Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Ιανουαρίου 2015

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Το νέο Θέατρο Εταιρότητα παρουσιάζει το έργο του Θωμά Βελισσάρη "Λυσιστράτη. Μια δολιοφθορά". Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, λίγο πριν λίγο μετά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ’ όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: Λυσιστράτη. To τοπίο ελλαδικό: Αθήνα, Μακρόνησος, Επίδαυρος, Καστοριά, Ύψωμα 2523 (δεν γνωρίζετε στρατιωτική ιστορία;). Η μάχη με Θεούς, Ξένους και Τέρατα θα δοθεί και, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μνήμης, καθετί θα καταγραφεί (για να ξεχαστεί, για να ξεχαστεί). (από 2/1)

Η ομάδα τέχνης Oberon παρουσιάζει το έργο της Σάρα Κέην "Crave (Λαχταρώ). Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις φωνές, τέσσερα σώματα χωρίς χαρακτηριστικά, που πάσχουν. Θα μπορούσε να είναι ένας από μας… σκέψεις κατακερματισμένες που περνούν από το μυαλό μας. Σπαράγματα του ανθρώπινου μυαλού που περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα και τις συνέπειές του… μοναξιά, απογοήτευση, απομόνωση, πόνος, αλλά και ελπίδα για το καινούργιο που θα έρθει… Ο χρόνος που μπερδεύεται ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Σκηνοθετεί ο Διονύσης Καραθανάσης. (Θέατρο Αυλαία, από 12/1)

Οι Enigma Theatre Group παρουσιάζουν στο Θέατρο Σοφούλη το έργο του σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, "Ο επαγγελματίας", σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς και σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη. Βελιγράδι, λίγο μετά τον θάνατο του Στρατάρχη Τίτο. Ο αστυνομικός Λούκα Λάμπαν, που επί δεκαοκτώ χρόνια παρακολουθούσε στενά την αντικαθεστωτική δράση του συγγραφέα και νυν διευθυντή εκδοτικού οίκου Τέγια Κράιγ, εισβάλλει τώρα στο γραφείο του τελευταίου και του ανατρέπει όλη του τη ζωή. Του θυμίζει ξεχασμένα περιστατικά της ζωής του, του επιστρέφει χαμένα προσωπικά αντικείμενα και τον αναγκάζει να κάνει μια πορεία πίσω στον χρόνο. Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στο χθες και το σήμερα και ένας ογκώδης αστυνομικός φάκελος που μετατρέπεται σε λογοτεχνικό έργο. Πως μπορεί άραγε μια ολόκληρη ζωή να χωρέσει μέσα σε μια βαλίτσα; (από 12/1)

Στο έργο της Ντενίζ Σάλεμ "Στα πενήντα της συνάντησε τη θάλασσα" μια μάνα και μια κόρη, μαζί κι απέναντι, χτίζουν και γκρεμίζουν μικρές συμπαγείς στιγμές, χαρές και λύπες, φως και σκοτάδι, ακούσια υπηρετώντας την μοίρα τους κι αυτό που τους κληροδότησε η φύση, η πρώτη μάνα από καταβολής ανθρώπου. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Βαλσαμίδης (Φαργκάνη, από 13/1)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή, το έργο του Γιώργου Βέλτσου "Η Αυτοκρατορία (I Have your Data)", σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. (Φουαγιέ Μ2, από 15/1)

Η Καίτη Σαμαρά σκηνοθετεί το έργο του Raymond Chandler "Το ψηλό παράθυρο". Μια πλούσια χήρα προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου για να βρει ένα σπάνιο παλιό νόμισμα. Γρήγορα βρίσκεται μπλεγμένος με ανεξήγητους φόνους, με την αστυνομία, αλλά και με την ίδια του την πελάτισσα και το καλά κρυμμένο μυστικό της για το ψηλό παράθυρο. (Θέατρο Έξω από τα Τείχη, από 23/1)

Το έργο "Δον Ζουάν" του Μολιέρου καταγγέλει μια υποκριτική και θρησκόληπτη κοινωνία. Ο ήρωας του Μολιέρου είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αποτινάξει τα κοινωνικά, οικογενειακά και θρησκευτικά δεσμά, να βιώσει την απόλυτη ελευθερία, να δει πώς είναι να υπάρχεις χωρίς να υποτάσσεσαι. Μια τέτοια ελευθερία είναι εφικτή; Και αν ναι, ποιο το τίμημα γι’ αυτόν που τη βιώνει, για τους άλλους που την υφίστανται; Η παράσταση ανεβαίνει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. (από 23/1)

 
ΑΘΗΝΑ

Η Εταιρεία Θεάτρου Dum Spiro Spero παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, "De profundis?". Μεσα από τα δεσμά της φυλακής ο ιρλανδός συγγραφέας ξεδιπλώνει τις πληγες της ψυχής του και αναστοχάζεται την τεχνη, την αλήθεια, την ελευθερία, τη θρησκεία, τα συστήματα εγκλεισμού των ανθρώπων και την ίδια του τη ζωή. (από 12/1)

Η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει επιστρέφει στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ για να παρουσιάσει την παράλογη, κωμικοτραγική ιστορία των δυο νεαρών αυλικών του Άμλετ , του Ρόζενκραντζ και του Γκίλντενστερν, δια χειρός Τομ Στόπαρντ.
Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι οι φίλοι και συμφοιτητές του Άμλετ με τα αστεία ονόματα και τις αθώες φάτσες. Ζουν στην αυλή του Κλαύδιου, του πατριού και θείου του Άμλετ, που σφετερίζεται τον θρόνο της Δανίας. Ο Κλαύδιος τους καλεί να συνοδέψουν τον Άμλετ στην Αγγλία και να μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, με το οποίο απαιτείται η άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα νέο ζητώντας από τον άγγλο βασιλιά να εκτελεστούν εκείνοι. Μέρες μετά, ο πρέσβης από την Αγγλία καταφτάνει στο παλάτι για να ανακοινώσει: "Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί". Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς (από 13/1)

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζει τον "Άμλετ" του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη. Στον ρόλο του Άμλετ ο Χρήστος Λούλης, Γερτρούδη η Αμαλία Μουτούση, Κλαύδιος ο Γιώργος Γάλλος και Οφηλία η Άλκηστις Πουλοπούλου. (από 14/1)

Στο Θέατρο Σημείο ανεβαίνει η θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο "Manifesto 2083" σε δραματουργία Christian Lollike, σε απόδοση-σκηνοθεσία Μαρίλλης Μαστραντώνη. Στις 22 Ιουλίου 2011, ο νορβηγός Anders Behring Breivik, πυροδότησε μια βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και συνέχισε την αιματηρή του πορεία στο νησί Ουτόγια, όπου δολοφόνησε ακόμα 69 άτομα, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, στη νεανική κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος. Πριν απ’ αυτή του την τρομοκρατική επίθεση, έγραψε και δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα κείμενομε τίτλο "Μανιφέστο 2083–Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας". Στις πάνω από 1500 σελίδες του περιέχονται από ρατσιστική προπαγάνδα, φιλοσοφικές θεωρίες και οδηγίες για κατασκευή βομβών, έως προσωπικές του συνεντεύξεις και ημερολόγια. Η περφόρμανς με τίτλο "Μanifestο 2083", το έτος στο οποίο ο Breivik πιστεύει πως η ιδεολογία του θα θριαμβεύσει μετά την πολύχρονη σύρραξη μεταξύ Δύσης και Ισλάμ που αναλύει στα γραπτά του, είναι μια δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία κειμένων, που επιχειρεί να διαφωτίσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό του καιρού μας. Ερμηνεύει ο Δημήτρης Αλεξανδρής (από 19/1)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: