Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ιμμάνουελ Καντ

Leave a Comment
Στο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ "Ιμμάνουελ Καντ", ο μέγιστος γερμανός διαφωτιστής του 18ου αιώνα ταξιδεύει με ένα υπερωκεάνιο προς την Νέα Υόρκη, στη δική μας σύγχρονη εποχή. Πρόκειται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας κι ελπίζει ταυτοχρόνως, πως οι γιατροί της Αμερικής θα θεραπεύσουν το γλαύκωμα από το οποίο πάσχει.
Ο Μπέρνχαρντ φαίνεται να λέει πως η φιλοσοφία αρρωσταίνει τους ανθρώπους αντί να τους γιατρεύει, θρηνώντας σαρκαστικά για την αντιπνευματική εποχή μας, που μοιάζει να τελειώνει. Η περίπτωση του τυφλωμένου φιλοσόφου γίνεται η αφορμή για να γελάσουμε με την κατάθλιψή μας, για να αποτρέψουμε τον μαρασμό μας.
Στα κύρια θέματα του έργου είναι η φιλοδοξία και απεγνωσμένη προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει την αλήθεια, η άρνησή του να εγκαταλείψει την προσπάθεια αναζήτησης της και η ανικανότητά του να τη συναντήσει. Κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αναζητά το νόημα της ύπαρξής του και για να το επιτύχει πρέπει να υπερβεί τα όρια της πραγματικότητας. Μέσα από την απεγνωσμένη τους ύπαρξη, οι χαρακτήρες του έργου γίνονται καρικατούρες των προσωπικών μας δραμάτων, δίνοντας την ευκαιρία στον θεατή να γελάσει και να συμπάσχει.
Ένα ποιητικό έργο, που μιλάει με πικρό χιούμορ για την πνευματική τύφλωση που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Ιμμάνουελ Καντ" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Μετάφραση: Γιάννος Περλέγκας, Ισμήνη Θεοδωροπούλου
Σκηνικά–κοστούμια-κούκλες: Χριστίνα Κάλμπαρη, Αττάρτ Βίλλυ
Μουσική: Γιάννος Περλέγκας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου.

Παίζουν: Γιάννης Καπελέρης, Σύρμω Κεκέ, Κατερίνα Λυπηρίδου, Χρήστος Μαλάκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3222464)
Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Κυριακή στις 21:15, Σάββατο στις 18:15, από 1 Φεβρουαρίου 2015
Εισιτήρια: Τετάρτη: 15, 10 (φοιτητικό, ανέργων), Πέμπτη: 10 (γενική είσοδος), Σάββατο, Κυριακή: 16, 12 (φοιτητικό, ανέργων)






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: