Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Big Day Σάμουελ Μπέκετ στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Leave a Comment
(10-3-2018)

Το τρίτο Big Day της θεατρικής περιόδου 2017-2018, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, έρχεται την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στους χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το πρόγραμμα του Big Day Σάμουελ Μπέκετ περιλαμβάνει:

Εικαστική έκθεση βασισμένη στα ποιήματα του Μπέκετ με θέμα: "Τέχνη και σαχλοκουβέντες"
Επηρεασμένοι από το ποιητικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, πέντε σπουδαστές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιουργούν ένα αμάλγαμα λόγου και εικόνας, σκέψης και μορφής και παρουσιάζουν μια πολυμορφική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Η έκθεση εμπνέεται από την έκδοση κειμένων του Μπέκετ με τίτλο "Ποιήματα συνοδευόμενα από σαχλοκουβέντες".
Δώρα Τσίλικα: αφηρημένη ζωγραφική και συγκεκριμένα με την έννοια της φόρμας μέσω της αυθόρμητης κίνησης.
Φοίβος Μίγγας: αναπαραστατική ζωγραφική και σχέδιο και πραγματεύεται την αυτοαναζήτηση και την ενδοσκόπηση.
GERA: επηρεασμένος από το graffiti και την τέχνη του δρόμου, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το σπρεϋ, δημιουργεί παραστατικά και ανεικονικά έργα με έντονες γραφές και υφές.
Σοφία Μυλωνά: με τη γλυπτική και τη σκηνογραφία, μελετά το αντικείμενο, την παραμόρφωση και την έννοια του χρόνου.
Νίκη Λαμπαδά: χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό φωτογραφίας και κειμένου για να αγγίξει θέματα όπως ο χρόνος, η φθορά και η ανθρώπινη αντίληψη.
Ώρα έναρξης: 11:00

Εργαστήριο: "Τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα"
[για ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών]
Οι σιωπές δεν είναι νεκρές στιγμές. Είναι οι στιγμές επεξεργασίας της σκέψης ή της δράσης.
Εισηγητής: Φούλης Μπουντούρογλου (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 5 ώρες
Μέχρι 18 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Θεατρικό εργαστήρι: "Ένα παράξενο δέντρο" [για παιδιά 5-8 ετών]
Μαρία Χατζηαγγελίδου (Θεατρολόγος)
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Μια ομάδα από μικρούς ερευνητές θα βρεθούν κατά λάθος σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει και δε φυτρώνει τίποτα. Ένα μέρος άδειο όπως η άδεια σκηνή στον Γκοντό, ένα δέντρο και μόνο φιγούρες. Όλα τα υπόλοιπα τα φανταζόμαστε. Τίποτε άλλο, παρά μονάχα ένα δέντρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η ομάδα αποφασίζει να εξερευνήσει το μυστηριώδες μέρος και κυρίως το δέντρο, καθώς είναι σίγουροι πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη! Όμως, δυο απρόσμενοι επισκέπτες θα τους αλλάξουν τα σχέδια, δυο παράξενες φιγούρες κάτι έχουν να τους πουν . Ποιοι είναι άραγε; Τι είναι αυτό το μέρος; Θα τα καταφέρουν;
Μια ιστορία διαδραστική, στην οποία τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν τον θεατρικό συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, θα γίνουν οι ίδιοι ερευνητές και θα κληθούν να δώσουν μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά καθώς και μια εξήγηση για το περίεργο μέρος, με το περίεργο δέντρο και τους περίεργους επισκέπτες.

Εργαστήριο: "Στα όρια του Σώματος/στα όρια του Λόγου" 
[για επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, έχοντες μια κάποια σκηνική εμπειρία· σε όσους διατίθενται να δουλέψουν με το σώμα τους]
Ένα ερευνητικό εργαστήριο με αφορμή τα ώριμα μονόπρακτα του Μπέκετ.
Αλέξανδρος Μιχαήλ (Σκηνοθέτης)
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια: 2 ώρες
Μέχρι 16 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Προβολή: Samuel Beckett - Documentary
Ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, με ελεύθερη είσοδο.
Ώρα έναρξης: 12:30
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά

Εργαστήριο: "Πάνω σ’ έναν ξένο στίχο"
Χρίστος Νταρακτσής (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)
Ώρα έναρξης: 13:00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μέχρι 12 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Ένα εργαστήριο με αφορμή και οδηγό τη φράση του Μπέκετ: "Ναι, στη ζωή μου, αφού πρέπει να τη λέω έτσι, υπήρχαν τρία πράγματα, η ανικανότητα να μιλήσω, η ανικανότητα να σωπάσω, και η μοναξιά, μ' αυτά έπρεπε να τα βγάλω πέρα".

Masterclass: "Το σώμα και ο λόγος στην ποιητική γραφή του Σάμουελ Μπέκετ. Μια εισαγωγή στον τρόπο εκφοράς των λέξεων στο μπεκετικό κείμενο μέσα από την ανάδειξη της καταγωγής τους, που είναι ο ήχος τους"
Γιάννης Μήτρου και IRLPA Alma Calma
Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια: 3 ώρες
Πώς αναδύεται η μορφή η οποία θα γίνει ο φορέας του μπεκετικού λόγου, πώς το σώμα δίνει περιεχόμενο στον ήχο και ο ήχος στο σώμα. Το συμβάν Μπέκετ συναντά την αρχαία τραγωδία μέσα από μια επινόηση της έννοιας του τραγικού. Το τραγικό εδώ ισοδυναμεί με το ειρωνικό, το υποκείμενο αντιστρέφει τους όρους της κατεστημένης λογικής και παράγει μέσα από ένα μινιμαλισμό των κινήσεων ή και της ακινησίας μια επανασύνδεση με τη γλώσσα στο βαθμό που αυτή έχει χάσει το νόημα της.

Διάλεξη: "Κείμενα-παρτιτούρες: Σάμουελ Μπέκετ και μουσική"
Μαρία Ριστάνη (Ειδικό Εργαστηριακό Προσωπικό, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ.)
Ώρα έναρξης: 14:30
Διάρκεια: 30 λεπτά
Αφού κάθε απόπειρα να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τον Μπέκετ αποκλειστικά με εγκεφαλικές διεργασίες είναι μάλλον καταδικασμένη να "αποτυγχάνει", καλύτερα ας αποπειραθούμε να ακούσουμε τα κείμενά του – να αισθανθούμε και να ακολουθήσουμε το ρυθμό, τις φωνές, τις αντιστίξεις, τις αλλοιώσεις, τις επαναλήψεις και τα da capo του.

Διάλεξη: "Αρχιτεκτονικές του Samuel Beckett"
Θωμάς Συμεωνίδης (Αρχιτέκτονας, Δρ. Φιλοσοφίας)
Ώρα έναρξης: 15:00
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει η αρχιτεκτονική με τη λογοτεχνία; Και γιατί ειδικά η αρχιτεκτονική στο έργο του Μπέκετ; Tί είναι τελικά η αρχιτεκτονική και ποιες οι διαφορετικές μορφές με τις οποίες υπάρχει στο έργο του Μπέκετ;

Παρουσίαση: "Τη σιωπή μόνο οι λέξεις τη σπάνε"
Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε., Σκηνοθέτης, Ηθοποιός)
Ώρα έναρξης: 16:00
Διάρκεια: 30 λεπτά
Οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου επιχειρούν να παρουσιάσουν το "Πράξη χωρίς λόγια" συνδυασμένο με πεζά κείμενα του Σάμουελ Μπέκετ.

Στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: "Και τώρα που είμαστε ευτυχισμένοι, τί κάνουμε;"
Ώρα έναρξης: 16:30
Διάρκεια: 1 ώρα
Γιάννης Αναστασάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε., Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Φιλόλογος)
Φούλης Μπουντούρογλου (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)
Έλση Σακελλαρίδου (Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ.)

Αρωγοί στην προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος Big Day είναι η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.

Επιμέλεια αφιερώματος: Αμαλία Κοντογιάννη, Εύα Κουμανδράκη, Κωνσταντίνα Ματζίρη, Μαρία Τσιμά.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το γραφείο Δραματολογίου του Κ.Θ.Β.Ε. (Τηλέφωνο: 2315 200029, Τρίτη έως Παρασκευή: 10:00-14:00).
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: