Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Παράσιτα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Leave a Comment
H Πινκ αγαπάει τη Ρόλλυ και η Ρόλλυ αγαπάει την Πινκ. Είναι αδελφές, που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: κακοποίηση, φτώχεια, φυλακή, ναρκωτικά. Η μία θέλει να ξεφύγει. Η άλλη δεν την αφήνει, τη χρειάζεται κοντά της. Πώς μπορείς να σταθείς στα πόδια σου κουβαλώντας το ασήκωτο βάρος της ύπαρξης ενός δικού σου ανθρώπου;

Το έργο "Παράσιτα" γράφτηκε από τη Βίβιεν Φράντσμαν ύστερα από παραγγελία της θεατρικής εταιρείας Clean Break, που ιδρύθηκε το 1979 από δύο φυλακισμένες γυναίκες, που πίστευαν ότι το θέατρο είναι το κατάλληλο μέσο για να φέρει τις κρυφές ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών μπροστά στο ευρύ κοινό. Τρεις και πλέον δεκαετίες αργότερα, η αμιγώς γυναικεία εταιρεία παραμένει πιστή στις αρχές της, παραγγέλνοντας σε γυναίκες θεατρικές συγγραφείς έργα γύρω από το σύνθετο θέμα "γυναίκες και παραβατικότητα" και αποκαλύπτοντας τις επιπτώσεις ενός ελλειματικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις ζωές των ανθρώπων. Είναι ένα θέατρο που θέτει δύσκολα ερωτήματα για τις γυναίκες μέσα στην κοινωνία και εργάζεται για θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

H θεατρική συγγραφέας Βίβιεν Φράντσμαν, που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης, έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο με το έργο "Μογκαντίσου" (2011), κερδίζοντας μια σειρά βραβεία. Στη διάρκεια της συγγραφής των "Παρασίτων" η Φράντσμαν συνεργάστηκε στενά με γυναίκες σε φυλακές, αλλά και με δομές ψυχικής υγείας και άλλες κοινωνικές δομές. Το έργο ανέβηκε τον Μάρτιο 2014 στο Royal Exchange Theatre (Μάντσεστερ) και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Royal Court του Λονδίνου με μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή περιοδεύει σε πόλεις της Αγγλίας.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Παράσιτα" της Βίβιεν Φράντσμαν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης.

Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Θέατρο του Νέου Κόσμου-Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900)
Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12, 10 (φοιτητικό), 8 (ανέργων) 
Σάββατο, Κυριακή: 15, 12 (φοιτητικό, ανέργων)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: