Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Νοεμβρίου 2014

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα σύγχρονο παραμύθι, μια ιστορία για την αλλόκοτη γνωριμία δύο νέων ανθρώπων, κάνει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στο θέατρο Σοφούλη. Η παράσταση που βασίζεται στο έργο του Φίλιπ Ρίντλεϋ, "Fairytale Heart" και σκηνοθετεί ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης, έχει τίτλο "Απίστευτη ιστορία" κι έρχεται να μας αποδέιξει πως δεν υπάρχουν στερεότυπα και συστατικά για την αληθινή αγάπη.

Τον παραμυθένιο και συνάμα ζοφερό χαρακτήρα της παιδικότητας, παρουσιάζει η παράσταση "Μορφές απο το έργο του Βιζυηνού". Η Αννα Κοκκίνου μεταφέρει και ζωντανεύει κείμενα του έλληνα λογοτέχνη και μετατρέπει την γλώσσα του κειμένου σε θεατρικό λόγο. (από 3/11, Δευτερότριτα στο Θέατρο Αυλαία)
Στον ίδιο χώρο, η Κατερίνα Γιαννάκου με το έργο "Μια κανονική μέρα", αποδεικνύει πώς μια κανονική μέρα μπορεί να δώσει τη θέση της σε έναν εφιάλτη και πώς το απρόσμενο σθένος της ψυχής μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση μέσα από τις στάχτες. Σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη και ερμηνεύει η Ράνια Σχίζα. (από 5/11)

Η Δήμητρα Ματσούκα παρουσιάζει στο Black Βox το προκλητικό έργο του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν "Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα", σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η αμφιλεγόμενη Μήδεια επιστρέφει για να πει την αλήθεια της, την αλήθεια της κάθε γυναίκας που νιώθει ότι έχει προδοθεί.
Ο Λεμουάν, χρησιμοποιεί το μύθο για να μιλήσει για την αμφισημία της ετερότητας, του αρσενικού και του θηλυκού, της τοξικότητας του οικογενειακού δεσμού, της αιώνιας φαντασίωσης της Δύσης για την καθυπόταξη της Ανατολής. (από 5/11)

Η κωμωδία της Πένυς Φυλακτάκη "Φτυστός ο μακαρίτης" συνεχίζει την περσινή επιτυχημένη της πορεία, στο νέο θέατρο "Φαργκάνη". Πρόκειται για την σπαρταριστή ιστορία μιας κατάρας που περνά από γενιά σε γενιά. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Σακατζής. (από 7/11)

Ο Στρατής Πασχάλης έγραψε ειδικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο "Σερσέ λα φαμ-Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη". Οι θεατές της παράστασης, με οδηγό τα τραγούδια του Τσιτσάνη για τη γυναίκα, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σύμπαν του σπουδαίου αυτού συνθέτη. Σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου και τραγουδούν ζωντανά ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη. (Μονή Λαζαριστών, από 7/11)

Το περσινό επιτυχημένο "Τίμημα" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, επιστρέφει για έναν νέο κύκλο παραστάσεων, αυτή τη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Το έργο του Άρθουρ Μίλλερ χαράσει μια γραμμή ανάμεσα σε αυτά που χρωστάει ο καθένας μας στην οικογένεια του και σε αυτά που χρωστάει στον εαυτό του. Σκηνοθετεί η Άσπα Καλλιάνη. (από 12/11)

Την κωμωδία του Άλαν Έικμπορν "Συνέβη και του χρόνου" σκηνοθετεί ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Μέσα από τις συναντήσεις τριών ζευγαριών στις κουζίνες τους, τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων, το έργο αποτελεί μια ελεγεία σάτιρας της αστικής τάξης και της ηθικής της. (Βασιλικό Θέατρο, από 14/11)

Το υπαρξιακό θρίλερ "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη που σκηνοθέτησε ο Κώστας Φιλίππογλου, έρχεται στο Θέατρο Αυλαία. Το έργο επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το εργαστήριο πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε. Παίζουν ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και η Μυρτώ Αλικάκη. (από 19/11)
ργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό. - See more at: http://www.elculture.gr/theater/mengele-faust-765869#sthash.oc3wR70P.dpuf

Ο Δημήτρης Φουρλής μεταφέρει στη θεατρική σκηνή τη ζωή της "Μπέττυ", ενός άντρα που ντύνεται γυναίκα. Το έργο —που βασίζεται στην αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Βακαλίδου, "Μπέττυ. Καπετάνιος της ψυχής μου"— ρίχνει ένα βλέμμα στον "φαντεζί" κόσμο των τραβεστί για να αναδείξει τη μοναξιά που υπάρχει στις ζωές όλων μας. Σκηνοθετεί ο Θέμης Θεοχάρογλου. (Θέατρο Τ, από 20/11)


ΑΘΗΝΑ

Το έργο του Έντεν φον Χόρβατ, "Σλάντεκ", σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς, στο Θέατρο Πόρτα. Ένα έργο που μιλάει για τα πιο άγρια ένστικτά μας, την ανάγκη ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης και την πραγματική αδυναμία του ανθρώπινου είδους να αντιδράσει σε μια κοινωνία απόλυτης αστάθειας και διάσπασης. (από 6/11)

Ο Κώστας Φιλίππογλου καταπιάνεται με τον "Γλάρο" του Άντον Τσέχωφ. Έξι ηθοποιοί και τέσσερα ανδρείκελα προσπαθούν να ζωντανέψουν την κωμικοτραγική αυτή ιστορία και τα πάθη δέκα χαρακτήρων. (Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, από 6/11)

Η μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ "Ο βουβός σερβιτόρος" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1960. Δύο άντρες κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν με αγωνία την πόρτα να ανοίξει. Όποιος περάσει αυτή την πόρτα πρέπει να πεθάνει. Ο Μπεν και ο Γκας το ξέρουν καλά. Είναι επαγγελματίες εκτελεστές και συνεργάτες από τα παλιά, με κοινές εμπειρίες και ενοχές. Ξαφνικά, μια φωνή τους βομβαρδίζει με εντολές στις οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Κάποιος παίζει με τα ήδη σπασμένα νεύρα τους. Όταν η πόρτα τελικά ανοίξει θα βρεθούν και οι δύο -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Παίζουν ο Αλέκος Συσσοβίτης και ο Γιώργος Χρανιώτης και σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης (Faust, από 8/11)

Η πλοκή του έργου "Κρέας" του Πήτερ Στρόαν ξεδιπλωνεται σε ένα τσοντοσινεμά σε μια συφοριασμένη μικρή πόλη της κεντρικής Αγγλίας, κάπου στα sixties. Οι "επιχειρηματίες", δυο αδέρφια χρεωμένα μέχρι τα αυτιά στους νονούς της περιοχής που τους πουλάνε προστασία και δύο υπάλληλοί τους, losers γενικών καθηκόντων, αποφασίζουν να κρατήσουν όμηρο έναν αρχινονό που φτάνει απ’ το Λονδίνο. Στόχος τους να πάρουν τα λύτρα, να τον παραδώσουν στους δικούς του, να ξεχρεώσουν  και να αλλάξουνε ζωή. Από εδώ, αρχίζουν όλα… Μια μαύρη κωμωδία που σκηνοθετεί ο Ιωσήφ Βαρδάκης. (Αγγέλων Βήμα, από 14/11)

Ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετει τον "Πλατόνοφ" του Άντον Τσέχωφ, τη νεανική φάρσα (;) του ρώσου δραματουργού, από το σύμπαν της οποίας θα ξεπηδήσουν αργότερα οι ήρωες σε άλλα κλασικά έργα του όπως στο "Γλάρο", τις "Τρεις αδελφές" ή τον "Βυσσινόκηπο". (Τεχνοχώρος Cartel, από 21/11)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: