Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Παντελόνι από λέπια στα Χανιά

Leave a Comment
Το έργο της Ελίζαμπεθ Κούτι "Παντελόνι από λέπια", είναι ένα δράμα μυστηρίου που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 2013. Έργο με τρία πρόσωπα, που αφηγούνται, ο καθένας από την πλευρά του, μια ιστορία που ξεκινά τον 12ο αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Όπως αναφέρει η συγγραφέας: "Η έμπνευση για το έργο πηγάζει από έναν λαϊκό μύθο, που μπορεί να τον έχετε ακουστά, "Ο Αγριάνθρωπος του Όρφορντ". Ο Αγριάνθρωπος αυτός ήταν ένας άντρας-ψάρι, μια αρσενική γοργόνα δηλαδή, κάτι σαν τον Τρίτωνα της Ελληνικής μυθολογίας, ή τουλάχιστον αυτό νόμιζαν οι σύγχρονοί του, που τον έπιασαν στα δίχτυα τους τον 12ο αιώνα και τον έφεραν στο κάστρο όπου τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Σ' αυτή τη συναρπαστική ιστορία, το θεατρικό έργο μου δίνει μια νέα πνοή καθώς αναζητά μια εξήγηση για την προέλευση αυτού του όντος. Για παράδειγμα, η πλοκή έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία από ζωές προσώπων πιο κοντά στην δική μας εποχή. Ένα απ’ αυτά είναι ένας επιστήμονας που κάνει μία έρευνα σχετικά με τα προβλήματα δυσλειτουργίας των ραντάρ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή του Όρφορντ Νες. Η έρευνα που έκανα εγώ ως συγγραφέας σχετικά με αυτό το τμήμα του έργου ήταν επίσης ενδιαφέρουσα – μπορεί κανείς ψάχνοντας να βρει πολλά αρχεία, ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τελευταία και τα οποία μιλούν για ένα μυστηριώδες φαινόμενο ενός ανεξήγητου ήχου που είχε σαν αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του ραντάρ στο Όρφορντ Νες, φαινόμενο για το οποίο δεν έχουν ακόμη μέχρι σήμερα βρει κάποια εξήγηση. Παράλληλα όμως, μια ακόμη ιστορία μπλέκεται στην κεντρική αφήγηση, αυτή μιας σύγχρονης νέας κοπέλας που βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής της και πρέπει άμεσα να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση. Το Όρφορντ είναι ένα μέρος που το ξέρω καλά και το έχω επισκεφθεί επανειλημμένα. Είναι μια μυστηριώδης, όμορφη και πολύ ατμοσφαιρική τοποθεσία και η ιστορία του Αγριάνθρωπου μου προκάλεσε το ενδιαφέρον επειδή έδειχνε πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν, που είναι "διαφορετικά" από τους ίδιους..."

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Παντελόνι από λέπια" της Ελίζαμπεθ Κούτι, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. 

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνικά-κοστούμια: Ξανθή Κόντου
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Παίζουν: Μαρία Φουράκη, Γιώργος Ραϊλάκης, Ελπίδα Ζαμπετάκη.

Μια παραγωγή του Θεάτρου Κυδωνία, για τον εορτασμό των 15 χρόνων λειτουργίας του.

Θέατρο Κυδωνία, (Υψηλαντών 12, Χανιά, τηλ. 28210 92395)
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30, από 15 Νοεμβρίου 2014 έως 15 Φεβρουαρίου 2015
Εισιτήρια: 15, 10 (μειωμένο)


 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: