Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Leave a Comment
Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μια διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper-Youth, συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας. Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του, για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 150 έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν!
Δέκα ομάδες, 150 έφηβοι πάνω στην σκηνή και άλλοι 600 ως συνεργάτες στη δημιουργία των έργων που θα παρουσιαστούν.

Ομάδα Grasshopper
Το τέρας στο διάδρομο του David Greig
Βετεράνοι του Φεστιβάλ, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, απογειώνοντας μια παράσταση–γιορτή για το εφηβικό θέατρο και ζωντανεύουν το... "τέρας στον διάδρομο". Ένας ύμνος στη δημιουργικότητα, τη γενναιότητα και τη μεγαλοψυχία που κρύβουμε μέσα μας.

Μικρό Θέατρο Αγρινίου
Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα.
Τώρα είσαι μεγάλος, τώρα είσαι μικρός.Τώρα πάλι μεγάλος και τώρα πάλι μικρός. Όπως οι πτυσσόμενοι έφηβοι. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλουν οι γονείς απ’ αυτούς. Μια παράσταση απο προσωπικές ιστορίες εφήβων, σαν παιχνίδι ακροβασίας ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο.

Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου
Ιστορίες με καλό τέλος
9 μαθητές του ειδικού σχολείου Ιλίου με σοβαρές κινητικές και νευρολογικές παθήσεις συνεργάστηκαν με την grasshopper youth τους τελευταίους 5 μήνες, αυτοσχεδίασαν, έγραψαν και παρουσιάζουν τη δική τους παράσταση. Ένα καθρέφτισμα μιας στιγμής μας. Εκείνης που νιώσαμε αδύναμοι. Εκείνων των στιγμών που βρεθήκαμε να έχουμε "ειδικές ανάγκες". Και στο σκοτάδι, όταν νιώθουμε όλοι ίσοι απέναντι στη μοναξιά, έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε. Και να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν τα φώτα ξαναανάψουν.

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών
Όχι και τόσο άγριο του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου.
Ο Ανδρέας Φλουράκης γράφει μαζί και για τους εφήβους. Ας μιλήσουμε για το σεξ, ας μιλήσουμε για την ανεπιθύμητη εφηβική εγκυμοσύνη! Γιατί όχι;
"Τι; Τίποτα. Τι έχεις; Διάφορα. Πες μου. Άστο".
Μια παράσταση για όλα τα τίποτα, τα διάφορα και άστο, στη ζωή ενός εφήβου.

1ο Λύκειο Ηρακλείου
Άρτζι μπούρτζι και λουλάς
Στο κέντρο, η Ακρόπολη. Λίγο νοτιότερα, το Ναύπλιο και το Μπούρτζι. Στην περιφέρεια, ο Φώτος Τζαβέλλας, η Μασσαλία, ο Πόντος, ένα πικ-απ της δεκαετίας του ‘80. Αναζητώντας τους ιδιοκτήτες των αναμνήσεων και τους κληρονόμους των κειμηλίων ανάμεσα στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ν.Ηρακλείου. Μια devised παράσταση από τον Γιάννη Λεοντάρη και την Άρτεμις Μάνου.

2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης - Βουλή των Εφήβων
Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ
Σε συνεργασία με τη Βουλή των Εφήβων, η ομάδα της Νέας Σμύρνης με επικεφαλής τον Ηλία Βογιατζηδάκη και τη Μυρτώ Πανάγου συγκέντρωσε υλικό από εκατοντάδες έφηβους από όλη την Ελλάδα και "χαρτογραφεί" τη σχέση καθενός τους με τις έννοιες πατρίδα, χώρα, περιθώριο και απομόνωση.

1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά
Πώς μπορούν τα κορίτσια, στην αρχή της εφηβείας, να συναγωνιστούν μια μπάλα ποδοσφαίρου; Γιατί τα αγόρια τις κοιτούν τρομαγμένα; Ποια είναι τα μεγάλα θέματα της ζωής όταν είσαι γύρω στα 14 με 15; Μια devised παράσταση από την πρώτη συμμετοχή και πρώτη συνεργασία με την Grasshopper youth του 1ου γυμνάσιου Χαϊδαρίου.

1ο Λύκειο Ηλιούπολης
Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα
Η ομάδα του 1ου Λύκειου Ηλιούπολης στην πρώτη της συμμετοχή στο Φεστιβάλ, "συναντά" μέσα από ένα διαδικτυακό φόρουμ 18 εφήβους από όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή έως το Τυμπάκι, από το Αιτωλικό έως τους Λειψούς. Μια πρωτότυπη "αλληλογραφία" των τελευταίων μηνών γίνεται παράσταση, οι φωνές των "άλλων" αυτών συνομήλικων, μας οδηγούν σε μια περιπέτεια αυτοεπίγνωσης, και παρατήρησης της δικής μας αστικής ζωής.

6ο ΕΠΑΛ Αθηνών
Η Φοινικιά του Χρήστου Χωμενίδη
Μία γλυκόπικρη ιστορία και ένα ταξίδι στις ρίζες τους για δύο εφήβους της Αθήνας του σήμερα με καταγωγή από την Αλβανία, που όμως δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί ούτε Έλληνες. Ίσως γιατί κανείς δεν τους αφήνει αρκετό χώρο ώστε να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου. Μήπως λοιπόν πρέπει αυτόν τον χώρο να τον δημιουργήσουν μόνοι τους; Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει ένα νέο ελληνικό θεατρικό έργο για έφηβους, μετά από ένα αξέχαστο και συγκινητικό συναπάντημα με τους μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας.

6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας
Αντωνυμία του Evan Placey.
Η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας μιας έφηβης και το θάρρος της επιλογής απέναντι σε μια κοινωνία που κωφεύει και προσποιείται μέχρι τελικής πτώσης. Για μια ακόμα χρονιά ένα έργο από το Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη.

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper Youth - Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 9005800)
23 έως 26 Απριλίου 2015
Είσοδος ελεύθερη.
http://www.efivikotheatro.gr/  
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: