Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη

Leave a Comment
"Κορίτσι μου όλα για σένα", "Όσο με μαλώνεις", "Όλα για σένα κούκλα μου", "Δείρε με και μάλωσέ με", "Θα κάνω ντου βρε πονηρή", "Μ’ έχουν γελάσει δυο μαύρα μάτια", "Με παρέσυρε εκείνη", "Αρχόντισσα" και "Σερσέ λα φαμ". Μερικά μόνο από τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη που φέρνουν στο επίκεντρο τη γυναικεία παρουσία, άλλοτε εκθειάζοντάς τη και άλλοτε (γλυκά) κατηγορώντας τη. 

Η παράσταση "Σερσέ λα φαμ", με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά —φανταστικά μα και βασισμένα στα λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη— αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές. Το "Σερσέ λα φαμ", για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της "Αρχόντισσας", όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Σερσέ λα φαμ" του Στρατή Πασχάλη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία κι άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.
Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα.

Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά-κοστούμια: Μανώλης Παντελιδάκης
Ενορχήστρωση-μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Βουρδαμής, Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Βοηθός χορογράφου: Ιωάννης Μάρτος
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός ενορχηστρωτή: Αλκυόνη Θηλυκού
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης.

Παίζουν: Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Λεωνίδας Κακούρης, Στέλιος Καλλιστράτης, Δημήτρης Καραβιώτης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Άννα Κυριακίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Δημήτρης Σπορίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Νικόλαος Πολοζιάνης.

Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Λιζέτα Καλημέρη, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Χορεύουν: Γιάννης Βαγιωνάς, Στέλλα Εμίνογλου, Κωνσταντίνος Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Μανούδη, Ιωάννης Μάρτος, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ηλίας Τσάκωνας

Παίζουν οι μουσικοί: Μελίνα Ατρείδου, Ηλίας Γυλός, Ανδρονίκη Δονουκάρα, Κώστας Ιακώβου, Ιωάννης Καρακαλπακίδης, Δημήτρης Κριτσίμης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Παφρανίδης, Νίκος Ψοφογιώργος. 
 
Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:15, από 7 Νοεμβρίου 2014
Εισιτήρια: 15, 10 (μειωμένο, Τετάρτη, Πέμπτη)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: