Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Παραλήπτης Άγνωστος στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Leave a Comment
"Ποιος είναι αυτός ο Αδόλφος Χίτλερ που δείχνει να αναρριχάται προς την εξουσία στη Γερμανία;"

Μέσα από την αλληλογραφία δύο αδελφικών φίλων, επιτυχημένων μεταναστών στην Αμερική, ο ένας εκ των οποίων αποφασίζει να επιστρέψει στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ‘30, το έργο αιχμαλωτίζει μια φιλία —και την ανθρωπότητα ολόκληρη— σε μια στιγμή ιστορικής μεταμόρφωσης.
Καθώς ο Χίτλερ αναρριχάται στην εξουσία, η σχέση των δύο φίλων φθίνει ανεπανόρθωτα και καταλήγει στην προδοσία.

Γραμμένο το 1938, το αφήγημα δι’ αλληλογραφίας "Address Unknown" (Παραλήπτης άγνωστος) της Kathrine Kressmann Taylor είναι, κατά το New York Times Book Review, "το πιο αποτελεσματικό κατηγορώ εναντίον του ναζισμού που έχει γίνει ποτέ σε έργο μυθοπλασίας". Κλασική νουβέλα δι’ αλληλογραφίας, ένα αιχμηρό, λιτό και προφητικό κείμενο για τις απαρχές του Τρίτου Ράιχ, την άνοδο του ναζισμού, τη διείσδυση της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας στις συνειδήσεις. Κυκλοφόρησε πρώτα ως short story σε ένα αμερικάνικο περιοδικό κι αναδημοσιεύτηκε γρήγορα από το Reader's Digest σε μορφή βιβλίου. Το κείμενο απαγορεύτηκε αμέσως στη Γερμανία.

Η νουβέλα έπεσε σε μια σχετική λήθη, μέχρι τη δεύτερή της αναδημοσίευση, το 1995, με αφορμή την 50η επέτειο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ένα χρόνο πριν από το θάνατο της Kathrine Kressmann Taylor. Έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο (ΗΠΑ, 1941), για το ραδιόφωνο (BBC Radio 4, 2008) και έχει ανέβει, με μεγάλη επιτυχία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Παραλήπτης άγνωστος" της Kathrine Kressmann Taylor, σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.

Μετά από έναν κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων το Μάιο του 2014 και έναν δεύτερο, το Φεβρουάριο-Μάιο του 2015, η παράσταση επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.Βασισμένη σε μια κλασική ιστορία εκδίκησης δομημένη με κινηματογραφικό σασπένς, η παράσταση διερευνά το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης σε περιόδους κρίσεων.

Μετάφραση: Νάντια Φώσκολου
Σκηνογραφία, video design: Μικαέλα Λιακατά
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Χειρισμός ήχων, φωτισμών και βίντεο: Δάφνη Καφετζή.

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αχιλλέας Βατρικάς.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 213 0040496)
Κάθε Πέμπτη στις 21:00, έως 7 Απριλίου 2016
Εισιτήρια: 10, 8 (φοιτητικό), 5 (ανέργων) 



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: