Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Ένα ιδιαίτερο τρελόσπιτο στο ΠΚ

Leave a Comment
Η εικόνα της τρέλας έχει στοιχειώσει τη φαντασία του δυτικού ανθρώπου». Η ψυχική ασθένεια, όπως την περιέγραψε ο γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ στην "Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή" πέρα από την περίπλοκη ιατρική όψη της, διαθέτει και μια ευδιάκριτη κοινωνική πτυχή.
Η οικονομική κρίση ανατρέπει πλήθος κοινωνικών σταθερών που θεωρούνταν δεδομένες για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας του ατόμου, που αναζητά νέες ισορροπίες, προσωπικές και συλλογικές. Η τρέλα τρυπώνει πλέον σε κάθε σπίτι ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας και αναδεικνύει μια άλλη πλευρά της ύφεσης.
Ενώ μέχρι πρότινος η κατάθλιψη θεωρούνταν θλιβερό προνόμιο των γυναικών, των ατόμων μέσης ηλικίας, των ανέργων, των ανθρώπων που ζουν μόνοι, χωρίς σχέσεις κοινωνικής υποστήριξης και φροντίδας τα τελευταία χρόνια χτυπά και άλλες πόρτες, την πόρτα των ανδρών, των επιτυχημένων, των μορφωμένων, των έγγαμων, των εργαζομένων, των νέων.
Η δημοσιογράφος του χώρου της υγείας Αν Λάντερς, έχει πει χαρακτηριστικά: "Ένα στα τέσσερα άτομα έχει κάποια ψυχική διαταραχή. Σκέψου τρεις από τους πιο κοντινούς φίλους σου. Αν εκείνοι φαίνονται εντάξει, τότε εσύ μπορεί να είσαι αυτό το άτομο".

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Το τρελόσπιτο", σε χορογραφία και σκηνοθεσία Παύλου Κουρτίδη.

Η χοροθεατρική παράσταση "Το τρελόσπιτο" βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Στόχος του χορογράφου-δημιουργού είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ενάντια στον φόβο, τα στερεότυπα, τον αποκλεισμό. Εικόνα, κίνηση, λόγος, μουσική φορτίζουν τον θεατή με συναισθηματική ένταση και αναγκάζουν σε επαναπροσδιορισμό της έννοιας της ευτυχίας δρώντας τελικά παρηγορητικά, ανακουφιστικά, θεραπευτικά.

Μουσική σύνθεση: Χρήστος Τριανταφύλλου
Βίντεο–μοντάζ: Άγγελος Τόνιος
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Παπαδημητρίου
Φωτογραφία: Δημήτρης Γεωργιάδης
Φωτισμός: Απόστολος Τσιτσώνης
Κατασκευή σκηνικών: Βασίλης Σακκής , Γιάννης Αλεξόπουλος
Παραγωγή Θεάτρο ΠΚ. 

Ερμηνεύουν: Ζωή Σωτηροπούλου, Μάρκος Γιακουμόγλου, Νάντια Τομαζένκο, Μάριος Ράμμος, Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα, Ηλίας Μπαγεώργος, Χριστίνα Παπαντωνοπούλου, Αλέξανδρος Στραυρόπουλος, Παύλος Κουρτίδης.

Θέατρο ΠΚ, (Κασομούλη 30 και Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, Αθήνα, τηλ. 210 9011677)
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30
Εισιτήρια: 13, 10 (μειωμένο)
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: