Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

"Σύντροφοι?": η μοναδική κωμωδία του Στρίντμπεργκ

Leave a Comment
Ο Αξελ και η Μπέρτα είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι ζωγράφων. Εκείνος πιο φτασμένος, γίνεται ο μέντορας της, μέχρι που η Μπέρτα τον πείθει να καταθέσουν και οι δύο τους έργα στον διαγωνισμό της Ανώτερης Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, αλλά να βάλουν την υπογραφή τους ο ένας κάτω από τον πίνακα που φιλοτέχνησε ο άλλος.

Ελιγμοί, ερωτική πρόκληση, τρυφερότητα , λαγνεία, τσαχπινιά και σκέρτσα, απάτες και δόλος, όλα είναι παρόντα για να δαγκώσει ο Αξελ-Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, που του προσφέρει η Μπέρτα-Εύα. Μια αρχέτυπη λυσσαλέα σύγκρουση και καταστροφή. Ποιός κερδίζει στο τέλος δεν έχει σημασία. Και οι δύο ήρωες εξορίζονται. Γύρω από το ζεύγος, ένας γκροτέσκος και κωμικός χορός φαντασμάτων υποδαυλίζει το μένος, τη λύσσα και τον φανατισμό των μονομάχων, τρέφεται από την καταστροφή και ηδονίζεται με τον αλληλοσπαραγμό των φύλλων με την ηδονή πυρομανούς.

Οι "Σύντροφοι?" είναι ίσως το μοναδικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ που ο ίδιος δηλώνει σαν κωμωδία. Μια κωμωδία, όμως, που διατηρεί την ποίηση του Στρίντμπεργκ και προσεγγίζει και πάλι το αγαπημένο του θέμα: της λυσσαλέας σύγκρουσης του αρσενικού με το θηλυκό, πάντα χωρίς οριστικό νικητή και χωρίς οριστική και αμετάκλητη έκβαση.
To έργο —γραμμένο το 1886—, είναι το δεύτερο έργο μιας τριλογίας που άνοιξε με τον "Πατέρα" και έκλεισε με τη "Δεσποινίδα Τζούλια". Στην ουσία αποτελεί την συνέχεια του "Πατέρα", μια γενιά μετά. Η πρωταγωνίστρια δεν είναι παρά η κόρη του "Πατέρα", η οποία, πια, έχει γίνει αυτό που ήθελε η μητέρα της: καλλιτέχνης. 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Σύντροφοι?" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

Μετάφραση (από τα αγγλικά)-δραματουργική επιμέλεια κειμένου: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Φωτισμοί: Νίκος Καμτσής, Νικολάι Καμίσεβ
Έντυπα-αφίσα: Topos Arte
Επιμέλεια ύλης προγράμματος: Δέσποινα Πολίτου
Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Νεφέλη Στείρου, Γεωργία Καρατζά.

Παίζουν: Ειρήνη Μπαλτά, Αγησίλαος Αλεξίου, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, Νίκος Καραστέργιος, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Μυρσίνη Μορέλλι, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαρκέλλα Στάμου. 

Θέατρο Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8656004)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30
Εισιτήρια: 15, 10 (κάθε Παρασκευή), 10 (προπώληση και φοιτητικό), 8 (ανέργων), 5 (ομαδικό) !
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: