Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο για παιδιά κι εφήβους στη Θεσσαλονίκη (2016-2017)

1 comment
Πινόκιο, Σταχτοπούτα, Οικογένεια Νώε στις παιδικές θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης
(25-9-2016)

Οι Σκηνοβασίες επιλέγουν 12 θεατρικές παραστάσεις, που θα επιχειρήσουν να μυήσουν και να ταξιδέψουν τους μικρούς (αλλά και τους μεγαλύτερους θεατές) της Θεσσαλονίκης, στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.


Το Θέατρο Σοφούλη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, παρουσιάζει τη "Σολομώντεια λύση", σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη". Το έργο βασίζεται στο κινέζικο έργο του 13ου αιώνα "Ό κύκλος με την κιμωλία" απ' όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Την ιστορία του κατακλυσμού όπως την μετέφεραν στο θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος, στο έργο "Οικογένεια Νώε", σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Στην Εφηβική σκηνή του Θεάτρου επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά το "Αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικ Κένι. Μια παράσταση που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς θεατές σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης.

Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης φέρνει στη θεατρική σκηνή του Ολύμπιον τα "Ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Λ. Παπαντωνίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης, που κρύβει στις σελίδες του την απελευθερωμένη νοσταλγία των παιδιών και μνήμες της ανοιχτής φύσης.

Η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζει φέτος στη σκηνή του Ράδιο Σίτυ το μουσικοχορευτικό έργο της Ζωρζ Σαρή "Το γαϊτανάκι", με το ομώνυμο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ένα έργο που δίνει μηνύματα στα παιδιά για έναν κόσμο καλύτερο, με ειρήνη, δικαιοσύνη, ελπίδα και αγάπη. Σκηνοθετεί η Δήμητρα Λαρεντζάκη.
Στο ίδιο θέατρο θα φιλοξενηθεί η παράσταση της Ντίνας Σταματοπούλου "Στο φωτεινό δωμάτιο", που είναι εμπνευσμένη από το έργο του Γκαίτε "Ο μαθητευόμενος μάγος". Μια αλληγορία πάνω στην παιδική ηλικία και την ωρίμανση, που ενθαρρύνει τα παιδιά να καλλιεργήσουν την επίγνωση των συναισθημάτων τους ώστε να ελέγξουν δημιουργικά το πάθος και τον ενθουσιασμό τους. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας.

Δύο παραστάσεις για παιδιά προτείνει το Θέατρο Αριστοτέλειον αυτόν τον χειμώνα. 
Το έργο "Το σκλαβί" της Ξένιας Καλογεροπούλου βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, έτσι όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή "Παραμύθια του λαού μας" που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο "Το Φιδόδεντρο" που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης.
Στη σκηνή του Θεάτρου θα βρεθεί και ο "Πινόκιο", ο μικρός κι ανυπάκουος ψεύτης, για να ζωντανέψει την πιο γοητευτική, κλασική περιπέτεια του κόσμου. Ο Δημήτρης Αδάμης σκηνοθετεί και τις δύο παραστάσεις. 

Το Θέατρο Τ της οδού Φλέμινγκ παρουσιάζει τον "Αγησίλαγο" του Δημήτρη Μπασλάμ, σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική. Ο κύριος Αγησίλαγος ξύπνησε ένα πρωί με μαγουλάδες και νομίζοντας πως για αυτό φταίει η διατροφή του αποφάσισε να την αλλάξει, μπαίνοντας έτσι σε μια άνευ λόγου ταλαιπωρία για την αναζήτηση του ιδανικού γεύματος, όπως ο ίδιος νόμιζε.. Κίνησε λοιπόν και πάει, ψάχνει ψάχνει τι να φάει … όπως λέει και η ιστορία!
Τον Φεβρουάριο του 2017, η ομάδα Κοπέρνικος έρχεται με την παράσταση "Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων". Mια ευρηματική παράσταση που χρησιμοποιεί μοναδικά τη θεατρική αφήγηση με τη σωματική παντομίμα, σε συνδυασμό με προηχογραφημένους ήχους. 

Το Θέατρο του Βορρά προτείνει για φέτος το έργο της Ράνιας Μπουμπουρή "Μια τρελή τρελή αλφαβήτα". Ένα άλφα που όλο κάπου πάει και τρυπώνει, ένα βήτα που βιάζεται να πάει βόλτα, ένα γάμα που διαρκώς η κοιλιά του γουργουρίζει... Μα τι αλλιώτικη, τι αστεία που είναι αυτή η Αλφαβήτα! Στο Θέατρο Φαργκάνη, σε σκηνοθεσία Μπήλιως Κωνσταντοπούλου. 

Στο Black Box, ο Ανδρέας Αραούζος παρουσιάζει μια δική του -μιούζικαλ- εκδοχή της κλασικής "Σταχτοπούτας".





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο:

  1. Πόσο όμορφα πράγματα γίνονται στην πόλη μας; Πάρα πολύ χαίρομαι, ειλικρινά γιατί τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να παίρνουν τέτοια ερεθίσματα. Εγώ το έχω καθιερώσει πλέον και πηγαίνω τους γιους μου τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο σε κάποια παράσταση. Και επειδή επισκεπτόμαστε την Αθήνα συχνά, εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και πήγαμε και είδαμε κλασικό μπαλέτο στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Όταν ξαναβρεθείτε στην Αθήνα δείτε εδώ https://www.nationalopera.gr/ μήπως έχει κάποια τέτοια παράσταση γιατί αξίζει πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή