Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο στο 104: περίοδος 2015-2016

Leave a Comment
Το Θέατρο 104 παρουσιάζει το πρόγραμμα του για την περίοδο 2015-2016. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Θάνος Δημητριάδης σημειώνει: "Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάμε από την αρχή. Σαν να μην έχει μεσολαβήσει καμία σιωπή από το τελευταίο κουδούνι της προηγούμενης σεζόν μέχρι τώρα. Έχουμε μάθει να συνεχίζουμε. Έχουμε μάθει να μην σταματάμε. Έχουμε προγραμματίσει τους εαυτούς μας έτσι ώστε να μην σταματάμε.
Να προσπερνάμε τα εμπόδια, να φωτίζουμε τους ζόφους, να ανοίγουμε τους δρόμους που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον με τα ίδια μας τα χέρια.
Η ελπίδα και η αισιοδοξία ορίζονται μόνο από εμάς τους ίδιους. Και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Και τους συνεργάτες μας. Και φέτος είμαστε πολύ τυχεροί που δουλεύουμε με ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να αγωνίζονται. Να θέλουν πολύ. Να μην μπορούν ν’ ανασάνουν χωρίς την προοπτική της σκηνής. Να μην αντέχουν στη σκέψη πως δεν θ’ αλλάξει ο κόσμος. Αν αυτό το δελτίο τύπου είχε φθάσει στα χέρια σας, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο τέλος Ιουνίου, θα ήταν το πρόγραμμα του Θεάτρου 104. Αυτή τη στιγμή, το Θέατρο 104 σας παρουσιάζει τις δουλειές των καλλιτεχνών που αρνούνται να επιτρέψουν στην πίστη και τα όνειρα τους να στερέψουν."

Οι παραγωγές του Θεάτρου 104, για την περίοδο 2015-2016 είναι:

Οκτώβριος 2015
"Οικογένεια Μπες Βγες" του Γιάννη Ξανθούλη, σε σκηνοθεσία Θάνου Ζερίτη.
Το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1982 ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο από την ομάδα 4Frontal. Στο παλιό αρχοντικό της οδού Αλφόνσου Πίπερμαν η ήρεμη ζωή της ζάμπλουτης οικογένειας Πουστοδούλου, που εμπορεύεται τα προφυλακτικά "Μπες βγες", ταράσσεται από τις συνεχείς απώλειες των μελών της. Όταν η πεντάχρονη Σίσσυ, η νόμιμη κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας, αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει αποφασίζει να αναλάβει δράση και να ξεσκεπάσει το καλά κρυμμένο μυστικό. Κανείς όμως δεν ξέρει το δικό της μυστικό. Η Σίσσυ μεγαλώνει με εκατονταπλάσια ταχύτητα από το κανονικό. Κάπου ανάμεσα σε ήχους παιδικών τραγουδιών, ναζιστικών ύμνων, εντερικών αερίων και απόκοσμων γέλιων. Σε μία έπαυλη στο κέντρο της Αθήνας.
Παίζουν: Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη.

Οκτώβριος 2015
"Βί(αι)ος", σε κείμενο και σκηνοθεσία Σοφίας Ορφανού.
Μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες πάνω στην γυναικεία κακοποίηση και την μορφή που αυτή παίρνει ανάλογα με τον θύτη. Ένα θύμα trafficking, δύο θύματα οικογενειακής βίας και εκμετάλλευσης, οι διαδρομές τους, πως ξεκίνησαν και πως κατέληξαν, στήνουν και ολοκληρώνουν την θεατρική πράξη. Η παράσταση εμπλέκει τον θεατή μολύνοντας τον σταδιακά με όσα επιλέγει να αγνοεί. Η βία βρίσκεται παντού, εν δυνάμει θύματα είμαστε όλοι. Καμία διάκριση. Καμία εξαίρεση. Ποιός ο ένοχος;
Παίζουν: Βερόνικα Τουρσιάδου, Λίνα Φούντογλου, Μαίρη Χάγια.

Οκτώβριος 2015
"Περσινές βροχές", σε κείμενο και σκηνοθεσία Χρήστου Καρασαββίδη.
Άνοιξη 1914. Στα πρόθυρα του Μεγάλου Πολέµου. Μια γυναίκα ακροπατεί ανάμεσα στα απομεινάρια της Μπελ Επόκ και τις Κεντρικές Δυνάμεις. Και µετά έρχονται κι άλλα. Ανάμεσα στα περασμένα και τα µμελλοντικά µμεγαλεία των ανθρώπων. Μπορεί ένας έρωτας να περάσει από βομβαρδισμούς, θεωρίες σχετικότητας, σκακιστικές κινήσεις και να βγει ζωντανός; Σε ρωτάω. Μπορεί; 
Μια ηθοποιός αναμετράται µε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τέσσερις δεκαετίες πολέμων, ερώτων κι απωθημένων.
Παίζει η Δώρα Παρδάλη.

Οκτώβριος 2015
"Όπως σας αρέσει" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου.
Σ’ ένα φανταστικό δάσος —στον, ουτοπικό ίσως, "χαμένο παράδεισο"— σε μια "ατμόσφαιρα δροσερή και διφορούμενη", κάπου ανάμεσα στο ιδανικό και το πραγματικό η ιστορία ενός ακόμα έρωτα ψάχνει τη λύση της.
Παίζουν: Ισμήνη Κακούρα-Βαρακλή, Άννα Χανιώτη, Τρύφωνας Ζάχαρης, Νίκος Λεκάκης, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου.

Οκτώβριος 2015
Η Κατερίνα Βρανά παρουσιάζει τις παραστάσεις "Gazi Comedy Club" και "About Sex".

Οκτώβριος 2015
"Μυστικά" του Μιχάλη Γελασάκη, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Ι. Κωνσταντίνου. (2η χρονιά)
 Έρωτας, απόρριψη, θυμός, νοσταλγία και αισιοδοξία για το μέλλον βρίσκονται επι σκηνής σε μία γεωμετρική διάσταση και συμβολικές σκηνικές απεικονίσεις. Πρόκειται για μία μουσική εξομολόγηση με θεατρικούς όρους που περιέχει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Βικτωρίας Ταγκούλη, σε μουσική του Χρίστου Θεοδώρου, αλλά και γνωστά ελληνικά και ξένα κομμάτια διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα με μοναδικό τρόπο από τον ίδιο.

Οκτώβριος 2015
"Bloom (μπλουμ)" από την ομάδα Cheek-Bones, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη.
Τελικά είναι η αλήθεια της επιθυμίας που φέρνει την απόφαση ή (η ίδια) η απόφαση που επαληθεύει την επιθυμία; ...Τέλος πάντων! Η ομάδα Cheek-Bones επιστρέφει και παρουσιάζει —για δεύτερη χρονιά— το "Bloom (μπλουμ)": μια devised κωμωδία που εξερευνά με χιούμορ τον κακοτράχαλο δρόμο της γυναικείας ενηλικίωσης, μέσα από τις περιπέτειες δύο κοριτσιών που κάνουν …μπλουμ στα βαθιά νερά της ενήλικης ζωής.
Παίζουν: Εύη Δόβελου, Αγγέλικα Σταυροπούλου.

Νοέμβριος 2015
"Πατρίσια Χάισμιθ: Εισαγωγή στο σασπένς" του Παναγιώτη Χριστόπουλου, σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη. (2η χρονιά)
Η Ρούλα Πατεράκη μεταμορφώνεται στη συγγραφέα Πατρίσια Χάισμιθ που αρέσκεται να εντοπίζει και να εκθέτει την πιο σκοτεινή πλευρά των ηρώων της. Στο έργο η συγγραφέας παραδίδει ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για το αστυνομικό μυθιστόρημα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές γίνονται πρωταγωνιστές σε ένα θρίλερ. Ένα θρίλερ που ενδεχομένως διαδραματίζεται μόνο στο μυαλό της καθηγήτριάς τους.
Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Νίκος Μαυράκης, Ευθύμης Γεωργόπουλος.

Νοέμβριος 2015
"Ο Philip Glass αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί" του Ντέιβιντ Άιβς, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Η ομάδα "ΑΤΟΝΑλ" παρουσιάζει τέσσερα μονόπρακτα του σύγχρονου αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς -"Κανένα πρόβλημα", "Παραλλαγές σχετικά με το θάνατο του Τρότσκι", "Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί", "Λόγια, λόγια, λόγια".
Ο Τρότσκι με ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι πεθαίνει σε παραλλαγές, τρεις πίθηκοι γράφουν τον Άμλετ, ενώ ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί τη στιγμή που ένα ζευγάρι ερωτεύεται, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες, κάθε φορά που ο ήχος ενός κουδουνιού επαναλαμβάνει τη μεταξύ τους συνάντηση:
Παίζουν: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη.

Δεκέμβριος 2015
"Pulsar", σε ιδέα, σύλληψη και ερμηνεία Ρόζας Προδρόμου.
Η παράσταση "Pulsar" είναι μια σόλο περφόρμανς της Ρόζας Προδρόμου που καταπιάνεται με το χρόνο, το θάνατο και τον οργασμικό ενθουσιασμό για ζωή. Βασικό ερώτημα της παράστασης είναι το από πού αντλούμε πίστη όταν ο κόσμος φαίνεται να καταρρέει.

Ιανουάριος 2016
"Πόκα", σε κείμενο και σκηνοθεσία Κέλλυς Πήλιουρα.
Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, αυτός της Μαρίας Πολυδούρη, που προσπαθεί να κρατηθεί από το χαμό της αγάπης του Κώστα Καρυωτάκη. Μιας αγάπης που πονάει περισσότερο στην ύπαρξη της, που λησμονεί όσα δεν μπορεί να έχει. Ένας παράφορα παθιασμένος χορός βάζει τα σώματα αντιμέτωπα με την αλήθεια και τα βοηθά να ξεδιπλώσουν κάθε τους ανάγκη πάνω σε ένα τραπέζι "πόκα".

Φεβρουάριος 2016
"Για ένα Ναι ή για ένα Όχι" της Ναταλί Σαρώτ, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.
"-Προσοχή!". Είναι εκείνος που τα χαλάει για ένα ναι ή για ένα όχι. Πώς ένα "ναι" ή ένα "όχι" καθορίζει την εξέλιξη μιας φιλίας, σε μια κοινωνία όπου οι διαφωνίες απαγορεύονται διά νόμου και το πολιτικά ορθό δυναστεύει τις ανθρώπινες συμπεριφορές... Σε αυτή τη ρετροφουτουριστική κοινωνία ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται από παλιά. Έχουν ένα κώδικα όπου το ασήμαντο σημαίνει. Είναι κατάσκοποι; Κι ο παρατηρητής που προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει, αυτός για ποιον δουλεύει;
Παίζουν: Γιάννης Παπαντωνίου, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Νεκτάριος Σμυρνάκης.

Φεβρουάριος 2016
"Ο Πατέρας" του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη.
Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί μία απρόσμενη ως εκδοχή και ως ανάλυση παράσταση πάνω στο έργο του Στρίντμπεργκ.
Παίζουν: Γιάννης Παπαϊωάννου, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Κατερίνα Ζιώγου, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Σπύρος Δημακόπουλος, Δημήτρης Ντάσκας, Βάλη Μαυρίδη.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: