Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Οκτωβρίου 2015

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές πρεμιέρες του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο Black Box θα παρουσιαστεί το έργο της Πηνελόπης Χριστοπούλου "Παρακαλώ περιμένετε..." Ο Ανρί Σαρλότ, αετονύχης διαφημιστής, κάθεται αναπαυτικά στο σαλόνι του γκαλερίστα Μισέλ αναμένοντας να υπογραφεί μεταξύ τους μια "κολοσσιαία" επαγγελματική συμφωνία. Καθ’ όλο το διάστημα της αναμονής του, ο Ανρί προετοιμάζει τα λόγια του και επιδεικνύεται πλασάροντας ψευδαισθήσεις. Ένα παιχνίδι αντιστροφής ρόλων, μια καλοστημένη μπλόφα όπου η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι η αυτοτιμωρία με ένδοξο νικητή το οδυνηρό "τίποτα". Σκηνοθετεί ο Γιώργος Νεράντζης (1-25/10)

Το Studio Vis Motrix υποδέχεται τη νέα θεατρική σεζόν με το επί σειρά ετών απαγορευμένο έργο του Φεντερικο Γκαρθία Λόρκα "Ο Δον Περλιμπλίν και η Μπελίσα–ένα ερωτικό αλληλούια σε τέσσερις εικόνες" (εν συντομία "ερωτικό αλληλούια σε τέσσερις εικόνες"), σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή. Ένα πολυδιάστατο ερωτικό ποίημα που γίνεται θέατρο. Μέσα από τέσσερις εικόνες —έναν πρόλογο και τρεις σκηνές— το έργο αφηγείται μια ερωτική ιστορία με πρωταγωνιστές τον "ώριμο" Δον Περλιμπλίν και την "άγουρη" Μπελίσα. (από 7/10)

Ο "Θείος Βάνιας" έρχεται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Φέρτης, ο Γιάννης Βόγλης, ο Στέλιος Μάινας, η Έρση Μαλικένζου, η Μαρίνα Ψάλτη, η Μελίνα Βαμβακά, η Αλεξία Καλτσίκη και ο Χάρης Χαραλάμπους θα βρεθούν στη σκηνή του Θεάτρου Αριστοτέλειον, για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, από 7 έως 11 Οκτωβρίου. Σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ.

Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα ψυγείο για να πιάσει πάγο; Πόσο κοστίζει μία σακούλα κατεψυγμένου αρακά; Πιστεύεις στον παράδεισο; Είναι αλήθεια ότι οι μπανάνες παγώνουν στους -12 βαθμούς; Η μαύρη κωμωδία της Michele Lowe "The smell of the kill" γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στις Η.Π.Α. το 1999. Τρεις γυναίκες, η Ντέμπρα, η Μόλλυ και η Νίκη, συναντιούνται μια φορά το μήνα εκ περιτροπής στα σπίτια τους και σκοτώνουν το χρόνο τους συζητώντας μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή οι άντρες τους, παλιοί συμμαθητές, παίζουν γκολφ στο διπλανό δωμάτιο. Η έλλειψη επικοινωνίας, η φθορά της ερωτικής σχέσης μέσα στην οικογενειακή καθημερινότητα, η συζυγική απιστία, η αδιαφορία ακόμα και η οικονομική εκμετάλλευση του ενός συζύγου από τον άλλον, είναι κάποια από τα ζητήματα που θίγει το έργο, ιδωμένα πάντα μέσα απ’ την ιδιαίτερη οπτική γωνία των γυναικών. Στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη, σε σκηνοθεσία Μαγδαληνής Μπεκρή. (από 16/10)

Στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων έρχονται στη Θεσσαλονική, η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Παύλου Μάτεσι, "Η μητέρα του σκύλου", σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (16-18/10, Αυλαία) και η πολυσυζητημένη παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου "Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις" (14-15/10, Άνετον)
Οι, γνώριμοι στο κοινό της Θεσσαλονίκης, tgStan έρχονται στα Δημήτρια με την "Προδοσία" του Χάρολντ Πίντερ (18/10, Θέατρο Ε.Μ.Σ.)

O Οκτώβρης φέρνει και δεύτερο Τσέχωφ στη θεατρική ζωή της πόλης. Ο "γλάρος" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που δεν ευτύχησε στο περσινό του ανέβασμα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του θεάτρου, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. (από 28/10)


ΑΘΗΝΑ

Στο Δώμα του Θέατρου του Νέου Κόσμου, παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, η παράσταση "Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον". Η αποκοπή του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψώς και τα πάθη του στο πέλαγος. Η αναμέτρηση του Οδυσσέα με τα αισθήματά του, με τους θεούς, τους δαίμονές του, με τον ίδιο τον εαυτό του. Ο αφηγητής μετατρέπεται σε πάσχον πρόσωπο διερευνώντας τη σχέση του με τις εσωτερικές του φωνές, τη ρήξη και τη συμφιλίωση με το εγώ του. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Γεωργαλάς.

Οι "Περσινές βροχές" του Χρήστου Καρασαββίδη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένες, στο Blackbox του 104. Μια γυναίκα αναµετράται µε τα γεγονότα που στιγµάτισαν τέσσερις δεκαετίες πολέµων, ερώτων κι απωθηµένων: Άνοιξη 1914. Στα πρόθυρα του Μεγάλου Πολέµου. Μια γυναίκα ακροπατεί ανάµεσα στα αποµεινάρια της Μπελ Επόκ και τις Κεντρικές Δυνάµεις. Και µετά έρχονται κι άλλα. Ανάµεσα στα περασµένα και τα µελλοντικά µεγαλεία των ανθρώπων, μια ηθοποιός διατρέχει 25 χρόνια ιστορίας, από τις αρχές του Ά Παγκοσμίου Πολέμου ως τις αρχές του Δεύτερου, προσπαθώντας να αναγνωρίσει αν οι άνθρωποι που δίνουμε τη ζωή μας για ένα λουλούδι είμαστε οι ίδιοι που πλημμυρίσαμε πέντε ηπείρους στο αίμα, καθώς πλησιάζουμε στο ανατρεπτικό φινάλε. (από 10/10)

Οι 4Frontal και ο "Βόυτσεκ" επιστρέφουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο Bios.Tesla. Οι 4Frontal επανεφεύρουν τον τρόπο να μας αφηγηθούν μία από τις πιο τραγικές ιστορίες αγάπης και φορτίζουν την ατμόσφαιρα με πρωτότυπη μουσική, ένταση, σκοτεινό χιούμορ, δημιουργώντας ένα ξέφρενο πάρτι στο οποίο παρασύρουν ορμητικά τους θεατές! (από 15/10)

Οι Vasistas παρουσιάζουν το "Domino". Μια βουβή χορογραφία για το παρόν που μας διαφεύγει και για το άδηλο μέλλον. Το έργο πραγματεύεται το θέμα της ατομικής και επιδημικής κατάρρευσης ενός ολόκληρου κόσμου, των αλυσιδωτών αντιδράσεων που οδηγούν σε γενικευμένη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εστιάζοντας στους επιζώντες. Η δραματουργία, έχοντας ως αφετηρία το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, "Παιχνίδια σφαγής", δομείται μέσω του ιδιαίτερου αφηγηματικού κώδικα και της σκηνικής γλώσσας που αναπτύσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια. (από 16/10, Ροές)

Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την "Οικογένεια Τσέντσι". Το έργο γράφτηκε την άνοιξη του 2015. Βασίζεται δραματουργικά στο θεατρικό έργο "Οι Τσέντσι" του Αρτώ και στην πραγματική ιστορία από το ομώνυμο χρονικό του Σταντάλ. Το έργο αποπειράται να παρουσιάσει ένα γεγονός του 16ου αιώνα στο σήμερα, με έναν τρόπο διαμεσολαβημένο και χωροταξικά περιορισμένο, τοποθετώντας τους ήρωες εγκλωβισμένους σε μια ιδεατή βιτρίνα, η οποία τους προσδίδει κύρος, αλλά τους αφαιρεί κάθε διέξοδο φυγής. (από 17/10)

Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει την παράσταση "Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών", βασισμένη στο "Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε", από το μυθιστόρημα "Οι Αθώοι" του Χέρμαν Μπροχ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με την Μπέττυ Αρβανίτη. (από 28/10, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: