιστικά διαθέσιμη για νέες γνωριμίες. Ο κέρβερος, η παραμάνα της, διώχνει όλους της επισκέπτες με λύσσα κακιά. Ο έρωτας όμως, σκαρφίζεται χίλιους τρόπους για να πάρει κι αυτό το κάστρο.

Η κυρά Μαρού, η Ωριά, διαβάζει μυθιστορήματα. Είναι μια πανέμορφη κοπέλα που μπλέκει σε μια "τελετή μύησης" στα μυστικά του έρωτα και της κοινωνικοποίησης. Η παραμάνα είναι ένας χαρακτήρας που πατάει και με τα πόδια στη γη, θέλει να κάψει τα βιβλία, σκανδαλίζεται από τον έρωτα και προωθεί τις παραδοσιακές αξίες. Ο Αβδουλσαλάμ είναι ένας καρδιοκατακτητής που εισβάλει στη ζωή των γυναικών κι ο Τσαούσης είναι ένας πονηρος, πανούργος δούλος, ένας αρλεκίνος.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Το κάστρο της Ωριάς" του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Περδίκη.

Σκηνικά-κοστούμια-σχεδιασμός αφίσας: Χρύσα Μάντακα
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Φωτογραφίες-video: Γιώργος Νεράντζης, Γιάννης Λοΐζου
Τεχνική υποστήριξη: Αναστασία Περδίκη

Παίζουν: Κλαούντια Τοπαλίδου, Μαρία Βλάχου, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Αριστείδης Σιναπίδης.

Συμπαραγωγή του Θεάτρου Έξω από τα Τείχη με το Θέατρο Άρατος.

Θέατρο Έξω από τα Τείχη (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 210308
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15, από 12 Δεκεμβρίου 2015
Εισιτήρια: 10, 8 (φοιτητικό), 5 (ανέργων)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: