Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά τη Λήδα Πρωτοψάλτη

Leave a Comment
(21-3-2018)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, μια τιμητική βραδιά για τη Λήδα Πρωτοψάλτη.

H ηθοποιός θα τιμήσει το ΚΘΒΕ με την παρουσία της και θα συζητήσει με το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, για την πολύχρονη πορεία της στο χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στον Πειραιά . Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Θέατρο Στοά. Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες θεατρικές παραγωγές, σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Η πρώτη θεατρική εμφάνιση της ήταν σε ηλικία 12 χρονών στην Παιδική Σκηνή της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Η βασίλισσα του χιονιού". Το 1969 μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον Τάκη Καλφόπουλο ιδρύουν το Θίασο "Βήματα" που στεγάζεται για μια σαιζόν στην Ποντιακή Στέγη Νικαίας ανεβάζοντας το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η αυλή των θαυμάτων", όπου ερμηνεύει την Όλια ενώ, το 1970 παίζει με τον ίδιο θίασο, στο Θέατρο Φλορίντα την Αντιγόνη από την "Αντιγόνη" του Ζαν Ανούϊγ. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, τη Λαϊκή Σκηνή, τον θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου-Μαρίας Αλκαίου, την Ελεύθερη Σκηνή του Γιώργου Εμιρζά, τον θίασο του Τίτου Βανδή, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, τον θίασο Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κ.ά. Από το 1974 υπήρξε μόνιμη συνεργάτης του Θεάτρου Στοά, όπου πρωταγωνίστησε μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου σε ένα μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων. Το 1991 ανέλαβε την Διεύθυνση της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Στοά.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη, συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το καλοκαίρι του 2009, στην παράσταση "Τρωάδες" του Ευριπίδη, όπου ενσάρκωσε τον ρόλο της Εκάβης.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη (1993), από τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Πατρέων (1995), από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (1997), με το Βραβείο Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για τον ρόλο της Άννας στο έργο "Άννα, είπα!" (1997), με το Α’ Βραβείο ερμηνείας για την "Εκάβη" του Ευριπίδη από το περιοδικό "Αθηνόραμα" (2000).

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, στις 20:30
Είσοδος ελεύθερη


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: